Tradycyjny kołacz z serem.
Początek formularza
Skladniki:
Ciasto:0,4 l mleka20 dag Kasi1 kg mąki2 jaja20 dag cukru1 cukier waniliowy ( duży)6 dag drożdżyszczypta soliMasa serowa:1 kg sera ( 2 razy mielony)3 jaja1 budyń waniliowycukier do smakuPosypka:50 dag Kasi1 kg mąki50 dag cukru
Przepis:
Wymieszać wszystkie składniki ciasta i na koniec zalać rozrobionymi w mleku drożdżami. Wrabiać tak długo aż zacznie odchodzić od dłoni, odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia, po czym wyłożyć na blaszkę i na wierzch wyłożyć masę serową. Do masy można dodać jeszcze ulubione bakalie.Wyrobić składniki posypki i ułożyc na wierzchu , do połowy można dodać kakao.
Dół formularza
OJBO