Karczek pieczony w marynacie z ostrej musztardy, miodu i kolendry.docx

(113 KB) Pobierz

Karczek pieczony w marynacie z ostrej musztardy, miodu i kolendry

Pieczona Karkówka marynowana w miodzie, ostrej musztardzie i kolendrze

 

Marynowanie karkówki

W moim przypadku na obiad dla dwóch osób przeznaczyłem ok. 0,5 kg karczku. Mięso przekroiłem dwie równe części, a następnie zabrałem się za przygotowanie marynaty.

Do przygotowania marynaty użyłem:

·         trzech łyżek miodu

·         trzech łyżek musztardy rosyjskiej (ostra)

·         jednej łyżeczki ziaren kolendry

Wszystkie składniki starannie wymieszałem i dokładnie wysmarowałem marynatą mięso. Następnie całość w szczelnie zamkniętym naczyniu wstawiłem na noc do lodówki.

Pieczenie karczku

·         Mięso ułożyłem w naczyniu na aluminiowej folii

·         Posypałem obficie lubczykiem (inne zioła też świetnie by się sprawdziły)

·         Wstawiłem do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piekłem przez ok 20-25 minut

·         Następnie karczek szczelnie owinąłem folią aluminiową i wstawiłem z powrotem do piekarnika

·         Zmniejszyłem temperaturę do 80 stopni i piekłem mięso jeszcze przez prawie trzy godziny

Warto było czekać tak długo, ponieważ efekt był olśniewający. Karkówka wyszła miękka i soczysta. Z marynaty i naturalnych soków powstał rewelacyjny sos, który dodatkowo wzbogaciłem ziołami i musztardą francuską (to taka z całymi ziarnami gorczycy). W towarzystwie surówki z kiszonej kapusty oraz frytek karczek ala Kuchenne Rewolucje stał się jednym z najlepszych niedzielnych obiadów ostatnich tygodni! :-)

Nie lubisz kolendry?

Kolendra to trudny temat. Jedni ją kochają, innych sam zapach tej przyprawy mocno odrzuca. W tym przepisie kolendra znajduje swoje miejsce dokładnie w najlepszy możliwy sposób. Fan jej smaku bardzo szybko zorientuje się czym zostało przyprawione mięso, zaś antyfan raczej nie rozpozna nielubianej przyprawy i będzie pełen podziwu dla oryginalnego smaku i aromatu pieczonej karkówki.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin