Sernik.pdf
(
1114 KB
)
Pobierz
15.06.2013
Sernik Kuchnia Lidla
Sernik
1 kg tłustego twarogu Pilos (zmielonego dwukrotnie)
125 g masła Pilos
250-270 g cukru
10 jaj, umytych
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
10 ml olejku waniliowego Castello
100-150 g rodzynek (rodzynki namaczamy)
zmielone biszkopty do obsypania formy (pokruszone i przesiane przez sito)
cukier puder do dekoracji
Inna propozycje przygotowania:
Ciasto kruche
200 g mąki pszennej
50 g masła
50 g margaryny Kasia
50 g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 jajko
pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Białka odstawić do lodówki na później. Ciągle mieszając, stopniowo
dodawać miękkie masło i twaróg. Do masy przesiać 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej i dodać aromat waniliowy.
Wymieszać. Białka jaj ubić na sztywną pianę, mieszać z masą serową do momentu, aż wszystkie składniki połączą
się. Dodać rodzynki wcześniej zamoczone w wodzie i obtoczone w mące. Formę (o średnicy 26 cm) wysmarować
roztopionym masłem i obsypać zmielonymi biszkoptami. Na przygotowaną formę wylać masę serową i piec około
50 minut w temperaturze 180°C. Sernik studzić przy uchylonym piekarniku. Ciasto wykańczamy, posypując
kuchnialidla.pl/product/Sernik
1/2
15.06.2013
Sernik Kuchnia Lidla
cukrem pudrem.
Inna propozycje przygotowania:
Sernik można przygotować na kruchym cieście:
Do przesianej mąki i cukru pudru dodać masło, margarynę i cukier wanilinowy.
Całość posiekać, dodać jajko, sól oraz proszek do pieczenia – wszystkie składniki razem zagnieść. Nie trzeba ciasta
schładzać. Ciasto rozwałkować na grubość 7 mm (dodatek proszku do pieczenia sprawi, że ciasto trochę podrośnie
i będzie kruche). Rozwałkowane i uformowane ciasto (dopasowane do kształtu formy) przekładamy do foremki,
nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-14 minut na jasnozłoty kolor.
kuchnialidla.pl/product/Sernik
2/2
Plik z chomika:
justiciaa
Inne pliki z tego folderu:
Przepis na deser – jagodowe mascarpone Kuchnia Lidla.pdf
(1051 KB)
Tarta czekoladowa z truskawkami Kuchnia Lidla.pdf
(1342 KB)
Truskawkowo-serowe trufelki Kuchnia Lidla.pdf
(1211 KB)
Walentynkowy budyń czekoladowy Kuchnia Lidla.pdf
(1388 KB)
Ciasteczka z jabłkami Kuchnia Lidla.pdf
(1212 KB)
Inne foldery tego chomika:
bajki
Dekoracje, zrób to sam, święta, różne
filmy
Książki kucharskie
Mięsa
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin