Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach - M. Jarosz IŻŻ.pdf

(3547 KB) Pobierz
Spis treści
1
Zasady prawidłowego
żywienia chorych w szpitalach
1023188197.001.png
2
Spis treści
Autorzy:
dr n. med. Magdalena Białkowska
dr n. biol. Elżbieta Chabros
prof. dr hab. n. biol. Jadwiga Charzewska
mgr inż. Zoia Chwojnowska
mgr inż. Aleksandra Cichocka
prof. dr hab. n. med. Jan Dzieniszewski
lek. med. Anna Grodowska
prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz
dr n. roln. Eliza Konecka-Matyjek
lek. med. Michał Kożuch
dr n. przyrodn. Elżbieta Maćkiw
dr n. med. Lucyna Pachocka
lek. med. Krzysztof Pol
mgr inż. Małgorzata Rams-Świętoniowska
dr n. med. Wioleta Respondek
dr n. roln. Ewa Rychlik
mgr inż. Iwona Sajór
prof. dr hab. n. med. Wiktor B. Szostak
dr n. techn. Halina Turlejska
mgr inż. Bożena Wajszczyk
mgr inż. Diana Wolańska
dr n. roln. Katarzyna Wolnicka
1023188197.002.png
Spis treści
3
Zasady prawidłowego
żywienia chorych w szpitalach
pod redakcją
prof. dr. hab. n. med. Mirosława Jarosza
1023188197.003.png
Redaktor naukowy:
prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz
Recenzent:
prof. dr hab. n. med. Marian Grzymisławski
Redakcja:
mgr inż. Krystyna Molska
mgr Renata Gajowiak
© Copyright by Instytut Żywności i Żywienia, 2011
Egzemplarz bezpłatny nieprzeznaczony do sprzedaży.
Wszystkie prawa zastrzeżone. Przedruk i reprodukcja
w jakiejkolwiek postaci całości lub części książki
bez pisemnej zgody wydawcy są zabronione.
Publikacja zrealizowana ze środków inansowych będących
w dyspozycji Ministra Zdrowia w ramach programu zdrowotnego
pn. „Narodowy Program Przeciwdziałania Chorobom Cywilizacyjnym”,
Moduł I pn. „Program Zapobiegania Nadwadze i Otyłości
oraz Przewlekłym Chorobom Niezakaźnym poprzez Poprawę Żywienia
i Aktywności Fizycznej POL-HEALTH na lata 2007-2011”.
ISBN 978-83-86060-79-5
Wydawca:
Instytut Żywności i Żywienia
ul. Powsińska 61/63
02-903 Warszawa
e-mail: jarosz@izz.waw.pl
w w w.izz.waw.pl
Spis treści
Spis skrótów . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Wprowadzenie
M. Jarosz . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15
Stan odżywienia chorych przyjmowanych do
i wypisywanych ze szpitali w Polsce
M. Jarosz, J. Dzieniszewski, E. Rychlik . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15
1 Wstęp . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15
2 Materiał i metody . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16
3 Wyniki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17
4 Omówienie wyników . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20
5 Podsumowanie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23
6 Piśmiennictwo . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24
Wpływ stanu odżywienia na skuteczność i koszty leczenia
M. Jarosz, W. Respondek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
1 Niedożywienie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
2 Nadwaga i otyłość . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27
3 Wpływ stanu odżywienia na długość hospitalizacji . . . . . . . . . 28
4 Stan odżywienia a skuteczność leczenia . . . . . . . . . . . . . . . . 29
5 Podsumowanie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30
6 Piśmiennictwo . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31
Wpływ stanu odżywienia na występowanie zakażeń szpitalnych
M. Jarosz, A. Grodowska . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32
1 Wstęp . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32
2 Rodzaje niedożywienia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33
3 Wpływ żywienia na układ immunologiczny
i występowanie zakażeń wewnątrzszpitalnych . . . . . . . . . . . . 36
4 Podsumowanie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40
5 Piśmiennictwo . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40
1023188197.004.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin