Baba majonezowa.doc

(28 KB) Pobierz

"Baba majonezowa "

http://kuchnia.kisa.pl/kwiatki.gif

 

Składniki:

0.5 szkl. mąki pszennej,
0.5 szkl. mąki ziemniaczanej,
1 szkl. cukru,
4 jaja,
1/3 szkl. majonezu,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.

http://kuchnia.kisa.pl/kwiatki.gif

 

Sposób przyrządzenia:

        Wrzucamy do garnka wszystkie składniki i miksujemy ok. 3 - 5 min. (tak by cukier się rozpuścił - a właściwie to do końca nie musi być rozpuszczony), wylewamy do natłuszczonej foremki (ja zazwyczaj używam tortownicy z kominkiem lub keksowej) i pieczemy 50 min. w 175°C.
        
        Można ją modyfikować na kilka sposobów:
        1. Można dodać do ciasta 1/3 szkl. maku lub płatków migdałowych lub wiórków kokosowych.
        2. Jeżeli dodatkowo doda się 0.25 szkl. mąki pszennej, to na wierzchu można ułożyć np. jabłka i wtedy wylewamy ciasto na płaską blaszkę i mamy pyszności z owocami.
        3. Można też do części ciasta dać kakao lub kawę i tą częścią polać po wierzchu - przy pieczeniu zrobią się fantazyjne wzory z ciemnego ciasta.
        4. Zamiast 1/3 szkl. majonezu można dać tylko 1 łyżkę i 2 łyżki oleju.
        5. Można do całości ciasta, zamiast części mąki, dać kakao i będzie baba czekoladowa.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin