"Babeczki polskie "
Składniki:
20 dkg mąki,20 dkg cukru pudru,10 dkg kakao,5 dkg masła lub margaryny,5 dkg rodzynków,2 jaja,200 ml mleka,proszek do pieczenia,skórka cytrynowa,tłuszcz i bułka tarta do foremek.
Sposób przyrządzenia:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Jaja umyć, wybić ze skorupek, oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z cukrem dodając kolejno żółtka, połączyć z kakao, mlekiem, mąką, opłukanymi i otaczanymi w mące rodzynkami oraz startą skórką cytrynową. Następnie wymieszać z ubitą pianą z białek. Foremki karbowane wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką, nałożyć ciasto do 0.75 wysokości i upiec w średnio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu wystudzić i polać lukrem białym.
peterek57