Accu-Chek_Spirit_tabeleWBT.pdf

(1067 KB) Pobierz
Ponad 30 lat doświadczenia
w dostarczaniu rozwiązań dla osób z cukrzycą
Tabela 1 powinna uprościć określanie ilości WBT w porcji produktu
spożywczego. Aby z niej skorzystać, wystarczy znać:
rodzaj produktu spożywczego, np. żółty ser, fasola biała (suche nasiona)
zawartość białka w porcji:
– albo w 100 g produktu – z tabeli wartości energetycznej produktów,
– albo w konkretnie spożywanej porcji np. w jednym małym serku, w 20-gramowym plasterku polędwicy,
w czterech kostkach czekolady itd.
– z tabeli wartości energetycznej produktów lub z informacji na opakowaniu.
zawartość tłuszczu w porcji:
– albo w 100 g produktu – z tabeli wartości energetycznej produktów,
– albo w konkretnie spożywanej porcji np. w jednym małym serku, w 20-gramowym plasterku polędwicy,
Glukometry
Tabele ułatwiające określanie ilości kilokalorii
pochodzących z białek i tłuszczów
(wymienników białkowo-tłuszczowych)
w funkcjonalnej insulinoterapii
Accu-Chek Active,
Accu-Chek Go
szybkie i dokładne monitorowanie
poziomu glukozy we krwi
w czterech kostkach czekolady itd.
– z tabeli wartości energetycznej produktów lub z informacji na opakowaniu.
Jeśli znamy tylko zawartość białka i tłuszczu w 100 g produktu, a nie w konkretnej porcji, musimy znać wagę danej
porcji produktu spożywczego i ewentualnie skorzystać z Tabeli 2 (aby przeliczyć ilość WBT w 100 g produktu na
ilość WBT w konkretnej porcji produktu, np. w 20-gramowym plasterku polędwicy, w 30-gramowym plastrze żółtego
sera, w jednej 45-gramowej parówce z kurczaka itp.).
Pomysł i opracowanie:
dr n. med. Beata Mianowska, diabetolog, specjalista chorób dzieci
Narzędzia do analizy danych
Accu-Chek Smart Pix,
Accu-Chek 360 o
łatwe przeglądanie danych
z glukometrów i pomp insulinowych
Przykład 1: Baton czekoladowy
1 sztuka 21,5 g: białko 2,1 g, tłuszcz 8,1 g.
Odczytując z Tabeli 1 WBT dla 2 g białka i 8 g tłuszczu otrzymujemy
1 WBT/ 1 sztukę batona czekoladowego.
Przykład 2: Ser topiony
100 g: białko 7 g, tłuszcz 29 g.
Odczytując z  Tabeli 1 WBT dla 7 g białka i 30 g tłuszczu otrzymamy 3 WBT/100 g.
1 trójkątny serek waży 25 g (opakowanie 200 g podzielone na 8 sztuk = 25 g/sztukę).
Z Tabeli 2 można odczytać, że jeśli 100 g danego produktu zawiera 3 WBT
(w najwyższym rzędzie wybieramy 3,0 WBT/100 g), to 25 g tego produktu zawiera
0,8 WBT (0,8 WBT/jeden serek topiony 25 g).
Pompy insulinowe
Accu-Chek Spirit,
Accu-Chek D-TronPlus
precyzyjne i dyskretne
podawanie insuliny
Przykład 3: Deser mleczny
100 g: białko 2,8 g, tłuszcz 13,3 g.
Odczytując z Tabeli 1 WBT dla 3 g białka i 13 g tłuszczu otrzymamy 1,5 WBT.
Na opakowaniu podano, że jeden kubeczek deseru mlecznego waży 62,5 g.
Z Tabeli 2 odczytujemy, że dla produktu zawierającego 1,5 WBT/100 g porcja około 62,5 g będzie
zawierała 0,9-1,0 WBT. W przybliżeniu 1 WBT/1 kubeczek deseru mlecznego.
Partner projektu:
Roche Diagnostics Polska – dystrybutor produktów marki Accu-Chek
Przykład 4: Parówki z kurczaka
wg książki Liczmy kalorie H. Kunachowicz i wsp.: str. 81, 4
1 parówka z kurczaka waży 45 g i zawiera białka 4,9 g i tłuszczu 10,1 g. Odczytując
z Tabeli 1 WBT dla 5 g białka i 10 g tłuszczu otrzymujemy 1,0 WBT/1 parówkę.
www.accu-chek.pl
Roche Diagnostics Polska Sp. z o.o.
ul. Wybrzeże Gdyńskie 6B
01-531 Warszawa
tel. 22 481 55 80
www.accu-chek.pl
947780938.100.png 947780938.111.png 947780938.122.png 947780938.133.png 947780938.001.png 947780938.012.png 947780938.023.png 947780938.034.png 947780938.045.png 947780938.055.png 947780938.056.png 947780938.057.png 947780938.058.png 947780938.059.png 947780938.060.png 947780938.061.png 947780938.062.png 947780938.063.png 947780938.064.png 947780938.065.png 947780938.066.png
Tabela 1
WBT w zależności od zawartości białka (w gramach) i tłuszczu (w gramach) w porcji produktu
Tabela 2
Przeliczenie ilości WBT ze 100 g na wielkość porcji w gramach
Tabele ułatwiające określanie ilości kilokalorii
pochodzących z białek i tłuszczów
(wymienników białkowo-tłuszczowych)
w funkcjonalnej insulinoterapii
Poniższe wartości mogą, ale nie muszą odnosić się do 100 g produktu.
Na opakowaniach niektórych produktów podana jest, obok ilości gramów białka i tłuszczu w 100 g produktu, ilość
białka i tłuszczu w porcji lub w opakowaniu (np. na batonikach czekoladowych).
Ilość WBT odczytuje się z tabeli na przecięciu kolumny z ilością gramów białka (odczytaną z opakowania lub
tabeli wartości energetycznej) z rzędem z ilością gramów tłuszczu (odczytaną z opakowania lub tabeli wartości
energetycznej).
Dla uproszczenia ilości gramów dla wartości do 20 g „zaokrąglono” do 1 g, a dla wartości powyżej 20 g do 5 g
(należy wybrać wartości najbliższe). Wartości WBT powyżej 1 podano z dokładnością do 0,5 WBT.
1 WBT - porcja produktu spożywczego dostarczająca 100 kcal z białek i/lub tłuszczów.
Ilość WBT w porcji odczytujemy na przecięciu kolumny z ilością WBT/100 g produktu z wagą porcji
(podaną z dokładnością do 5 g).
WBT/100g produktu
W funkcjonalnej insulinoterapii prowadzonej przy użyciu podskórnej pompy
insulinowej lub metody wielokrotnych wstrzyknięć insuliny, podając dawkę insuliny
do posiłków uwzględnia się nie tylko zawartość węglowodanów (ocenianą na
podstawie tabel wymienników węglowodanowych), ale często również zawartość
białek i tłuszczów w spożywanym posiłku. Oceniając ilość białek i tłuszczów w posiłku,
dla uproszczenia przyjmuje się, że jednostką jest porcja produktu spożywczego
dostarczająca 100 kcal* pochodzących z samych białek i/lub tłuszczów 1 , czyli tzw.
wymiennik białkowo-tłuszczowy 2,3 (100 kcal z białek i/lub tłuszczów = 1 WBT).
Określanie ilości wymienników białkowo-tłuszczowych w posiłku wymaga korzystania
z odpowiednich tabel. Ponieważ w dostępnych tabelach umieszczono tylko niektóre
produkty spożywcze, określenie jaka porcja produktu dostarcza 100 kcal z białek
i/lub tłuszczów i ile kcal z białek i/lub tłuszczów dostarcza dany posiłek często
wymaga korzystania z bardziej szczegółowych tabel wartości energetycznej produktów
spożywczych i dokonywania na ich podstawie odpowiednich obliczeń.
0,1 0,2 0,3 0,4 0,5 0,6 0,7 0,8 0,9 1,0 1,5 2,0 2,5 3,0 3,5
4,0
4,5
5,0
5,5
6,0
6,5
7,0
7,5
8,0
8,5
9,0
9,5 10,0 10,5 11,0
5 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1 0,1 0,1 0,1 0,2 0,2 0,2 0,2 0,3 0,3 0,3 0,3 0,4 0,4 0,4 0,4 0,5 0,5 0,5 0,5 0,6
10 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,2 0,2 0,3 0,3 0,4 0,4 0,5 0,5 0,6 0,6 0,7 0,7 0,8 0,8 0,9 0,9 1,0 1,0 1,1 1,1
15 0,0 0,0 0,0 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,2 0,2 0,3 0,4 0,5 0,5 0,6 0,7 0,8 0,8 0,9 1,0 1,1 1,1 1,2 1,3 1,4 1,4 1,5 1,6 1,7
20 0,0 0,0 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,2 0,2 0,2 0,3 0,4 0,5 0,6 0,7 0,8 0,9 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 1,8 1,9 2,0 2,1 2,2
25 0,0 0,1 0,1 0,1 0,1 0,2 0,2 0,2 0,2 0,3 0,4 0,5 0,6 0,8 0,9 1,0 1,1 1,3 1,4 1,5 1,6 1,8 1,9 2,0 2,1 2,3 2,4 2,5 2,6 2,8
30 0,0 0,1 0,1 0,1 0,2 0,2 0,2 0,2 0,3 0,3 0,5 0,6 0,8 0,9 1,1 1,2 1,4 1,5 1,7 1,8 2,0 2,1 2,3 2,4 2,6 2,7 2,9 3,0 3,2 3,3
35 0,0 0,1 0,1 0,1 0,2 0,2 0,2 0,3 0,3 0,4 0,5 0,7 0,9 1,1 1,2 1,4 1,6 1,8 1,9 2,1 2,3 2,5 2,6 2,8 3,0 3,2 3,3 3,5 3,7 3,9
40 0,0 0,1 0,1 0,2 0,2 0,2 0,3 0,3 0,4 0,4 0,6 0,8 1,0 1,2 1,4 1,6 1,8 2,0 2,2 2,4 2,6 2,8 3,0 3,2 3,4 3,6 3,8 4,0 4,2 4,4
45 0,0 0,1 0,1 0,2 0,2 0,3 0,3 0,4 0,4 0,5 0,7 0,9 1,1 1,4 1,6 1,8 2,0 2,3 2,5 2,7 2,9 3,2 3,4 3,6 3,8 4,1 4,3 4,5 4,7 5,0
50 0,1 0,1 0,2 0,2 0,3 0,3 0,4 0,4 0,5 0,5 0,8 1,0 1,3 1,5 1,8 2,0 2,3 2,5 2,8 3,0 3,3 3,5 3,8 4,0 4,3 4,5 4,8 5,0 5,3 5,5
55 0,1 0,1 0,2 0,2 0,3 0,3 0,4 0,4 0,5 0,6 0,8 1,1 1,4 1,7 1,9 2,2 2,5 2,8 3,0 3,3 3,6 3,9 4,1 4,4 4,7 5,0 5,2 5,5 5,8 6,1
60 0,1 0,1 0,2 0,2 0,3 0,4 0,4 0,5 0,5 0,6 0,9 1,2 1,5 1,8 2,1 2,4 2,7 3,0 3,3 3,6 3,9 4,2 4,5 4,8 5,1 5,4 5,7 6,0 6,3 6,6
65 0,1 0,1 0,2 0,3 0,3 0,4 0,5 0,5 0,6 0,7 1,0 1,3 1,6 2,0 2,3 2,6 2,9 3,3 3,6 3,9 4,2 4,6 4,9 5,2 5,5 5,9 6,2 6,5 6,8 7,2
70 0,1 0,1 0,2 0,3 0,4 0,4 0,5 0,6 0,6 0,7 1,1 1,4 1,8 2,1 2,5 2,8 3,2 3,5 3,9 4,2 4,6 4,9 5,3 5,6 6,0 6,3 6,7 7,0 7,4 7,7
75 0,1 0,2 0,2 0,3 0,4 0,5 0,5 0,6 0,7 0,8 1,1 1,5 1,9 2,3 2,6 3,0 3,4 3,8 4,1 4,5 4,9 5,3 5,6 6,0 6,4 6,8 7,1 7,5 7,9 8,3
80 0,1 0,2 0,2 0,3 0,4 0,5 0,6 0,6 0,7 0,8 1,2 1,6 2,0 2,4 2,8 3,2 3,6 4,0 4,4 4,8 5,2 5,6 6,0 6,4 6,8 7,2 7,6 8,0 8,4 8,8
85 0,1 0,2 0,3 0,3 0,4 0,5 0,6 0,7 0,8 0,9 1,3 1,7 2,1 2,6 3,0 3,4 3,8 4,3 4,7 5,1 5,5 6,0 6,4 6,8 7,2 7,7 8,1 8,5 8,9 9,4
90 0,1 0,2 0,3 0,4 0,5 0,5 0,6 0,7 0,8 0,9 1,4 1,8 2,3 2,7 3,2 3,6 4,1 4,5 5,0 5,4 5,9 6,3 6,8 7,2 7,7 8,1 8,6 9,0 9,5 9,9
95 0,1 0,2 0,3 0,4 0,5 0,6 0,7 0,8 0,9 1,0 1,4 1,9 2,4 2,9 3,3 3,8 4,3 4,8 5,2 5,7 6,2 6,7 7,1 7,6 8,1 8,6 9,0 9,5 10,0 10,5
100 0,1 0,2 0,3 0,4 0,5 0,6 0,7 0,8 0,9 1,0 1,5 2,0 2,5 3,0 3,5 4,0 4,5 5,0 5,5 6,0 6,5 7,0 7,5 8,0 8,5 9,0 9,5 10,0 10,5 11,0
110 0,1 0,2 0,3 0,4 0,6 0,7 0,8 0,9 1,0 1,1 1,7 2,2 2,8 3,3 3,9 4,4 5,0 5,5 6,1 6,6 7,2 7,7 8,3 8,8 9,4 9,9 10,5 11,0 11,6 12,1
120 0,1 0,2 0,4 0,5 0,6 0,7 0,8 1,0 1,1 1,2 1,8 2,4 3,0 3,6 4,2 4,8 5,4 6,0 6,6 7,2 7,8 8,4 9,0 9,6 10,2 10,8 11,4 12,0 12,6 13,2
130 0,1 0,3 0,4 0,5 0,7 0,8 0,9 1,0 1,2 1,3 2,0 2,6 3,3 3,9 4,6 5,2 5,9 6,5 7,2 7,8 8,5 9,1 9,8 10,4 11,1 11,7 12,4 13,0 13,7 14,3
140 0,1 0,3 0,4 0,6 0,7 0,8 1,0 1,1 1,3 1,4 2,1 2,8 3,5 4,2 4,9 5,6 6,3 7,0 7,7 8,4 9,1 9,8 10,5 11,2 11,9 12,6 13,3 14,0 14,7 15,4
150 0,2 0,3 0,5 0,6 0,8 0,9 1,1 1,2 1,4 1,5 2,3 3,0 3,8 4,5 5,3 6,0 6,8 7,5 8,3 9,0 9,8 10,5 11,3 12,0 12,8 13,5 14,3 15,0 15,8 16,5
160 0,2 0,3 0,5 0,6 0,8 1,0 1,1 1,3 1,4 1,6 2,4 3,2 4,0 4,8 5,6 6,4 7,2 8,0 8,8 9,6 10,4 11,2 12,0 12,8 13,6 14,4 15,2 16,0 16,8 17,6
170 0,2 0,3 0,5 0,7 0,9 1,0 1,2 1,4 1,5 1,7 2,6 3,4 4,3 5,1 6,0 6,8 7,7 8,5 9,4 10,2 11,1 11,9 12,8 13,6 14,5 15,3 16,2 17,0 17,9 18,7
180 0,2 0,4 0,5 0,7 0,9 1,1 1,3 1,4 1,6 1,8 2,7 3,6 4,5 5,4 6,3 7,2 8,1 9,0 9,9 10,8 11,7 12,6 13,5 14,4 15,3 16,2 17,1 18,0 18,9 19,8
190 0,2 0,4 0,6 0,8 1,0 1,1 1,3 1,5 1,7 1,9 2,9 3,8 4,8 5,7 6,7 7,6 8,6 9,5 10,5 11,4 12,4 13,3 14,3 15,2 16,2 17,1 18,1 19,0 20,0 20,9
200 0,2 0,4 0,6 0,8 1,0 1,2 1,4 1,6 1,8 2,0 3,0 4,0 5,0 6,0 7,0 8,0 9,0 10,0 11,0 12,0 13,0 14,0 15,0 16,0 17,0 18,0 19,0 20,0 21,0 22,0
210 0,2 0,4 0,6 0,8 1,1 1,3 1,5 1,7 1,9 2,1 3,2 4,2 5,3 6,3 7,4 8,4 9,5 10,5 11,6 12,6 13,7 14,7 15,8 16,8 17,9 18,9 20,0 21,0 22,1 23,1
220 0,2 0,4 0,7 0,9 1,1 1,3 1,5 1,8 2,0 2,2 3,3 4,4 5,5 6,6 7,7 8,8 9,9 11,0 12,1 13,2 14,3 15,4 16,5 17,6 18,7 19,8 20,9 22,0 23,1 24,2
230 0,2 0,5 0,7 0,9 1,2 1,4 1,6 1,8 2,1 2,3 3,5 4,6 5,8 6,9 8,1 9,2 10,4 11,5 12,7 13,8 15,0 16,1 17,3 18,4 19,6 20,7 21,9 23,0 24,2 25,3
240 0,2 0,5 0,7 1,0 1,2 1,4 1,7 1,9 2,2 2,4 3,6 4,8 6,0 7,2 8,4 9,6 10,8 12,0 13,2 14,4 15,6 16,8 18,0 19,2 20,4 21,6 22,8 24,0 25,2 26,4
250 0,3 0,5 0,8 1,0 1,3 1,5 1,8 2,0 2,3 2,5 3,8 5,0 6,3 7,5 8,8 10,0 11,3 12,5 13,8 15,0 16,3 17,5 18,8 20,0 21,3 22,5 23,8 25,0 26,3 27,5
Białko (g)
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
25
30
35
40
45
50
0
0,0
0,0
0,1
0,1
0,2
0,2
0,2
0,3
0,3
0,4
0,4
0,4
0,5
0,5
0,6
0,6
0,6
0,7
0,7
0,8
0,8
1,0
1,0
1,5
1,5
2,0
2,0
1
0,1
0,1
0,2
0,2
0,3
0,3
0,3
0,4
0,4
0,5
0,5
0,5
0,6
0,6
0,7
0,7
0,7
0,8
0,8
0,9
0,9
1,0
1,5
1,5
1,5
2,0
2,0
2
0,2
0,2
0,3
0,3
0,3
0,4
0,4
0,5
0,5
0,5
0,6
0,6
0,7
0,7
0,7
0,8
0,8
0,9
0,9
0,9
1,0
1,0
1,5
1,5
2,0
2,0
2,0
3
0,3
0,3
0,4
0,4
0,4
0,5
0,5
0,6
0,6
0,6
0,7
0,7
0,8
0,8
0,8
0,9
0,9
1,0
1,0
1,0
1,0
1,5
1,5
1,5
2,0
2,0
2,5
4
0,4
0,4
0,4
0,5
0,5
0,6
0,6
0,6
0,7
0,7
0,8
0,8
0,8
0,9
0,9
1,0
1,0
1,0
1,0
1,0
1,0
1,5
1,5
2,0
2,0
2,0
2,5
5
0,5
0,5
0,5
0,6
0,6
0,7
0,7
0,7
0,8
0,8
0,9
0,9
0,9
1,0
1,0
1,0
1,0
1,0
1,0
1,0
1,5
1,5
1,5
2,0
2,0
2,5
2,5
6
0,5
0,6
0,6
0,7
0,7
0,7
0,8
0,8
0,9
0,9
0,9
1,0
1,0
1,0
1,0
1,0
1,0
1,0
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
2,0
2,0
2,5
2,5
7
0,6
0,7
0,7
0,8
0,8
0,8
0,9
0,9
1,0
1,0
1,0
1,0
1,0
1,0
1,0
1,0
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
2,0
2,0
2,0
2,5
2,5
8
0,7
0,8
0,8
0,8
0,9
0,9
1,0
1,0
1,0
1,0
1,0
1,0
1,0
1,0
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
2,0
2,0
2,5
2,5
2,5
9
0,8
0,9
0,9
0,9
1,0
1,0
1,0
1,0
1,0
1,0
1,0
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
2,0
2,0
2,0
2,5
2,5
3,0
10
0,9
0,9
1,0
1,0
1,0
1,0
1,0
1,0
1,0
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
2,0
2,0
2,5
2,5
2,5
3,0
11
1,0
1,0
1,0
1,0
1,0
1,0
1,0
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
2,0
2,0
2,0
2,0
2,5
2,5
3,0
3,0
Określając zawartość WBT w porcji produktu, korzysta
się z następujących informacji:
rodzaj produktu spożywczego, np. żółty ser, fasola biała (suche nasiona) itp.,
zawartość białka w 100 g produktu (z tabeli wartości energetycznej produktów
spożywczych),
zawartość tłuszczu w 100 g produktu (z tabeli wartości energetycznej
produktów spożywczych),
1 g białka dostarcza 4 kcal, 4
1 g tłuszczu dostarcza 9 kcal, 4
1 WBT to taka ilość produktu, która dostarcza 100 kcal pochodzących z białka
i tłuszczu. Niezależnie, w tym samym produkcie/posiłku, trzeba określić ilość
wymienników węglowodanowych WW (1 WW, to taka ilość produktu, która
dostarcza 10 g węglowodanów wchłanialnych),
waga danej porcji produktu spożywczego.
12
1,0
1,0
1,0
1,0
1,0
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
2,0
2,0
2,0
2,0
2,0
2,5
2,5
2,5
3,0
3,0
13
1,0
1,0
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
2,0
2,0
2,0
2,0
2,0
2,0
2,0
2,5
2,5
3,0
3,0
3,0
14
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
2,0
2,0
2,0
2,0
2,0
2,0
2,0
2,0
2,5
2,5
2,5
3,0
3,0
3,5
15
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
2,0
2,0
2,0
2,0
2,0
2,0
2,0
2,0
2,0
2,0
2,0
2,5
2,5
3,0
3,0
3,0
3,5
16
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
2,0
2,0
2,0
2,0
2,0
2,0
2,0
2,0
2,0
2,0
2,0
2,0
2,0
2,5
2,5
3,0
3,0
3,0
3,5
17
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
2,0
2,0
2,0
2,0
2,0
2,0
2,0
2,0
2,0
2,0
2,0
2,0
2,5
2,5
2,5
2,5
2,5
3,0
3,0
3,5
3,5
18
1,5
1,5
1,5
1,5
2,0
2,0
2,0
2,0
2,0
2,0
2,0
2,0
2,0
2,0
2,0
2,0
2,5
2,5
2,5
2,5
2,5
2,5
3,0
3,0
3,0
3,5
3,5
19
1,5
2,0
2,0
2,0
2,0
2,0
2,0
2,0
2,0
2,0
2,0
2,0
2,0
2,0
2,5
2,5
2,5
2,5
2,5
2,5
2,5
2,5
3,0
3,0
3,5
3,5
3,5
20
2,0
2,0
2,0
2,0
2,0
2,0
2,0
2,0
2,0
2,0
2,0
2,0
2,5
2,5
2,5
2,5
2,5
2,5
2,5
2,5
2,5
3,0
3,0
3,0
3,5
3,5
4,0
25
2,5
2,5
2,5
2,5
2,5
2,5
2,5
2,5
2,5
2,5
2,5
2,5
2,5
3,0
3,0
3,0
3,0
3,0
3,0
3,0
3,0
3,5
3,5
3,5
4,0
4,0
4,5
30
2,5
2,5
3,0
3,0
3,0
3,0
3,0
3,0
3,0
3,0
3,0
3,0
3,0
3,0
3,5
3,5
3,5
3,5
3,5
3,5
3,5
3,5
4,0
4,0
4,5
4,5
4,5
35
3,0
3,0
3,0
3,5
3,5
3,5
3,5
3,5
3,5
3,5
3,5
3,5
3,5
3,5
3,5
4,0
4,0
4,0
4,0
4,0
4,0
4,0
4,5
4,5
5,0
5,0
5,0
40
3,5
3,5
3,5
3,5
4,0
4,0
4,0
4,0
4,0
4,0
4,0
4,0
4,0
4,0
4,0
4,0
4,0
4,5
4,5
4,5
4,5
4,5
5,0
5,0
5,0
5,5
5,5
45
4,0
4,0
4,0
4,0
4,0
4,5
4,5
4,5
4,5
4,5
4,5
4,5
4,5
4,5
4,5
4,5
4,5
4,5
5,0
5,0
5,0
5,0
5,5
5,5
5,5
6,0
6,0
50
4,5
4,5
4,5
4,5
4,5
4,5
4,5
5,0
5,0
5,0
5,0
5,0
5,0
5,0
5,0
5,0
5,0
5,0
5,0
5,5
5,5
5,5
5,5
6,0
6,0
6,5
6,5
55
5,0
5,0
5,0
5,0
5,0
5,0
5,0
5,0
5,5
5,5
5,5
5,5
5,5
5,5
5,5
5,5
5,5
5,5
5,5
5,5
6,0
6,0
6,0
6,5
6,5
7,0
7,0
60
5,5
5,5
5,5
5,5
5,5
5,5
5,5
5,5
5,5
6,0
6,0
6,0
6,0
6,0
6,0
6,0
6,0
6,0
6,0
6,0
6,0
6,5
6,5
7,0
7,0
7,0
7,5
65
6,0
6,0
6,0
6,0
6,0
6,0
6,0
6,0
6,0
6,0
6,5
6,5
6,5
6,5
6,5
6,5
6,5
6,5
6,5
6,5
6,5
7,0
7,0
7,5
7,5
7,5
8,0
70
6,5
6,5
6,5
6,5
6,5
6,5
6,5
6,5
6,5
6,5
6,5
6,5
7,0
7,0
7,0
7,0
7,0
7,0
7,0
7,0
7,0
7,5
7,5
7,5
8,0
8,0
8,5
75
7,0
7,0
7,0
7,0
7,0
7,0
7,0
7,0
7,0
7,0
7,0
7,0
7,0
7,5
7,5
7,5
7,5
7,5
7,5
7,5
7,5
8,0
8,0
8,0
8,5
8,5
9,0
80
7,0
7,0
7,5
7,5
7,5
7,5
7,5
7,5
7,5
7,5
7,5
7,5
7,5
7,5
8,0
8,0
8,0
8,0
8,0
8,0
8,0
8,0
8,5
8,5
9,0
9,0
9,0
* kcal – kilokaloria (jednostka energii)
1. K. Howorka: Funkcjonalna insulinoterapia. a-medica press, Bielsko-Biała 1997, 249.
2. E. Pańkowska: Ciągły podskórny wlew insuliny w leczeniu cukrzycy typu 1. W: Cukrzyca typu 1. E. Otto-Buczkowska (red.), Cornetis,
Wrocław 2006, 101-110.
3. A. Szypowska, E. Pańkowska, M. Lipka: Zasady dawkowania insuliny w terapii z zastosowaniem osobistej pompy insulinowej u dzieci
i młodzieży chorujących na cukrzycę typu 1. Endokrynol. Diabetol. Chor. Przemiany Materii Wieku Rozw., 2006, 1, 45-50.
4. H. Kunachowicz, I. Nadolna, B. Przygoda, K. Iwanow: Potrzeby energetyczne człowieka. W: Liczmy kalorie. H. Kunachowicz, I. Nadolna,
B. Przygoda, K. Iwanow, PZWL 2004, 13.
85
7,5
7,5
7,5
8,0
8,0
8,0
8,0
8,0
8,0
8,0
8,0
8,0
8,0
8,0
8,0
8,5
8,5
8,5
8,5
8,5
8,5
8,5
9,0
9,0
9,5
9,5
9,5
90
8,0
8,0
8,0
8,0
8,5
8,5
8,5
8,5
8,5
8,5
8,5
8,5
8,5
8,5
8,5
8,5
8,5
9,0
9,0
9,0
9,0
9,0
9,5
9,5
9,5 10,0 10,0
95
8,5
8,5
8,5
8,5
8,5
9,0
9,0
9,0
9,0
9,0
9,0
9,0
9,0
9,0
9,0
9,0
9,0
9,0
9,5
9,5
9,5
9,5 10,0 10,0 10,0 10,5 10,5
100
9,0
9,0
9,0
9,0
9,0
9,0
9,0
9,5
9,5
9,5
9,5
9,5
9,5
9,5
9,5
9,5
9,5
9,5
9,5 10,0 10,0 10,0 10,0 10,5 10,5 11,0 11,0
Pomysł i opracowanie: dr n. med. Beata Mianowska, diabetolog, specjalista chorób dzieci, Łódź
947780938.067.png 947780938.068.png 947780938.069.png 947780938.070.png 947780938.071.png 947780938.072.png 947780938.073.png 947780938.074.png 947780938.075.png 947780938.076.png 947780938.077.png 947780938.078.png 947780938.079.png 947780938.080.png 947780938.081.png 947780938.082.png 947780938.083.png 947780938.084.png 947780938.085.png 947780938.086.png 947780938.087.png 947780938.088.png 947780938.089.png 947780938.090.png 947780938.091.png 947780938.092.png 947780938.093.png 947780938.094.png 947780938.095.png 947780938.096.png 947780938.097.png 947780938.098.png 947780938.099.png 947780938.101.png 947780938.102.png 947780938.103.png 947780938.104.png 947780938.105.png 947780938.106.png 947780938.107.png 947780938.108.png 947780938.109.png 947780938.110.png 947780938.112.png 947780938.113.png 947780938.114.png 947780938.115.png 947780938.116.png 947780938.117.png 947780938.118.png 947780938.119.png 947780938.120.png 947780938.121.png 947780938.123.png 947780938.124.png 947780938.125.png 947780938.126.png 947780938.127.png 947780938.128.png 947780938.129.png 947780938.130.png 947780938.131.png 947780938.132.png 947780938.134.png 947780938.135.png 947780938.136.png 947780938.137.png 947780938.138.png 947780938.139.png 947780938.140.png 947780938.141.png 947780938.142.png 947780938.143.png 947780938.002.png 947780938.003.png 947780938.004.png 947780938.005.png 947780938.006.png 947780938.007.png 947780938.008.png 947780938.009.png 947780938.010.png 947780938.011.png 947780938.013.png 947780938.014.png 947780938.015.png 947780938.016.png 947780938.017.png 947780938.018.png 947780938.019.png 947780938.020.png 947780938.021.png 947780938.022.png 947780938.024.png 947780938.025.png 947780938.026.png 947780938.027.png 947780938.028.png 947780938.029.png 947780938.030.png 947780938.031.png 947780938.032.png 947780938.033.png 947780938.035.png 947780938.036.png 947780938.037.png 947780938.038.png 947780938.039.png 947780938.040.png 947780938.041.png 947780938.042.png 947780938.043.png 947780938.044.png 947780938.046.png 947780938.047.png 947780938.048.png 947780938.049.png 947780938.050.png 947780938.051.png 947780938.052.png 947780938.053.png 947780938.054.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin