Baba gryczana.doc

(27 KB) Pobierz

"Baba gryczana "

http://kuchnia.kisa.pl/kwiatki.gif

 

Składniki:

3 szkl. mąki gryczanej,
4 łyżki mąki pszennej,
20 g drożdży,
200 g masła lub smalcu,
sól.

http://kuchnia.kisa.pl/kwiatki.gif

 

Sposób przyrządzenia:

        Podgrzać tłuszcz i zaparzyć nim mąkę gryczaną, wymieszać i dosypać mąkę pszenną. Cały czas mieszać i dolewać zimnej wody. Gdy potrawa będzie miała konsystencję kwaśnej śmietany, posolić ją, dodać roztarte drożdże i intensywnie mieszać. Odstawić w ciepłe miejsce i po wyrośnięciu przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem. Wstawić na 1 h do nagrzanego do 190°C piekarnika. Podawać gorącą i polaną topionym tłuszczem.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin