Babeczki polskie.doc

(28 KB) Pobierz

"Babeczki polskie "

http://kuchnia.kisa.pl/kwiatki.gif

 

Składniki:

20 dkg mąki,
20 dkg cukru pudru,
10 dkg kakao,
5 dkg masła lub margaryny,
5 dkg rodzynków,
2 jaja,
200 ml mleka,
proszek do pieczenia,
skórka cytrynowa,
tłuszcz i bułka tarta do foremek.

http://kuchnia.kisa.pl/kwiatki.gif

 

Sposób przyrządzenia:

        Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Jaja umyć, wybić ze skorupek, oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z cukrem dodając kolejno żółtka, połączyć z kakao, mlekiem, mąką, opłukanymi i otaczanymi w mące rodzynkami oraz startą skórką cytrynową. Następnie wymieszać z ubitą pianą z białek. Foremki karbowane wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką, nałożyć ciasto do 0.75 wysokości i upiec w średnio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu wystudzić i polać lukrem białym.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin