Babeczki z musem z mlecznej czekolady
Babeczki na spodzie z ciasta brownies z mleczną czekoladą pokryte musem z mlecznej czekolady. Możliwe do przygotowania również z ciemnej, gorzkiej czekolady.
Składniki, 12 sztuk:
Ciasto brownies z mleczną czekoladą:
• 75 g masła
• 75 g mlecznej czekolady
• 75 g cukru trzcinowego
• 2 jajka
• 60 g mąki pszennej
• 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Mus z mlecznej czekolady:
• 200 g mlecznej czekolady
• 3 żółtka
• 40 g drobnego białego cukru
• 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku
• 150 ml śmietanki kremowej 36% (zimnej)
• 12 papilotek 5 cm (np. metalicznych)
• posiekane orzechy zrumienione na suchej patelni
• kakao (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Ciasto brownies z mleczną czekoladą: Piekarnik nagrzać od 160 stopni. Formę na muffiny wypełnić papilotkami. Masło pokroić na kawałeczki, czekoladę połamać na kostki, włożyć do miseczki i roztopić razem w kąpieli wodnej (lub w dobrym rondelku z grubym dnem na bardzo małym ogniu ciągle mieszając). Masa ma być błyszcząca i lejąca. Ostudzić.
Wymieszać z cukrem, dodać roztrzepane wcześniej jajka i wymieszać łyżką na jednolitą masę. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do foremek (po około 1 pełnej łyżce na jedną babeczkę). Masa powinna zajmować nie więcej niż 2/3 objętości foremki (u mnie sięgała poniżej połowy). Piec przez około 18 minut, ostudzić, wyjąć na metalową kratkę.
Mus z mlecznej czekolady: Połamaną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić. Żółtka (muszą być ogrzane do temperatury pokojowej lub lekko ciepłe) ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać roztopioną i ostudzoną czekoladę i bardzo delikatnie wymieszać.
Żelatynę zalać 2 - 3 łyżkami gorącej wody i mieszając roztopić, ostudzić - płyn ma być lekko ciepły. Dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Ubić śmietankę kremówkę na sztywną pianę i połączyć z masą bardzo delikatnie mieszając łyżką. Wstawić do lodówki na około 2 godziny aby mus nieco zastygł.
Przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć masę na babeczki. Wstawić do lodówki na około 2 godziny do zastygnięcia. Deser można przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce. Udekorować zrumienionymi kawałkami orzechów i kakao.
Placek z brzoskwiniami
Ciasto kruche jak na tartę, wypełnione brzoskwiniami, sokiem z cytryny i cynamonem. Lekkie, świeże i pachnące.
Składniki:
Ciasto:
• 285 g mąki
• szczypta soli
• 175 g zimnego masła, pokrojonego (lub 115 g masła i 60 g masła roślinnego)
• 5 - 6 łyżek zimnej wody
• 1 jajko, roztrzepane z 1 łyżką wody, na glazurę
Wypełnienie:
• 1,2 kg dojrzałych brzoskwiń
• sok z 1 cytryny
• 100 g cukru
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 30 g masła, pokrojonego
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i masło. Palcami rozetrzeć masło z mąką. Szybko zagnieść ciasto dodając po łyżce wody. Uformować 2 kule, jedną trochę większą od drugiej. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 20 minut.
Brzoskwinie włożyć na 20 sekund do gorącej wody, przełożyć do zimnej wody, wyjąć i obrać ze skórek. Brzoskwinie pokroić w plasterki i wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem, mąką ziemniaczaną i cynamonem. Odstawić.
Na lekko posypanej mąką stolnicy, rozwałkować większą kulę na 3 mm placek, większy niż forma o średnicy 23 cm. Placek przełożyć do formy, przyciąć wystające brzegi i wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Rozwałkować drugą kulę ciasta na grubszy, 5 mm placek. Z ciasta wyciąć liście (nożem lub foremką), pozaznaczać nerwy na liściach oraz uformować kilka małych kuleczek.
Wyjąć z lodówki formę z ciastem i posmarować spód glazurą z jajka. Wyłożyć brzoskwinie wraz z sokiem, skupiając je w środku ciasta. Rozsypać kawałki masła. Zaczynając od zewnętrznej krawędzi formy układać liście, na środku położyć kuleczki z ciasta. Posmarować glazurą z jajka. Piec przez 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec przez kolejne 35 - 40 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
zlosliwa_malpa