Ok. 1 kg rabarbaru, obranego i pokrojonego w ok. 2,5cm kostki1 ⅔ szklanek cukru pudru1 pomarańcza, skórka i sok2 szklanki wody2 łyżeczki żelatynyOk. ¾ szklanki wina Muscat (niskoprocentowe, białe wino)Nastaw piekarnik na ok. 190°C
Rabarbar włóż do dużego, żaroodpornego naczynia. Posyp cukrem, dodaj wodę, sok i skórkę z pomarańczy, przykry folią lub przykrywką. Piecz przez 1 godz. Wyjmij z piekarnika, zdejmij pokrywkę i zostaw by ostygł.
Przełóż rabarbar do miarki, powinno wyjść ok. 3 szklanek. Odstaw na bok. Dolej Muscat. Spróbuj, jeśli potrzeba dodaj więcej cukru, soku pomarańczowego lub Muscat.
4 kubeczki natłuść olejem (polej nim papierowy ręcznik i wytrzyj środek miseczek). Do garnka wlej 2 chochle syropu rabarbarowego-muscatowego i doprowadź do wrzenia. Rozrób żelatynę i dodaj do syropu. Kiedy się połączą, przelej syrop powrotem do miarki, pomieszaj. Syrop przelej do foremek i włóż do lodówki na 6h,albo na całą noc.
peterek57