Apteka natury - Poradnik zdrowia - Jadwiga GĂłrnicka.pdf

(3016 KB) Pobierz
Jadwiga Górnicka
APTEKA
NATURY
Poradnik zdrowia
942960129.004.png 942960129.005.png
PRZEDMOWA
Ksika obejmuje wiadomoci i sposoby na utrzymanie zdrowia do pierwszych 100 lat
ycia, na odzyskanie zdrowia, kt óre ju troch nie dopisuje, oraz na wyj cie z wielu
przewlekych dolegliwo ci i schorze. Wiadomo ci te zawarte by y w poprzednich
wydaniach Apteki natury oraz w mojej ksi ce Zdrowie przez dotyk. W tej ostatniej
pozycji byy podane sposoby wykonywania akupresury st óp, masau Shiat-Sou, masay
specjalnych oraz szybkie skuteczne porady w nag ych przypadkach chorobowych, jak
omdlenie, zwichnicie stawu, stuczenia mini, wizade, cigien.
Ogólnie ksika ta jest wartociowym poradnikiem dla osób troch starszych, które nie
chc chorowa i niedomaga, dla os ób modych, które chc zachowa zdrowie i energi 
tak potrzebn przy obecnym szybkim tempie ycia i dla wszystkich, kt órzy maj ju
jakie przewlek e niedomagania i chc  si  od nich jak najszybciej uwolni , aby nie
zachorowa i nie utraci zdolnoci do pracy oraz zachowa radoycia.
S tu te  podane metody terapii zupe nie zapomniane w epoce leczenia chemi , np.:
argilloterapia - leczenie pospolit  glink , leczenie poprzez uzupe nienie brakujcych
mikroelementów i odtrucia w sytuacji post pujcego zanieczyszczenia rodowiska oraz
rozwoju chor ób cywilizacyjnych: jak nadmiar cholesterolu, wczesna mia dyca naczy
ttniczych m ózgu, serca i t tnic ko czyn dolnych, niedoceniane leczenie preparatami
pszczelimi, tak skutecznie przyspieszajcymi powrót do zdrowia i do penej sprawnoci.
Uwany Czytelnik znajdzie tu skuteczne recepty na choroby krwi, w z w chonnych,
ziarnic zoliw, zakrzepic, choroby serca i uk adu krenia, schorzenia go cowe i
reumatyczne, schorzenia kobiece, schorzenia p cherza moczowego, prostaty, kamic 
nerkow, s chorzenia przemiany materii, schorzenia uk adu pokarmowego, schorzenia
skóry, schorzenia ukadu oddechowego, jak si  hartowa, aby nie apa atwo infekcji i
jak atwo wyleczy przezibienie, jak oczy ci woreczek óciowy i drogi óciowe w
wtrobie, jak rozpuci i urodzi  kamienie nerkowe, co stosowa , aby si  nie tworzy y
nowe, jak oddycha, aby atwiej wydala toksyny.
Oczywicie zawsze dobrze jest by  w kontakcie z lekarzem naturalist  i stosowa 
jednoczenie leczenie wspomagaj ce, np.: odpowiednie ywienie, dobrane dla siebie
zioa, kpiele, piwiee soki z jarzyn, które uatwiaj i przyspieszaj powrót do zdrowia,
oraz masae stóp i caego ciaa.
Wdziczna bd za wszelkie uwagi Czytelników - tak pozytywne, jak i krytyczne.
Jadwiga Górnicka
942960129.006.png
Projekt okadki Jerzy Mostowski
Opracowanie ilustracji Xaweny Piwocki
Opracowanie redakcyjne
Elbieta Stefaska
Elbieta Zawadzka
Opracowanie techniczne Elbieta Go biewska
942960129.007.png 942960129.001.png
YWIENIE
TO ZDROWIE
LUB CHOROBA
942960129.002.png
YWIENIE
O znaczeniu prawidowych zestawów produktów spoywczych w
leczeniu chorób metodami naturalnymi
Medycyna ostatnich lat poczyni a ogromne post py w rozpoznaniu zale noci
pomidzy stanem zdrowia cz owieka a sposobem jego od ywiania. Szczeg ólnie wiele
nauka dowiedziaa si o takich dziedzinach, jak biologiczna warto  pokarmów, procesy
trawienne i przemiany materii, wp yw na zdrowie i znaczenie pokarmowe bia ka,
aminokwasów egzogennych, w glowodanów, t uszczów, witamin, biopierwiastk
ów i
wody.
Rozwaania na temat zwi zków mi dzy od ywianiem a stanem zdrowia nale y
poprzedzi og óln uwag , e zapotrzebowanie na produkty spo ywcze jest
zindywidualizowane, a nadto zr ónicowane u ludzi zdrowych i chorych. Kady powinien
pozna swoje indywidualne potrzeby, gdy nawet uniwersalne z alecenia, e naley jada
czosnek ze wzgldu na selen, jabka, poniewa zawieraj pektyny, natk pietruszki, jako
bogate ródo witaminy C, a czere nie ze wzgldu na wiele witamin B 5 , oraz pi mleko,
gdy znajduje si w nim komplet aminokwas ów egzogennych, a nadto wap  - nie mog
by uogólniane.
Biako. Oprócz w glowodanów i t uszczów nale y do podstawowych sk adników
pokarmowych. Jest zasadniczym tworzywem cytoplazmy - substancji budulcowej
komórek, budulcem enzym ów, hormon ów i hemoglobiny. Wszystkie bia ka proste
skadaj si z aminokwasów, które s zwizkami organicznymi.
Na kilogram wagi cia a cz owiek potrzebuje przeci tnie 0,5 g bia ka, cho  bywaj 
nieznaczne odchylenia indywidualne. Zapotrzebowanie organizmu na bia ko wzrasta w
stresach, chorobach zakanych, przy braku snu, wykonywaniu cikiej pracy fizycznej, w
warunkach wysokiej temperatury, w stanach b ólu, obawy i l ków. Normy dziennego
spoycia biaka wynosz 30-55 g. Powinno to by biako penowartociowe, a wic takie,
które zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne.
Spoywanie bia ka w ilo ciach przekraczaj cych wymienion  tu norm  mo e
spowodowa przecienie wtroby i nerek zmuszaj c je do usuwania zb dnego balastu,
co doprowadza te narzdy do patologicznego przerostu.
Pit cz wagi cia a stan owi biako. Bierze ono udzia  w utrzymaniu r ównowagi
wodnej w organizmie. Syntetyzowanie bia ek jest potrzebne do tworzenia antycia 
niezbdnych do zwalczania infekcji bakteryjnych. W skad mini, koci, krwi, enzymów,
nerwów, bon itp. wchodz  odmienne b iaka. Wszystkie bia ka rolinne skadaj si z
identycznych aminokwasów. Do syntezy wasnego biaka organizm ludzki potrzebuje 22
aminokwasy, z których osiem musi otrzymywa z zewntrz (std ich nazwa: egzogenne) z
pokarmem. Aminokwasy s niezbdne jako materia do syntezy
9
942960129.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin