POLSKIE OWOCE Z BUDYNIEM.odt

(21 KB) Pobierz

POLSKIE OWOCE Z BUDYNIEM

Składniki

2 opakowania ciasta francuskiego       3-4 gruszki        

3 jabłka    100gmasło   2 jajka       10 śliwek  3-4 brzoskwinie    1 op budyń waniliowy       300ml mleka          cukier waniliowy

do smaku

cynamon   1 op ziela angielskiego mielonego   2-3 goździk

WYKONANIE

Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki 30 minut przed przygotowywaniem deseru, aby nabrało temperatury pokojowej. Ciasto rozwijamy i oprószamy mąką na całej powierzchni. Następnie kroimy w długie równoramienne trójkąty (przez całą szerokość płatu). Blachę wykładamy pergaminem, a na środku kładziemy małą miskę. Trójkąty z ciasta francuskiego układamy wokół miski, kładąc krótszy brzeg trójkąta przy misce. Płaty nakładamy tak, żeby delikatnie nachodziły na siebie, formując „słońce”. W ten sam sposób, na pierwszej warstwie układamy drugą warstwę z kolejnego płata ciasta .Gruszki i jabłka obieramy ze skóry i kroimy w cienkie plastry. Brzoskwinie wraz ze skórą kropimy w półksiężyce, śliwki na połówki. Owoce przekładamy do dużej miski i mieszamy. W rondelku na wolnym ogniu roztapiamy masło i odstawiamy, żeby delikatnie przestygło. Do miseczki wlewamy 150 ml mleka, wsypujemy ½ opakowania budyniu i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do miski z owocami. Następnie dodajemy roztopione masło i odrobinę cukru pudru. Doprawiamy zielem angielskim mielonym i dokładnie mieszamy. Do miski wbijamy 2 jajka, doprawiamy cynamonem mielonym i rozkłócimy. Ciasto ułożone na blasze smarujemy jajkiem. Następnie na cieście wokół miski układamy owoce. Zdejmujemy miskę i zawijamy końce ciasta wokół owoców do wewnątrz, formując jakby „wieniec” Ciasto również z wierzchu smarujemy rozkłóconymi wcześniej jajkami. Wstawiamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 200°C na około 20 minut. W między czasie przygotowujemy sos waniliowy. Pozostały budyń rozpuszczamy w 50 ml mleka. 100 ml mleka zagotowujemy, łączymy z rozpuszczonym budyniem i dodajemy łyżkę cukru pudru. Po pojawieniu się pierwszych bąbelków wiemy, że sos jest gotowy. W między czasie przygotowujemy sos waniliowy. Pozostały budyń rozpuszczamy w 50 ml mleka. 100 ml mleka zagotowujemy, łączymy z rozpuszczonym budyniem i dodajemy łyżkę cukru pudru. Po pojawieniu się pierwszych bąbelków wiemy, że sos jest gotowy.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin