Filipińskie ciastka ryżowe i Filipińskie escabeche.docx

(1000 KB) Pobierz

 

Filipińskie ciastka ryżowe

 

Składniki:

2 szklanki mąka ryżowa

2 szt jajka

2 łyżeczki proszek do pieczenia

1,5 szklanki mleko

1 szklanka cukier

0,5 kostki margaryna

 

W misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej misce połączyć jajka, mleko i roztopioną margarynę. Połączyć dokładnie z mąką.

Ciasto wlewać do natłuszczonych foremek lub kokilek. Ułożyć foremki na brytwannie.

Do brytfanny wlać gotującą się wodę do połowy ich wysokości. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170 C na około 30 minut. W miedzy czasie dolewać wodę. Ciastka zostawić w foremkach do ostygnięcia.

 

Filipińskie escabeche

 

SKŁADNIKI:

800 g filetów z białej ryby (sola, okoń morski, łupacz)

4 łyżki mąki (przyprawionej solą i pieprzem)

olej roślinny

Sos

2,5 cm korzenia imbiru, zetrzeć na tarce

3 ząbki czosnku, zgnieść

1 cebula, pociąć w krążki

2 łyżki oleju roślinnego

½ czerwonej słodkiej papryki, pokroić na małe kwadraty

½ zielonej słodkiej papryki , pokroić na małe kwadraty

1 marchewka, pociąć w julienkę

1,5 łyżki skrobi kukurydzianej

450 ml wody

4 łyżki octu jabłkowego

1 łyżka cukru palmowego

2 łyżeczki sosu rybnego

sól i zmielony czarny pieprz

1 papryczka chili, wypestkować i pokroić w paseczki

2 gałązki szczypioru, posiekać ukośnie

 

Rybę osuszyć, obtoczyć w mące z przyprawami i smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Wyjąć do naczynia żaroodpornego i trzymać w cieple. W woku podsmażyć na oleju imbir, czosnek i cebulę aż zmięknie. Dodać papryki i marchew, smażyć 1 min. Rozrobić w miseczce skrobię z odrobiną wody. Resztę wody, ocet, cukier oraz rozrobioną skrobię dodać do woka. Mieszać aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Dodać sos rybny oraz sól i pieprz do smaku. Do sosu dodać usmażoną rybę, by się podgrzała (nie mieszać). Przełożyć na talerze i posypać pokrojoną papryczką chili i szczypiorem. Serwować z ryżem.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin