Pankejki z owocami sezonowymi i syropem klonowym.docx

(41 KB) Pobierz

7 lipca 2010

Powoli żegnamy się...

http://3.bp.blogspot.com/_altoq9qJlYk/TDImZAF-fpI/AAAAAAAAAW0/2W4VUZplFpM/s400/IMG_8370.JPG


Sezon truskawkowy nieubłaganie dobiega końca. Wyjątkowo w tym roku angielskie i szkockie truskawki mi smakowały, ale ich ceny powoli rosną, co oznacza, że pewnie za niedługo znikną z półek sklepowych i straganów. Trzeba się nimi jeszcze rozpieścić. Rozsmakować się w powolnym, weekendowym śniadaniu z ukochaną osobą.


Pankejki z owocami sezonowymi i syropem klonowym

(do odmierzania składników używałam miarki 250ml; wyszło ok. 20 placuszków)

1.5 miarki mleka
2 jajka, roztrzepane
2 miarki mąki pszennej, przesianej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru drobnego
łyżeczka esencji waniliowej
szczypta soli
masło do smażenia

Do serwowania:

truskawki
borówki
syrop klonowy lub miód

Mleko wymieszałam z jajkami i esencją, dodałam suche składniki i zmiksowałam na jednolitą masę. Odstawiłam na 15 minut.

Smażyłam placuszki na maśle, z obu stron na złoty kolor.

Jedliśmy z owocami i syropem klonowym.

You might also like:

Jedzmy śniadanie jak królowie

Śniadanie godne cesarza. I cesarzowej.

Cóż to było za trio!

LinkWithin

Posted by Karolina at 19:00 16 comments

Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook

Labels: desery, wegetariańskie, śniadania

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin