Babeczki z musem z mlecznej czekolady i placek brzoskwiniowy.docx

(650 KB) Pobierz

Babeczki z musem z mlecznej czekolady

 

Babeczki na spodzie z ciasta brownies z mleczną czekoladą pokryte musem z mlecznej czekolady. Możliwe do przygotowania również z ciemnej, gorzkiej czekolady.

 

Składniki, 12 sztuk:

Ciasto brownies z mleczną czekoladą:

              75 g masła

              75 g mlecznej czekolady

              75 g cukru trzcinowego

              2 jajka

              60 g mąki pszennej

              1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Mus z mlecznej czekolady:

              200 g mlecznej czekolady

              3 żółtka

              40 g drobnego białego cukru

              1,5 łyżeczki żelatyny w proszku

              150 ml śmietanki kremowej 36% (zimnej)

              12 papilotek 5 cm (np. metalicznych)

              posiekane orzechy zrumienione na suchej patelni

              kakao (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Ciasto brownies z mleczną czekoladą: Piekarnik nagrzać od 160 stopni. Formę na muffiny wypełnić papilotkami. Masło pokroić na kawałeczki, czekoladę połamać na kostki, włożyć do miseczki i roztopić razem w kąpieli wodnej (lub w dobrym rondelku z grubym dnem na bardzo małym ogniu ciągle mieszając). Masa ma być błyszcząca i lejąca. Ostudzić.

Wymieszać z cukrem, dodać roztrzepane wcześniej jajka i wymieszać łyżką na jednolitą masę. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do foremek (po około 1 pełnej łyżce na jedną babeczkę). Masa powinna zajmować nie więcej niż 2/3 objętości foremki (u mnie sięgała poniżej połowy). Piec przez około 18 minut, ostudzić, wyjąć na metalową kratkę.

Mus z mlecznej czekolady: Połamaną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić. Żółtka (muszą być ogrzane do temperatury pokojowej lub lekko ciepłe) ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać roztopioną i ostudzoną czekoladę i bardzo delikatnie wymieszać.

Żelatynę zalać 2 - 3 łyżkami gorącej wody i mieszając roztopić, ostudzić - płyn ma być lekko ciepły. Dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Ubić śmietankę kremówkę na sztywną pianę i połączyć z masą bardzo delikatnie mieszając łyżką. Wstawić do lodówki na około 2 godziny aby mus nieco zastygł.

Przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć masę na babeczki. Wstawić do lodówki na około 2 godziny do zastygnięcia. Deser można przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce. Udekorować zrumienionymi kawałkami orzechów i kakao.

 

 

 

Placek z brzoskwiniami

 

Ciasto kruche jak na tartę, wypełnione brzoskwiniami, sokiem z cytryny i cynamonem. Lekkie, świeże i pachnące.

Składniki:

Ciasto:

              285 g mąki

              szczypta soli

              175 g zimnego masła, pokrojonego (lub 115 g masła i 60 g masła roślinnego)

              5 - 6 łyżek zimnej wody

              1 jajko, roztrzepane z 1 łyżką wody, na glazurę

 

Wypełnienie:

              1,2 kg dojrzałych brzoskwiń

              sok z 1 cytryny

              100 g cukru

              3 łyżki mąki ziemniaczanej

              1/2 łyżeczki cynamonu

              30 g masła, pokrojonego

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski, dodać sól i masło. Palcami rozetrzeć masło z mąką. Szybko zagnieść ciasto dodając po łyżce wody. Uformować 2 kule, jedną trochę większą od drugiej. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 20 minut.

Brzoskwinie włożyć na 20 sekund do gorącej wody, przełożyć do zimnej wody, wyjąć i obrać ze skórek. Brzoskwinie pokroić w plasterki i wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem, mąką ziemniaczaną i cynamonem. Odstawić.

Na lekko posypanej mąką stolnicy, rozwałkować większą kulę na 3 mm placek, większy niż forma o średnicy 23 cm. Placek przełożyć do formy, przyciąć wystające brzegi i wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Rozwałkować drugą kulę ciasta na grubszy, 5 mm placek. Z ciasta wyciąć liście (nożem lub foremką), pozaznaczać nerwy na liściach oraz uformować kilka małych kuleczek.

Wyjąć z lodówki formę z ciastem i posmarować spód glazurą z jajka. Wyłożyć brzoskwinie wraz z sokiem, skupiając je w środku ciasta. Rozsypać kawałki masła. Zaczynając od zewnętrznej krawędzi formy układać liście, na środku położyć kuleczki z ciasta. Posmarować glazurą z jajka. Piec przez 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec przez kolejne 35 - 40 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin