Zupa rybna z pomidorami. Delikatna karpiowaLekki bulion z jarzyn z białym winem, z karpiem i pomidorami
Składniki, 2 - 4 porcje:• 6 szklanek wody• włoszczyzna: 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 mała cebula, kawałeczek selera, 1/4 pora, gałązka natki pietruszki• 1/3 szklanki białego wina• po 4 ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu, 2 listki laurowe• 2 dzwonka karpia ze skórką, po około 150 g każde *• 8 - 9 łyżek gęstego przecieru pomidorowego z kartonika• 2 plasterki cytryny• sól, świeżo zmielony czarny pieprz• gałązka świeżego rozmarynuPrzygotowanie:
· Zagotować wodę, włożyć umytą włoszczyznę: obraną marchewkę, pietruszkę, cebulę, selera, pora i natkę pietruszki. Posolić i gotować przez 15 - 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Wyjąć je łyżką cedzakową z wywaru i pokroić w słupki, odłożyć (cebulę i natkę można wyrzucić).
· Do wywaru z jarzyn wlać wino, dodać ziele angielskie, pieprz w ziarenkach, listki laurowe oraz włożyć umyte dzwonka ryby. Gotować na wolnym ogniu przez 10 - 15 minut, aż ryba będzie ugotowana. Pod koniec dodać przecier pomidorowy i plasterki cytryny.
· Zupę doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Włożyć gałązkę rozmarynu i warzywa pokrojone w słupki. Następnie zupę podgrzać i podawać od razu lub schłodzić i przechowywać w lodówce. Zupa najlepsza jest następnego dnia.
* Karpia z powodzeniem można zastąpić inną rybą, np. łososiem, linem czy szczupakiem.Więcej o Zupie rybnej w BLOGU.Zobacz również:DANIA ŚWIĄTECZNE I WIGILIJNEZUPYRYBY I OWOCE MORZA
xyzgeo