Filipińskie ciastka ryżowe
Składniki:
2 szklanki mąka ryżowa
2 szt jajka
2 łyżeczki proszek do pieczenia
1,5 szklanki mleko
1 szklanka cukier
0,5 kostki margaryna
W misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej misce połączyć jajka, mleko i roztopioną margarynę. Połączyć dokładnie z mąką.
Ciasto wlewać do natłuszczonych foremek lub kokilek. Ułożyć foremki na brytwannie.
Do brytfanny wlać gotującą się wodę do połowy ich wysokości. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170 C na około 30 minut. W miedzy czasie dolewać wodę. Ciastka zostawić w foremkach do ostygnięcia.
Filipińskie escabeche
SKŁADNIKI:
800 g filetów z białej ryby (sola, okoń morski, łupacz)
4 łyżki mąki (przyprawionej solą i pieprzem)
olej roślinny
Sos
2,5 cm korzenia imbiru, zetrzeć na tarce
3 ząbki czosnku, zgnieść
1 cebula, pociąć w krążki
2 łyżki oleju roślinnego
½ czerwonej słodkiej papryki, pokroić na małe kwadraty
½ zielonej słodkiej papryki , pokroić na małe kwadraty
1 marchewka, pociąć w julienkę
1,5 łyżki skrobi kukurydzianej
450 ml wody
4 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka cukru palmowego
2 łyżeczki sosu rybnego
sól i zmielony czarny pieprz
1 papryczka chili, wypestkować i pokroić w paseczki
2 gałązki szczypioru, posiekać ukośnie
Rybę osuszyć, obtoczyć w mące z przyprawami i smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Wyjąć do naczynia żaroodpornego i trzymać w cieple. W woku podsmażyć na oleju imbir, czosnek i cebulę aż zmięknie. Dodać papryki i marchew, smażyć 1 min. Rozrobić w miseczce skrobię z odrobiną wody. Resztę wody, ocet, cukier oraz rozrobioną skrobię dodać do woka. Mieszać aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Dodać sos rybny oraz sól i pieprz do smaku. Do sosu dodać usmażoną rybę, by się podgrzała (nie mieszać). Przełożyć na talerze i posypać pokrojoną papryczką chili i szczypiorem. Serwować z ryżem.
zlosliwa_malpa