OCET JABŁKOWY.docx

(31 KB) Pobierz


OCET JABŁKOWY

Jedną z najcenniejszych wartości octu jabłkowego jest wyjątkowo wysoka zawartość potasu , oraz fosforu sodu wapnia , żelaza ,magnezu , krzemu ,siarki , fluoru , chloru i innych pierwiastków śladowych .

Ocet jabłkowy stosuje się jako przyprawę do sałat i potraw ,ma wiele zastosowań, między innymi zewnętrznych i jako dodatek do napojów , herbaty, w której z powodzeniem zastępuje cytrynę, a także jako dodatek do wody, znakomicie poprawiający jej walory smakowe i zdrowotne. Ocet jabłkowy , ma też zastosowanie lecznicze .

Właściwości lecznicze octu znane są od wieków . Legioniści rzymscy podczas wypraw wojennych pili wodę z octem -napój ten gasił pragnienie ,a jednocześnie stanowił profilaktykę przed chorobami zakażnymi . Egipcjanie przemywali nim rany ,dawali do picia zakażnie chorym , stosowali w kuchni .Kleopatra uważała ocet jabłkowy za jeden z ważniejszych środków służących do zachowania zdrowia i urody .

Ocet jabłkowy uodparnia przeciw infekcją , dostarcza niezbędnych składników do utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej stosuje się w dietach odchudzających (przyspiesza spalanie tłuszczów ) , przy grzybicy , chorobie lokomocjnej , kaszlu , bólach gardła ,reumatyzmie , zapaleniu stawów , trądziku , poprawia trawienie i wchłanianie żelaza , hamuje apetyt . Zalecany przy : osłabieniu pamięci , wrażliwości na zimno , podatności stóp na odciski ,w skłonności do zaparć , w chorobach skórnych , 
kurczach mięśni w nóg w nocy , w bezsenności , bólach w stawach , przecidziała procesom miażdżycowym , ma działanie antyseptyczne . Ocet jabłkowy nie jest zalecany wrzodowcom . 

PRZECIWSKAZANIA : W CHOROBACH WRZODOWYCH I PRZY ZAKAZIE SPOŻYWANIA PRODUKTÓW KWAŚNYCH - W TAKICH PRZYPADKACH NALEŻY DAWKOWANIE UZALEŻNIĆ OD DECYZJI LEKARZA .
_________________________________________________________________________________________________

Praktycznie podaje się : 

DOROŚLI - 2 x dziennie 2 łyżeczki octu i 2 łyżeczki miodu rozpuszczone i dobrze wymieszane w 1/2 szklnki wody .

DZIECI - 1 x dziennie 1 łyżeczka octu 2 łyżeczki miodu rozpuszczone w 1/2 szklance przegotowanej wody .
______________________________________________________________________________________________

ANGINA - 2 łyżeczki octu jabłkowego i 2 łyżeczki miodu wymieszać w 1/2 szklanki przegotowanej ciepłej wody . Płukać gardło i wypijać powoli co kilka minut kilka łyżeczek tej mieszanki .
___________________________________________________________________________________________________

ASTMA - Na początku ataku duszności nacierać klatkę piersiową octem jabłkowym , można też używać do okładów na klatkę piersiową i plecy .
_________________________________________________________________________________________________

BEZSENNOŚĆ - 2 łyżeczki miodu wymieszać w 1/2 szklanki przegotowanej ciepłej wody .Po posiłku i wieczorem pić po 1/4 szklanki tej mieszanki . W przypadku pocenia nocą przetrzeć skórę octem jabłkowym , przed snem .
__________________________________________________________________________________________________

BÓL GŁOWY - 2 łyżeczki octu wymieszać w 1/2 szklanki zimnej wody -przyłożyć na czoło i kark kompres z gazy namoczonej w tym roztworze .
__________________________________________________________________________________________________

Dermatozy - choroby skórne suche ze złuszczaniem się lub lekko ociekające. Nie przemywać mydłem. Miejsca chore myć roztworem złożonym z 1/3 octu jabłkowego, 1/3 wywaru z korzenia łopianu i 1/3 oleju z migdałów słodkich lub oliwy z oliwek. Wszystko powinno być dobrze wymieszane. Kawałkiem gazy wklepać w chorą skórę. Po osuszeniu przyłożyć trochę kremu witaminowego. Zabieg powtarzać rano i wieczorem. 
_________________________________________________________________________________________________

Katar sienny - alergiczny. Profilaktycznie można używać 1 łyżeczkę miodu rozmarynowego lub tymiankowego przed posiłkami. Wieczorem przed snem wypić mieszankę 2 łyżeczek miodu akacjowego z 1 łyżeczką octu jabłkowego i odrobiną wody mineralnej. Po 2,5 miesiącach zaleca się popijać codziennie 1 szklankę wody mineralnej z 2 łyżeczkami miodu i 2 łyżeczkami octu jabłkowego z dodatkiem 5-10 kropli świeżego soku cytrynowego. Kontynuować leczenie profilaktyczne. Całą kurację można przerwać po 2 
tygodniach, gdyż w zasadzie groźba kataru siennego została w ten sposób oddalona. 
__________________________________________________________________________________________________

Liszajec - gdy pokażą się pryszcze, na krosty stosować okłady z gazy namoczonej octem jabłkowym. Po 2-3 dniach liszajec zniknie. UWAGA! Liszajec jest zakaźną chorobą skórną. 
___________________________________________________________________________________________________

Migdałki - chore migdałki leczy się w ciągu 12 godzin płucząc co godzinę gardło roztworem 1 łyżki octu jabłkowego i 1 łyżki miodu wymieszanych w 1 szklance przegotowanej wody. 
___________________________________________________________________________________________________

KASZEL - Sok z 1/2 cytryny taką samą ilość octu jabłkowego i 1 łyżka miodu akacjowego . Wymieszać do uzyskania syropu . Brać co 2 godziny 1 łyżeczkę. Dzieci powyżej 3 lat 1/4 łyżeczki co 2 godziny .
___________________________________________________________________________________________________

KURCZE MIĘŚNI -Przyłożyć na bolące miejsce kompres z roztworu zimnej wody i octu jabłkowego w proporcji 1:1 
___________________________________________________________________________________________________

NIEPOKÓJ I LĘKI - Przez 3 tygodnie w ciągu miesiąca od nowiu co dzień wieczorem wypijać pół szklanki przegotowanej wody z 2 łyżeczkami octu jabłkowego .
___________________________________________________________________________________________________

Nudności, mdłości - gdy zaczną się nudności, zaleca się wypić roztwór 1 łyżeczki octu jabłkowego na 1/2 szklanki przegotowanej wody. Gdy nudności są spowodowane przez ciążę, wypić rano po przebudzeniu 1 łyżeczkę octu jabłkowego z 1/2 szklanki wody mineralnej i zjeść suchy biszkopt (suchar). Jeżeli nudność występuje po każdym posiłku, należy po jedzeniu wypić 1 łyżeczkę octu jabłkowego z 1/2 szklanki naparu z melisy. 
__________________________________________________________________________________________________

Pęknięcia skóry - nie zmywać mydłem. Do chorego miejsca przyłożyć mieszaninę z równych części octu 
jabłkowego, gliceryny i z wywaru lub soku z korzenia łopianu. Mieszaninę przygotować ponownie po 2 dniach i stosować do zabliźnienia rany. 
___________________________________________________________________________________________________

Pokrzywka - z chwilą wystąpienia objawów, popijać co godzinę przez 3 godziny 1 łyżeczkę octu jabłkowego z 1/4 szklanki wody mineralnej. Dzieciom podawać połowę tej porcji. Miejsca dotknięte pokrzywką zwilżać roztworem wywaru ze świeżych lub suszonych pokrzyw (1 litr wody na garść pokrzyw, odparować wodę) z 3 łyżkami octu jabłkowego. Ostudzić, smarować wielokrotnie. 
___________________________________________________________________________________________________

OPARZENIA - Przy pomocy gazy zwilżyć poparzoną powierzchnię skóry octem jabłkowym , który uśmierza ból i zapobiega tworzeniu się blizn . Stosować także przy oparzeniach słonecznych .
___________________________________________________________________________________________________

ODCHUDZANIE - Przed każdym posiłkiem wypijać 1/2 szklanki przegotowanej wody z 1 łyżeczką octu jabłkowego .
___________________________________________________________________________________________________

Zwichnięcia - sporządzić mazidło z 2 łyżeczek octu jabłkowego, 2 łyżeczek wywaru z tymianku, 1 łyżeczki esencji terpentynowej i 1 żółtka. Wymieszać jak emulsję i masować zbolałe miejsce. Preparat ten może być stosowany w przypadkach bólów mięśniowych z powodu przeziębienia lub dużego wysiłku. Zalecana jest również glinka zmieszana z octem jabłkowym. 
___________________________________________________________________________________________________

ŻYLAKI - Garść liści czerwonych winogron zagotować w litrze wody , odcedzić , dodać 1/2 szklanki octu jabłkowego . Rano i wieczorem przemywać octem jabłkowym skóre w miejscach , gdzie są rozszerzone żyły i masować delikatnie nogi ruchem z dołu do góry . Oprócz tego wieczorem pić 
1/2 szklanki ciepłej przegotowanej wody z rozpuszczoną w niej 1 łyżeczką octu jabłkowego .
___________________________________________________________________________________________________

PÓŁPASIEC - 4 x w dzień i 3 x nocą (w przypadku , gdy swędzenie nie pozwala spać ) przykładać na zaatakowane miejsca gazę , namoczoną nie rozcieńczonym octem jabłkowym .
___________________________________________________________________________________________________

RANY - Napar z kwiatów bzu czarnego i ocet jabłkowy w proporcji 1:1 wymieszać , przygotowanym płynem zmyć ranę i przyłożyć kompres z tego płynu .
___________________________________________________________________________________________________

Rana cięta - oczyścić ranę roztworem złożonym w 75% z octu jabłkowego i w 25% z wody solonej. Polewać powoli ranę aż do usunięcia wszystkich nieczystości. Przyłożyć do rany płatek kwiatu lilii białej nasiąkniętej octem jabłkowym. Przykryć gazą i zrobić opatrunek. Zamiast płatka lilii można przyłożyć warstwę gazy nasączonej octem jabłkowym. 
__________________________________________________________________________________________________

Swędzenie głowy - czesać się grzebieniem moczonym w roztworze 1 łyżeczki octu jabłkowego na 1 szklankę wody. 
___________________________________________________________________________________________________

Trawienie niedobre - po spożyciu posiłku o dużej zawartości białka i tłuszczów zaleca się wypić 1 łyżkę octu jabłkowego z 1/4 szklanki wody gazowanej. W przypadku niestrawności spowodowanej nieświeżym produktem pić 1 łyżkę octu jabłkowego w 1/4 szklance wody. 
_________________________________________________________________________________________________

UKĄSZENIA OWADÓW - Przykładać okłady z octu jabłkowego w miejscach ukąszenia , mieniać często okłady .
___________________________________________________________________________________________________

WRAŻLIWOŚĆ NA ZIMNO - 2 x w tygodniu stosować wieczorem ciepłą kąpiel z dodatkiem 1 itra octu jabłkowego , brać prysznic na przemian z ciepłej i chłodnej wody . Natrzeć ciało octem jabłkowym . 
Po 2 tygodniach takiego hartowania organizm uodpania się na zimno . 
___________________________________________________________________________________________________

NADCIŚNIENIE - Spożywać mniej mięsa . Przed jedzeniem pić 1 łyżeczkę octu jabłkowego *przeryzając * 1/2 łyżeczki miodu .
___________________________________________________________________________________________________

PLAMY WĄTROBOWE - Smarujemy octem jabłkowym rozcieńczonym przegotowaną wodą w proporcji 1:1 
___________________________________________________________________________________________________

Napój pobudzający łaknienie - 50 g octu jabłkowego, 125 g miodu tymiankowego lub lawendowego, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka esencji chinowej. Macerować (pozostawić do "przegryzienia" się) 14 godzin. Popijać 1 łyżeczkę na 1/4 szklanki wody przed każdym posiłkiem. Dzieciom podawać 1/2 łyżeczki na 1/8 szklanki wody. 

Płyn wzmacniający - do przemywania skóry. 1/2 szklanki octu jabłkowego, 1/2 szklanki naparu z melisy, 1/2 flakonu wody kolońskiej i 1/2 szklanki wody mineralnej. Wymieszać i obmywać skórę rano. Po 10 dniach mieszanka traci właściwości lecznicze. 

Płyn do przemywania dla sportowców - 1 szklanka wywaru z tymianku, 1 szklanka wywaru z lawendy i 1 szklanka przegotowanej wody. Wymieszać. Lekko nacierać ciało po wysiłkach fizycznych, w szczególności w czasie upałów i nadmiernego pocenia się.
__________________________________________________________________________________________________

Człowiek starszy potrzebuje dwukrotnie więcej potasu w postaci miodu, świeżych warzyw i owoców, jabłek lub octu jabłkowego. Dzienne zapotrzebowanie na potas można pokrywać jedząc paprykę, popijając ocet jabłkowy z miodem i przegotowaną wodą, popijając soki - winogronowy, jabłkowy czy z czarnej porzeczki. Ocet jabłkowy ma wszelkie właściwości lecznicze jabłka. Dozowanie octu jabłkowego zależy od stanu chorobowego. Osoby nie znoszące octu jabłkowego mogą go zastąpić moszczem z jabłek. 
Dobroczynny wpływ octu jabłkowego na organizm wiąże się z jego właściwościami zakwaszającymi. Ocet jabłkowy zakwasza krew i wyrównuje ciśnienie tętnicze (obniża je). Gdy zasadowość krwi rośnie staje się ona gęstsza i łatwiej robią się skrzepy. Występują wówczas zawroty głowy, dolegliwości żółciowe, nudności, szum w uszach i zakłócenia słuchu. 

Ocet jabłkowy neutralizuje szkodliwe działanie spożytego w nadmiarze białka. Przy niedoborze węglowodanów energii mięśniom dostarczają białka, dając przy tym odpady azotowe, które organizm musi wydalić. Nadmierne spożywanie białek jest toksyczne dla organizmu. nadmierne spożywanie białka powoduje również powstawanie kamieni w nerkach i pęcherzu moczowym.

http://www.vismaya-maitreya.pl/naturalne_leczenie_ocet_jablkowy.html

Ocet jabłkowy

Nasze prababki od wieków dbały o urodę i łagodziły lekkie dolegliwości za pomocą octu jabłkowego rozpuszczonego w wodzie. 

Picie "herbatki" octowej było też najzdrowszym sposobem na zrzucenie zbędnych kilogramów. Najbardziej znany przepis z dawnych ksiąg medycznych zalecał w tym celu zaparzenie:

4 łyżeczek rumianku lub mięty w litrze wrzątku i dodanie do tego napoju 2 łyżek soku z cytryny, 
4 łyżek miodu i 1 łyżki octu jabłkowego. 

Zgodnie z zapewnieniami autora tego przepisu, picie trzy razy dziennie szklanki herbatki octowej miało powodować spalanie tkanki tłuszczowej i szybkie chudnięcie. 
Niezwykłe właściwości octu jabłkowego przeanalizował dopiero przed II wojną światową amerykański lekarz Deforest Clinton Jarvis, który odkrył, że jest on znakomitym środkiem odżywczym i doskonałym lekiem na wiele chorób. 

Ocet jabłkowy można kupić w sklepie (najlepszy jest mętny) lub przygotować samodzielnie.

Ocet domowy

Zetrzyj jabłka na tarce razem ze skórką i gniazdami nasiennymi. Przełóż do kamionkowego naczynia lub szerokiego słoja i zalej ciepłą, przegotowaną wodą: na każdy 1 kilogram miazgi 1 litr i szklankę wody, 10 dag cukru, 1 dag drożdży piekarniczych i kromkę razowego chleba. Naczynie przykryj gazą i odstaw na 10 dni (3-4 razy dziennie mieszaj drewnianą łyżką). Następnie przefiltruj płyn przez gazę i ponownie wlej do umytego naczynia. Na każdy 1 litr soku dodaj 10 dag cukru i odstaw. Po około 60 
dniach, czyli po zakończeniu fermentacji, przecedź i rozlej do butelek. Przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu. 

Powerdrink dr. Jarvisa

Daje organizmowi duży zastrzyk energii i pobudza procesy zdrowienia. 
Do szklanki chłodnej wody dodaj dwie łyżeczki octu jabłkowego i dwie łyżeczki miodu, wymieszaj i wypij.

Przygotowanie octu jabłkowego :Uproszczony sposób przygotowania octu:

Obierzyny ze zdrowych jabłek włożyć do szklanego naczynia , zalać słodzoną przegotowaną wodą w proporcji dwie łyżki cukru na szklankę wody .Zawiązać naczynie płótnem , odstawić w ciepłe , ciemne miejsce do sfermentowania na ok. 4 tygodnie . Gdy płyn przestanie się burzyć przecedzić go przez kilkakrotnie złożoną gazę i rozlać do butelek , szczelnie zamknąć .

Ocet jabłkowy jest dostępny w sklepach, ale, niestety, ma dość podłą jakość, toteż najlepiej wykonać go samemu. W warunkach domowych najłatwiej wykonać ocet jabłkowy z obierek jabłek.
Ocet jabłkowy sam w sobie jest konserwantem, toteż jego przechowywanie nie wymaga warunków chłodniczych. Można go przechowywać w temperaturze pokojowej, chroniąc przed światłem.

Jak przygotować ocet jabłkowy?

Najważniejszym składnikiem diety octowej jest oczywiście sam ocet jabłkowy. Rosnąca popularność tej uniwersalnej przyprawy sprawia, że bez trudu można go nabyć w większym sklepie spożywczym, nic nie stoi jednak na przeszkodzie temu, abyśmy spróbowały przygotować go samodzielnie. 

W tym celu wskazane jest zaopatrzenie się w świeże jabłka, a następnie ich umycie, obranie pokrojenie w plasterki i przepuszczenie przez tradycyjną sokowirówkę. Sama liczba jabłek jest uzależniona wyłącznie od naszych potrzeb i od wielkości naczynia, w którym mamy przechowywać ocet, pierwsza próba jego uzyskania powinna być jednak postrzegana przez nas jako swego rodzaju eksperyment, a zatem i z samymi jabłkami wcale nie musimy przesadzać kupując je w zbyt dużej liczbie. 

Każdy kilograma jabłek musi zostać uzupełniony przez pięć szklanek wody, kawałek razowego chleba, dziesięć deko cukru i jeden dekagram zwykłych drożdży, które kupimy w sklepie spożywczym. 

Tak przygotowany zaczyn powinien zostać przykryty gazą i odstawiony w chłodne miejsce na okres około dziesięciu dni. Przez ten czas nie możemy jednak o nim zapominać, przynajmniej trzy razy w ciągu każdego dnia należy bowiem mieszać go wykorzystując w tym celu drewnianą łyżkę, która nie będzie wchodziła w reakcję z żadnym z elementów tworzonej przez nas mikstury. 

Po dziesięciu dniach możemy już rozpocząć drugą fazę przygotowań octu zdejmując gazę i odsączając uzyskany płyn. To z niego po okresie przyspieszonej fermentacji powstanie ocet, który pomoże nam w zrzucaniu nadmiaru kilogramów. Aby był smaczniejszy, każdy litr płynu uzupełnijmy o dziesięć deko cukru. 
Czterdzieści pięć dni później nie pozostanie nam już nic innego poza rozlaniem octu do mniejszych butelek i zachwytem nad jego niepowtarzalnym aromatem. W czasie trwania diety octowej nie musimy oczywiście pić octu jabłkowego w jego czystej postaci. Najbardziej popularny napój wykonuje się łącząc dwie łyżki octu z połową szklanki przegotowanej wody. 

Czym jest właściwie ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy jest taką odmianą octu, która wykonywana jest na bazie jabłek. Jego cechą charakterystyczną jest bursztynowy kolor. Ocet jabłkowy znany jest jako świetny dodatek do potraw, używany w różnych sałatkach czy sosach. Jednak pewnie niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że ocet jabłkowy bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie, a co ważniejsze wspomaga odchudzanie. Zawdzięcza się to znakomitych właściwościom octu jabłkowemu oraz przedłużeniem uczucia sytości po spożyciu posiłku.

Przeprowadzone w 2009 roku badania wykazały, że spożywanie kwasu octowego, który zawarty jest w occie jabłkowym pobudza geny odpowiedzialne za utlenianie kwasów tłuszczowych w wątrobie. Co powoduje zahamowanie nadmiernej akumulacji tkanki tłuszczowej. Inne eksperymenty przeprowadzane przez Japońskich specjalistów potwierdziły, że regularne spożywanie octu jabłkowego znacznie zmniejsza masę ciała.

Kilka słów o occie

Nie każdy z nas może mówić o tym, że jest entuzjastą octu. Nikt nie jest jednak w stanie zaprzeczyć temu, że jego obecność w kuchni jest jak najbardziej uzasadniona. Gdy spożywamy go w przesadnie dużych ilościach narażamy oczywiście swoje zdrowie na niebezpieczeństwo, trudno zapomnieć jednak o tym, że niewielkie ilości octu mają wyjątkowo drogocenny wpływ na nasz organizm. 

Mówiąc o zaletach octu najczęściej zwraca się uwagę na to, że pobudza on apetyt, nie można jednak zapominać i o tym, że wyjątkowe walory octu ujawniają się i wówczas, gdy mamy problemy z trawieniem serwowanych nam ciężkostrawnych potraw. 

Tym, co sprawia, że ocet posiada nie tylko zwolenników, ale i dość liczną grupę przeciwników jest oczywiście przede wszystkim jego smak, producenci octu intensyfikują więc wysiłki mające na celu poprawienie tego wrażenia. Już od dawna do produkcji octu używa się więc między innymi moszczów owocowych wykorzystywanych również w procesie powstawania wina; osoby, które zaopatrują się w tego typu rozwiązania mogą więc liczyć na to, że ocet zachowa nie tylko smak, ale i aromat owoców, z których 
powstał. Ten sposób produkcji wykorzystywany jest między innymi przez producentów octu jabłkowego, a więc propozycji, której cudowne właściwości są już znane na całym świecie. 

Skład octu jabłkowego ,a odchudzanie

Zanim przejdziemy do omawiania założeń, na których opiera się tak zwana dieta octowa, spróbujmy odpowiedzieć sobie na pytanie o to, dlaczego właściwie ocet jabłkowy ma taką i siłę i co sprawia, że jest on tak skutecznym lekiem na wiele naszych dolegliwości? 

Pektyna

Z punktu widzenia osób odchudzających się chyba najważniejszym składnikiem octu jabłkowego wydaje się być pektyna, substancja ta przyspiesza bowiem tempo, w jakim odbywa się trawienie. Zalety pektyny nie kończą się jednak w tym miejscu, mówiąc o walorach omawianej tu substancji nie powinniśmy więc zapominać między innymi o tym, że obniża ona poziom cholesterolu we krwi, zapobiega nadciśnieniu, a także poprawia stan naczyń krwionośnych. Osoby, które nie narzekają na stan swojego zdrowia mogą 
oczywiście uznać, że walory pektyny przydają się przede wszystkim ludziom starszym, nie zapominajmy jednak, że organizmy osób zmagających się z dużą nadwagą są zdecydowanie bardziej narażone na występowanie każdego z wymienionych tu schorzeń. 

Potas, wapm, fosfor, sód, witamina E

W occie jabłkowym w dużych ilościach występują również potas, wapń, fosfor oraz sód, a więc składniki, które jako pierwsze eliminowane są z jadłospisu w czasie stosowania tradycyjnej diety. Osobom odchudzającym z pewnością do gustu przypadnie jednak i to, że ocet jabłkowy posiada duże ilości witaminy E, choć bowiem nie ma ona bezpośredniego wpływu na tempo przemiany materii w naszym organizmie, nie bez przyczyny jest określana mianem witaminy młodości. 

Wiele diet odbija się przecież negatywnie na naszym wyglądzie. Tracimy kolejne kilogramy, z niemałym przerażeniem odkrywamy jednak, że nasza skóra starzeje się w szybkim tempie, do niedawna ledwo widoczne zmarszczki powiększają się, a włosy i paznokcie gubią gdzieś swój blask. Tak zwana dieta octowa nam zapomnieć o tego typu niedogodnościach i choćby z tego powodu jej stosowanie wydaje się jak najbardziej pożądane. 
Cudowny ocet jabłkowy
Oto przykład bardzo prostego i taniego naturalnego produktu-przyprawy, która leczy.
Angielskie przysłowie mówi, że jeśli zjesz choć jedno jabłko dziennie, zapomnisz drogę do lekarza. Podobnie działa też ocet jabłkowy, gdyż wszystkie pożyteczne substancje, zawarte w tych owocach, przechodzą w ocet.

Z Anglii pochodzi określenie octu jabłkowego jako eliksiru życia.

Inne powiedzenie mówi: Wypij dwa razy dziennie nieco octu jabłkowego, a większość chorób będzie się trzymała od ciebie z daleka. 
Pozbędziesz się bowiem toksyn z organizmu, zapobiegniesz miażdżycy i cieszyć się będziesz zgrabną sylwetką. 

Działanie lecznicze octu jabłkowego było znane już w dawnym Egipcie i wśród Rzymian. Rzymscy legioniści podobno zawsze nosili ze sobą ten specyfik. Znana jest też niezwykła żywotność i tężyzna rolników ze stanu Vermont w USA, którzy pijali codziennie rano szklaneczkę rozpuszczonego z miodem i wodą octu, który to zwyczaj przywieźli kiedyś zapewne ich przodkowie z Europy pamiętający rzymski zwyczaj.

W wielu potrawach ocet jabłkowy używany jest jako dodatek do sałatek i dań mięsnych. Przyspiesza trawienie, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i syntezę enzymów trawiennych, usuwa złogi i pomaga rozszczepiać tłuszcze, a w rezultacie przyczynia się do obniżenie wagi.

Ocet pomaga spalić tłuszcz i oczyścić organizm z toksyn, a także jest znakomitym środkiem dietetycznym. I to nie tylko dlatego, że jest prawie bezkaloryczną przyprawą, która jako dodatek do sałatek może zastąpić majonez. Jego kwaśny odczyn znacznie przyspiesza procesy trawienia i w ten sposób organizm jest w stanie spalić więcej kalorii i skutecznie pozbyć się nagromadzonych zapasów tłuszczów.

Ocet jabłkowy jest więc nie tylko dodatkiem smakowym, ale także lekiem. 


Dostarcza wielu potrzebnych składników

Lekarze i naturoterapeuci rekomendują go jako naturalny środek o korzystnym działaniu, głównie ze względu na dużą zawartość potasu, wapnia, fosforu i sodu. W occie jabłkowym jest około 20 najważniejszych substancji mineralnych i mikroelementów, a także kwasy octowy, mlekowy i cytrynowy, cenne substancje balastowe, cały szereg fermentów i aminokwasów. 

Główną rolę w powrocie organizmu do zdrowia odgrywa tu składnik octu jabłkowego pektyna. Jest to substancja balastowa, poprawiająca procesy trawienia i pełniąca szereg pożytecznych funkcji w organizmie: obniża poziom cholesterolu we krwi, poprawia stan naczyń krwionośnych, zapobiega miażdżycy, nadciśnieniu itp.

Ocet jabłkowy zawiera także witaminę E , uważaną za jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, neutralizujących szkodliwe działania wolnych rodników, które mogą być przyczyną przedwczesnego starzenia się, zaburzeń systemu immunologicznego, chorób sercowo-naczyniowych, zaćmy i chorób onkologicznych.

Ocet z jabłek jest ważny dla systemu nerwowego i układu krążenia. 
Wyrównuje on także równowagę zasadowo-kwasową organizmu. Wbrew pozorom służy odkwaszaniu organizmu.

W medycynie ludowej jest powszechnie stosowany ze względu na wysoką zawartość potasu, który jest niezbędny dla naszego organizmu. Niedobór tego pierwiastka można rozpoznać po takich objawach jak osłabienie pamięci, wrażliwość na zimno, podatność stóp na odciski, skłonność do zaparć, podatność na przeziębienia, psucie zębów, występowanie pryszczy, bezsenność, bóle w stawach. Potas jest też konieczny do prawidłowego wzrostu dzieci, opóźnia stwardnienie naczyń krwionośnych, a więc przeciwdziała 
procesom miażdżycowym. 

Stosowanie wewnętrzne

Nie należy oczywiście pić go w dużych ilościach (wtedy byłoby to szkodliwe). W zupełności wystarczą dwie, trzy łyżeczki rozpuszczone w szklance przegotowanej wody. Pić należy 2 - 3 razy dziennie bezpośrednio przed posiłkami małymi łyczkami. Dla złagodzenia smaku można mieszać go także z sokami lub dodać miodu. Jeżeli natomiast chcemy zastosować ocet jako środek wspomagający odchudzanie, pierwszą porcje takiego koktajlu należy spożyć zaraz po przebudzeniu. 

Ze względu a tyle korzystnych oddziaływań, ocet jabłkowy można zażywać profilaktycznie. Dorośli: dwa razy dziennie 2 łyżeczki octu z 2 łyżeczkami miodu na pół szklanki przegotowanej wody. Dzieci: 1 łyżeczka octu z dodatkiem 2 łyżeczek miodu rozpuszczonego w połowie szklance przegotowanej wody....

Zgłoś jeśli naruszono regulamin