Babeczki z owocami.doc

(42 KB) Pobierz


 

"Babeczki z owocami "

http://kuchnia.kisa.pl/kwiatki.gif

 

Składniki:

 

 

Brak większych obrazków.

350 g mąki (ok. 2 szkl.),
150 g masła,
20 g drożdży,
200 ml mleka,
4 jaja,
50 g cukru,
cukier waniliowy,
szczypta soli.

Do nasączenia:
skórka otarta z 1 cytryny,
75 ml rumu,
125 ml białego wina,
250 ml wody,
150 g cukru.

Do przybrania:
250 g różnych owoców świeżych lub z kompotu,
250 ml śmietany 30 %,
50 g płatków migdałowych,
50 g czekolady.

http://kuchnia.kisa.pl/kwiatki.gif

 

Sposób przyrządzenia:

        Mleko lekko podgrzać, dodać pokruszone drożdże i łyżkę mąki. Masło stopić i odstawić do ostudzenia. Mąkę z solą przesiać do miski i wlać do niej rozczyn drożdżowy. Jaja utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać ją do mąki, wlać ostudzone masło i wyrobić ciasto bardzo dokładnie. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do tych babeczek najlepiej jest użyć foremek o gładkich ściankach z tzw.: kominkiem w środku. Foremki wysmarować masłem i delikatnie posypać mąką. Nałożyć ciasto do połowy wysokości i odstawić pod przykryciem na 30 min. Następnie wkłożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 30 min.
        
        Przygotować syrop do nasączania: podgrzać wodę z cukrem, skórką z cytryny, rumem i białym winem. Poczekać, aż cukier całkiem się roztopi. Gdy babeczki ostygną ułożyć je na dużym półmisku i nasączyć syropem.
        
        Ubić śmietanę i nałożyć na każdą babeczkę trochę bitej śmietany (najlepiej przy pomocy szprycy z ozdobną końcówką) oraz osączone owoce z kompotu lub świeże. Dodatkowo można ciastka posypać płatkami migdałowymi lub tartą czekoladą.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin