klimek-Ochab, mikrobiologia przemysłowa,zastosowanie nauk mikrobiologicznych w przemyśle.docx

(16 KB) Pobierz

Wykład 1

 

Świat organizmów żywych dzielimy na :

- eubacteria

- archaebacteria

- protista

- plantae

- animalia

- fungi

Do organizmów eukariotycznych zaliczamy: rośliny, zwierzęta, pierwotniaki, glony, grzyby.

Do organizmów prokariotycznych zaliczamy: archeony, bakterie.

Mikrobiologia – nauka zajmująca się zagadnieniami związanymi z mikroorganizmami.

Wyróżniamy następujące rodzaje mikrobiologii:

- mikrobiologia ogólna – zajmuje się charakterystyką ogólnych pojęć z dziedziny mikrobiologii, budową i kształtem mikroorganizmów, czynnościami życiowymi, środowiskiem życia drobnoustrojów, wpływem drobnoustrojów na środowisko i inne organizmy.

- mikrobiologia lekarska zajmuje się mikroorganizmami chorobotwórczymi dla człowieka; diagnostyką, profilaktyką, walką z drobnoustrojami chorobotwórczymi, zjawiskami zachodzącymi w ustroju po infekcji.

- mikrobiologia weterynaryjna – zajmuje się mikroorganizmami chorobotwórczymi dla zwierząt; diagnostyką, profilaktyką, walką z drobnoustrojami chorobotwórczymi, zjawiskami zachodzącymi w ustroju po infekcji, kontrolą sanitarną produktów pochodzenia zwierzęcego.

- mikrobiologia rolnicza – zajmuje się mikroorganizmami chorobotwórczymi dla roślin, drobnoustrojami mającymi znaczenie w procesach krążenia pierwiastków w przyrodzie, bada procesy mikrobiologiczne zachodzące w glebie.

- mikrobiologia sanitarna – bada zagadnienia czystości wody, powietrza, pomieszczeń produkcyjnych, urządzeń i opakowań, zajmuje się problemami oczyszczania ścieków metodą biologiczną, zajmuje się higieną osobistą pracowników przemysłu spożywczego oraz sposobami zapobiegania zatruciom pokarmowym.

- mikrobiologia przemysłowa zajmuje się zastosowaniem wiedzy mikrobiologicznej i inżynieryjnej w procesach przemysłowych z zastosowaniem mikroorganizmów lub komórek roślin i zwierząt do produkcji użytecznych dóbr konsumpcyjnych lub półproduktów procesowych.

Zastosowanie mikrobiologii przemysłowej obejmuje: przemysł spożywczy, przemysłowa diagnostyka mikrobiologiczna, przemysł farmaceutyczny, produkcja preparatów enzymatycznych, przemysł chemiczny, ochrona środowiska.

Mikrobiologia przemysłowa w przemyśle spożywczym:

Produkcja żywności w oparciu o prowadzone przez mikroorganizmy procesy fermentacji beztlenowej i tlenowej:

a.       Produkcja wina, piwa i spirytusu spożywczego

b.      Produkcja octu i kwasu cytrynowego i mlekowego do celów spożywczych

c.       Produkcja serów i fermentowanych napojów mlecznych np. jogurty, kefiry

d.      Produkcja chleba i ciast w oparciu o drożdże piekarnicze

e.       Produkcja kiszonek

f.        Produkcja kakao

g.      Produkcja herbaty

 

Mikrobiologia przemysłowa w przemyśle farmaceutycznym.

Wyselekcjonowane szczepy mikroorganizmów stosowane są do produkcji: antybiotyków, leków steroidowych, witamin.

Wyselekcjonowane kultury bakterii i drożdży stosowane są do produkcji probiotyków – preparatów farmaceutycznych przywracających naturalną mikroflorę układu pokarmowego.

Prebiotyksubstancja obecna lub wprowadzana do pożywienia w celu stymulacji rozwoju prawidłowej flory jelit, poprawiająca w ten sposób zdrowie. Prebiotykiem może być naturalny składnik diety np. skrobia, błonnik pokarmowy lub dodatki do żywności (suplementy diety) o charakterze prozdrowotnym.

W odróżnieniu od probiotyku nie zawiera żadnych mikroorganizmów, a jedynie substancje stymulujące. Prebiotyki to nietrawione – oporne na działanie enzymów trawiennych w przewodzie pokarmowym – składniki żywności, które korzystnie oddziałują na gospodarza przez selektywną stymulację wzrostu i/lub aktywności jednego rodzaju lub ograniczonej liczby bakterii w okrężnicy i w ten sposób poprawiają zdrowie gospodarza. Tymi substancjami mogą być białka, tłuszcze, oligo- lub polisacharydy, które nie ulegają trawieniu i w formie niezmienionej docierają do światła jelita, by tam rozwijać swoje działanie.

Hodowle komórkowe i tkankowe są wykorzystywane przy produkcji: szczepionek, przeciwciał monoklonalnych stosowanych w diagnostyce medycznej i badaniach naukowych.

Rekombinantowe szczepy mikroorganizmów stosowane są przy produkcji: szczepionek, insuliny, hormonu wzrostu.

Mikrobiologia przemysłowa w przemyśle chemicznym.

a.       Produkcja aminokwasów: L-lizyny, L-cysteiny, kwasu L-glutaminowego i kwasu L-asparaginowego.

b.      Produkcja rozpuszczalników: butanolu, acetonu

c.       Produkcja dekstranu

d.      Produkcja kwasu glukonowego

e.       Produkcja kwasu itakonowego

Diagnostyka mikrobiologiczna w ujęciu mikrobiologii przemysłowej.

Produkcja odczynników, leków diagnostycznych i aparatury diagnostyki mikrobiologicznej w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i weterynarii. Opracowanie zasad kontroli czystości mikrobiologicznej dla poszczególnych procesów technologicznych, np. w przemyśle spożywczym, zapewniających ochronę produktów przed psuciem lub zakażeniem mikroorganizmami szkodliwymi lub patogennymi.

Mikrobiologia przemysłowa w ochronie środowiska.

Pozyskiwanie cennych pierwiastków z użyciem technologii „przyjaznych” dla środowiska naturalnego: mikrobiologiczne ługowanie metali np.. uranu z zastosowaniem bakterii Thiobacillus ferroxidans i Thiobacillus thiooxidans; mikrobiologiczne zatężanie metali z wód kopalnianych lub wody morskiej, np. złota, miedzi, srebra, plutonu, uranu z zastosowaniem biosorbentów z żywymi kulturami mikrobiologicznymi.

Oczyszczanie ścieków i bioremediacja gleby: bioremediacja gleb skażonych produktami ropopochodnymi z zastosowaniem wybranych szczepów bakterii glebowych, np. z rodzaju Acinetobacter lub Pseudomonas; stosowanie „stopnia biologicznego” w oczyszczalniach ścieków powiązanego z produkcją biogazu oraz produkcja bioetanolu.

Produkcja preparatów enzymatycznych:

Izolacja enzymu z hodowli jego naturalnego producenta. Produkcja enzymu z wykorzystaniem mikroorganizmu rekombinowanego:

a.       Alfa-amylaza, beta-amylaza, glukoamylaza, izomeraza glukozowa, przetwórstwo skrobi

b.      Laktaza, peroksydaza – przemysł tekstylny

c.       Proteazy, celulazy, lipazy – składnik proszków do prania

d.      Proteazy, lipazy -  przemysł skórzany

e.       Pektynaza –produkcja soków owocowych

f.        Beta-galaktozydaza – przemysł mleczarski

g.      Transglutaminaza- przemysł mięsny

Charakterystyka morfologiczna i fizjologiczna głównych grup mikroorganizmów o znaczeniu przemysłowym:

1.      Bakterie właściwe

2.      Promieniowce

3.      Drożdże

4.      Grzyby strzępkowe

Zgłoś jeśli naruszono regulamin