Składniki:3 x 3 kg mięsa wieprzowego z szynki ,łopatki oraz boczku razem 9 kg mięsa18 g soli peklowej na 1 kg mięsa2 główki czosnku1 czubata łyżka pieprzu świeżo zmielonego
Mięso kręcimy w maszynce o średnich otworach w między czasie dodajemy czosnek. Do zmielonego mięsa wsypujemy sól peklową oraz pieprz i dokładnie mieszamy składniki. Odstawiamy w chłodne miejsce na 24 h..zalewa:1.5 litra wody7 liści laurowych5 ziaren jałowca5 ziaren ziela angielskiego10 ziaren pieprzu
Zalewę zagotowujemy przestudzamy i połowę wlewamy do mięsa dokładnie mieszając.Do słoików nakładamy mięso do 1.5 cm od góry w to miejsce wlewamy kilka łyżek pozostałego wywaru.Pasteryzujemy 1 h na wolnym ogniu do zagotowania.Pozostawiając w garnku do wystudzenia.Jeżeli ktoś chciałby by wyrób dłużej mógł przechowywać powinien pasteryzować 3 x dziennie po 30 minut..
marcin7914