Racuchy z cukinią i sałatka.docx

(5195 KB) Pobierz

 

Prosta sałatka

 

Składniki

(dla 4 osób)

średnia czerwona papryka

3 średnie pomidory, można dorzucić kilka pomidorków koktajlowych lub użyć tylko takich

ówka sałaty kruchej lub połowa i dodatek innych sałat czy ziół (roszponka, rukola, cykoria, szpinak itp.)

duża garść czarnych oliwek

3 czubate łyżki uprażonego na suchej patelni słonecznika

4 łyżki oliwy (lub nico więcej)

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

sól

Wykonanie

Pietruszkę blenduję z oliwą i sokiem z cytryny przez kilka minut do uzyskania jasnozielonego sosu z drobinkami zieleniny (jeśli blendowanie sprawia trudność - dolewamy jeszcze nieco oliwy).

 

Racuchy z cukinią

 

Składniki

(dla 6 głodnych osób)

ok 1 i 1/2 kg cukinii (najlepsze będą młode owoce o miękkiej skórce z nierozwiniętym gniazdem nasiennym)

2 szklanki kwaśnego mleka roślinnego (użyłam sojowego)

2 i 1/2 szklanki razowej mąki orkiszowej drobno mielonej

czubata łyżeczka soli

można dodać ulubione przyprawy, zioła

olej do smażenia

 

Wykonanie

Umyte cukinie pozbawione końcówek ścieram na tarce o dużych oczkach, mieszam z czubatą łyżeczką soli, przekładam na sitko, które wstawiam do zlewu lub dużej miski i zostawiam na ok 30 minut. W tym czasie cukinia puści dużo soku, od czasu do czasu warto docisnąć starte wiórki tylną stroną łyżki.

W misce mieszam porządnie mleko z mąką do uzyskania gładkiego ciasta, dodaję cukinię, mieszam. Wykładam łyżką niewielkie porcje ciasta na rozgrzany na patelni olej na złoto z obu stron. Przy nabieraniu masy, warto ją docisnąć łyżką do miski, jak również po wyłożeniu na patelnię - tylną stroną łyżki. Wykładam na chwilę na papierowe ręczniki, zjadamy zaraz po przyrządzeniu, najlepiej moim zdaniem smakują na ciepło.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin