KIEŁKI FASOLKI ADZUKI.docx

(12 KB) Pobierz


KIEŁKI FASOLKI ADZUKI

Kiełki fasoli adzuki nie wolno jeść na surowo. Gotujemy je .

Kiełki fasoli adzuki 

Małe czerwone fasolki adzuki (Vigna angularis), nazywane czasami czerwoną soją, są powszechnie stosowane w kuchni azjatyckiej, skąd się wywodzą. Zawierają ok. 25% białka i wszystkie aminokwasy (w tym duże ilości lizyny), poza tryptofanem. Są wyjątkowo bogate w żelazo, wapń, oraz niacynę (wit. B3). Kiełki adzuki są szczególnie polecane przy chorobach trzustki i nerek. Są doskonałym źródłem kwasu foliowego (wit. B9).

W smaku fasolka adzuki jest podobna do fasolki mung i mogą one być stosowane alternatywnie.

Wskazówki dotyczące hodowli Czas namaczania nasion:10-12 h
Czas kiełkowania:5-6 dni
Zalecana metoda hodowli:woreczek, słoik, kiełkownica

Jak jeść:podduszone lub surowe

Wartości odżywcze kiełków Witaminy : A, B1, B2, B3, B5, B6, B9

Składniki mineralne : Wapń, żelazo, magnez, cynk, potas, mangan, fosfor, miedź, selen 

Inne : Błonnik, fitosterol, białko (25%) 

Kiełki fasolki adzuki:

-zawierają aminokwasy w tym duże ilości lizyny, tryptofanu
-są wyjątkowo bogate w żelazo, wapń, magnez, cynk, potas, mangan, fosfor, miedź, selen oraz niacynę (wit. B3), witaminę B9 i kwas foliowy, błonnik, fitosterol, białko (25%)

Lizyna zawarta w kiełkach adzuki:
- wchodzi w skład białek, buduje mięśnie występuje w kościach, jest ważna dla prawidłowego rozwoju dzieci
-ułatwia wchłanianie wapnia, zwiększa koncentrację umysłową
-współuczestniczy w produkcji hormonów, enzymów, przeciwciał,
-wchodzi w skład kolagenu
-brak lizyny wywołuje zmęczenie, anemię, rozdrażnienie i wypadanie włosów

Fitosterol zawarty w kiełkach adzuki:
-obniżaniu poziomu złego cholesterolu we krwi
-w znaczny sposób przyczynia się do obniżenia zachorowań na schorzenia układu krążenia, przede wszystkim miażdżycy naczyń
-zmniejsza ryzyko wystąpienia groźnych powikłań, jak choćby zawału mięśnia sercowego

Kiełki adzuki polecane szczególnie przy:
-chorobach trzustki i nerek, krążenia
-anemii
-wypadaniu włosów
-stresach
________________________________________________________________

Fasola adzuki na problemy z nerkami [ jako fasola ]

Kuchnia orientalna już dawno została uznana za jedną z najzdrowszych, a mieszkańcy dalekiego wschodu za najbardziej długowiecznych Jednym z najpopularniejszych warzyw strączkowych w tamtych rejonach świata jest fasola adzuki, która ma ciekawy smak i wiele właściwości odżywczych. 

Fasola Adzuki równie często nazywana Azuki, pochodzi pierwotnie z Japonii. Obecnie uprawiana też w innych częściach Azji, a nawet w Południowej i Północnej Ameryce. Ponieważ jej uprawa należy do kosztownych, z tego też względu jej cena jest wysoka. Z uwagi na jaj delikatną łupinkę i delikatny zwracający uwagę słodki smak jest prawdziwym i wspaniałym delikatesem nadającym sie jako dodatek do ryżu i innych potraw zbożowych.

Poprzez takie połączenie zyskuje wysoką wartość odżywczą (uzupełniają się brakujące aminokwasy). Można ją stosować do zup, sufletów i potraw jednogarnkowych. W połączeniu z rodzynkami można uzyskać znakomicie zharmonizowany deser. W Chinach i Japonii idzie się nawet jeszcze dalej i używa się do produkcji wyrobów cukierniczych. W posiłkach makrobiotycznych ocenia się adzuki jako niezastąpione uzupełnienie nasion roślin strączkowych. Podobnie jak inne fasole korzystna przy cukrzycy. Obniża 
poziom cholesterolu.

Sposób gotowania: 

Umytą fasolę namoczyć na noc i jako jedyną z 2 fasol można ją gotować w tej samej wodzie ok. 35-40 minut na małym ogniu.

Fasolka Adzuki
Małe czerwone fasolki zwane SA czasami czerwoną soją. Zawierają 25% białka i wszystkie aminokwasy, poza tryptofanem. Są również bogate w żelazo, niacynę i wapń. 
Smak jest podobny do fasolki Mung i może ona być stosowana alternatywnie do fasoli Mung.

Metoda kiełkowania: słoik
Moczenie: 12 godzin
Płukanie: 4 razy dziennie
Ilość: 1 miarka nasion daje 4 miarek kiełków
Czas kiełkowania: ok. 4 dni 
Idealna długość: 3-4 cm.
 


Zgłoś jeśli naruszono regulamin