11
OCENA RYZYKA ZAWODOWEGO
ZAKŁAD PRZETWÓRSTWA MIĘSA
Charakterystyka stanowiska pracy
Ocena ryzyka dla pracownika produkcji w małym lub średnim zakładzie. Pracownik w zależności od aktualnych potrzeb:
a. Dokonuje wyładunku i załadunku towaru.
b. Transportuje towar między stanowiskami oraz do magazynu i chłodni.
c. Dokonuje rozbioru półtusz.
d. Uczestniczy w produkcji wyrobów i ich obróbce termicznej.
PN-N-18002/2000
W zależności od oszacowanego ryzyka pracodawca powinien podjąć odpowiednie środki profilaktyczne, tym bardziej zdecydowane, im większe zagrożenie występuje na danym stanowisku. Ryzyko małe i średnie przyjmuje się za akceptowalne. W pierwszym przypadku należy dążyć do utrzymania ryzyka na poziomie M, a w drugim - do obniżenia jego poziomu. Natomiast ryzyko określone jako duże jest nieakceptowalne i trzeba podjąć natychmiastowe środki zaradcze, obniżające jego poziom na danym stanowisku pracy.
Tam, gdzie jest to możliwe, zaleca się oszacowanie ryzyka zawodowego na podstawie wielkości charakteryzujących narażenie: NDS (najwyższe dopuszczalne stężenie) lub NDN (najwyższe dopuszczalne natężenie). Pomiarów tych parametrów dokonują zwykle wyspecjalizowane jednostki (np. stacje sanepidu). Ryzyko uznajemy za duże, jeżeli parametr charakteryzujący narażenie przekracza wartość NDS lub NDN. Ryzyko jest małe, jeżeli parametr charakteryzujący narażenie nie przekracza połowy wartości NDS lub NDN.
RISK SCORE
W metodzie tej wartość ryzyka zawodowego określa iloczyn trzech parametrów. Wzór określający wartość ryzyka ma następującą postać:
R=SxExp
gdzie:
S - potencjalne skutki zdarzenia,
E - ekspozycja na zagrożenie,
P - prawdopodobieństwo wystąpienia zagrożenia.
Szacowanie wartości poszczególnych parametrów ryzyka przedstawiają tab.: 3, 4, 5.
Metoda RISK SCORE została opracowana w Stanach Zjednoczonych, gdzie oprócz szkód, które ponoszą ludzie, w większym niż u nas stopniu, uwzględnia się straty materialne związane z wypadkami przy pracy. W parametrze dotyczącym szacowania skutków zdarzenia uwzględnia się więc, obok strat ludzkich, również straty materialne.
Tab. 1. Szacowanie ryzyka w skali
Stopień prawdopodobieństwa
Ciężkość następstw
Mało prawdopodobne
Małe (1)
Średnie (2)
Prawdopodobne
Duże (3)
Wysoce prawdopodobne
Tab. 2. Szacowanie ryzyka zawodowego na podstawie wartości wielkości charakteryzujących narażenie. N maks. - wartość dopuszczalna NDS lub NDN.
Wartość wielkości charakteryzującej
Oszacowanie ryzyka zawodowego (R)
N > N maks.
Duże
N maks. > N > 0,5 N maks.
Średnie
N < 0,5 N maks.
Małe
Tab. 3. Potencjalne skutki zdarzenia.
Wartość (S)
Szacowanie strat
Straty ludzkie
100
Poważna katastrofa
Wiele ofiar śmiertelnych
40
Katastrofa
Kilka ofiar śmiertelnych
15
Bardzo duża
Jedna ofiara śmiertelna
7
Duża
Ciężkie uszkodzenie ciała
3
Średnia
Absencja
1
Mała
Udzielenie pierwszej pomocy
Tab. 4. Ekspozycja na zagrożenie.
Wartość E
Charakterystyka
10
Stała
6
Częsta (codziennie)
Sporadyczna (raz na tydzień)
2
Okazjonalna (raz na miesiąc)
marcel28ko