"Babeczki z owocami "
Składniki:
350 g mąki (ok. 2 szkl.),150 g masła,20 g drożdży,200 ml mleka,4 jaja,50 g cukru,cukier waniliowy,szczypta soli.Do nasączenia:skórka otarta z 1 cytryny,75 ml rumu,125 ml białego wina,250 ml wody,150 g cukru.Do przybrania:250 g różnych owoców świeżych lub z kompotu,250 ml śmietany 30 %,50 g płatków migdałowych,50 g czekolady.
Sposób przyrządzenia:
Mleko lekko podgrzać, dodać pokruszone drożdże i łyżkę mąki. Masło stopić i odstawić do ostudzenia. Mąkę z solą przesiać do miski i wlać do niej rozczyn drożdżowy. Jaja utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać ją do mąki, wlać ostudzone masło i wyrobić ciasto bardzo dokładnie. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do tych babeczek najlepiej jest użyć foremek o gładkich ściankach z tzw.: kominkiem w środku. Foremki wysmarować masłem i delikatnie posypać mąką. Nałożyć ciasto do połowy wysokości i odstawić pod przykryciem na 30 min. Następnie wkłożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 30 min. Przygotować syrop do nasączania: podgrzać wodę z cukrem, skórką z cytryny, rumem i białym winem. Poczekać, aż cukier całkiem się roztopi. Gdy babeczki ostygną ułożyć je na dużym półmisku i nasączyć syropem. Ubić śmietanę i nałożyć na każdą babeczkę trochę bitej śmietany (najlepiej przy pomocy szprycy z ozdobną końcówką) oraz osączone owoce z kompotu lub świeże. Dodatkowo można ciastka posypać płatkami migdałowymi lub tartą czekoladą.
peterek57