KIEŁKI FASOLKI ADZUKIKiełki fasoli adzuki nie wolno jeść na surowo. Gotujemy je .Kiełki fasoli adzuki Małe czerwone fasolki adzuki (Vigna angularis), nazywane czasami czerwoną soją, są powszechnie stosowane w kuchni azjatyckiej, skąd się wywodzą. Zawierają ok. 25% białka i wszystkie aminokwasy (w tym duże ilości lizyny), poza tryptofanem. Są wyjątkowo bogate w żelazo, wapń, oraz niacynę (wit. B3). Kiełki adzuki są szczególnie polecane przy chorobach trzustki i nerek. Są doskonałym źródłem kwasu foliowego (wit. B9).W smaku fasolka adzuki jest podobna do fasolki mung i mogą one być stosowane alternatywnie.Wskazówki dotyczące hodowli Czas namaczania nasion:10-12 hCzas kiełkowania:5-6 dniZalecana metoda hodowli:woreczek, słoik, kiełkownicaJak jeść:podduszone lub suroweWartości odżywcze kiełków Witaminy : A, B1, B2, B3, B5, B6, B9Składniki mineralne : Wapń, żelazo, magnez, cynk, potas, mangan, fosfor, miedź, selen Inne : Błonnik, fitosterol, białko (25%) Kiełki fasolki adzuki:-zawierają aminokwasy w tym duże ilości lizyny, tryptofanu-są wyjątkowo bogate w żelazo, wapń, magnez, cynk, potas, mangan, fosfor, miedź, selen oraz niacynę (wit. B3), witaminę B9 i kwas foliowy, błonnik, fitosterol, białko (25%)Lizyna zawarta w kiełkach adzuki:- wchodzi w skład białek, buduje mięśnie występuje w kościach, jest ważna dla prawidłowego rozwoju dzieci-ułatwia wchłanianie wapnia, zwiększa koncentrację umysłową-współuczestniczy w produkcji hormonów, enzymów, przeciwciał,-wchodzi w skład kolagenu-brak lizyny wywołuje zmęczenie, anemię, rozdrażnienie i wypadanie włosówFitosterol zawarty w kiełkach adzuki:-obniżaniu poziomu złego cholesterolu we krwi-w znaczny sposób przyczynia się do obniżenia zachorowań na schorzenia układu krążenia, przede wszystkim miażdżycy naczyń-zmniejsza ryzyko wystąpienia groźnych powikłań, jak choćby zawału mięśnia sercowegoKiełki adzuki polecane szczególnie przy:-chorobach trzustki i nerek, krążenia-anemii-wypadaniu włosów-stresach________________________________________________________________Fasola adzuki na problemy z nerkami [ jako fasola ]Kuchnia orientalna już dawno została uznana za jedną z najzdrowszych, a mieszkańcy dalekiego wschodu za najbardziej długowiecznych Jednym z najpopularniejszych warzyw strączkowych w tamtych rejonach świata jest fasola adzuki, która ma ciekawy smak i wiele właściwości odżywczych. Fasola Adzuki równie często nazywana Azuki, pochodzi pierwotnie z Japonii. Obecnie uprawiana też w innych częściach Azji, a nawet w Południowej i Północnej Ameryce. Ponieważ jej uprawa należy do kosztownych, z tego też względu jej cena jest wysoka. Z uwagi na jaj delikatną łupinkę i delikatny zwracający uwagę słodki smak jest prawdziwym i wspaniałym delikatesem nadającym sie jako dodatek do ryżu i innych potraw zbożowych.Poprzez takie połączenie zyskuje wysoką wartość odżywczą (uzupełniają się brakujące aminokwasy). Można ją stosować do zup, sufletów i potraw jednogarnkowych. W połączeniu z rodzynkami można uzyskać znakomicie zharmonizowany deser. W Chinach i Japonii idzie się nawet jeszcze dalej i używa się do produkcji wyrobów cukierniczych. W posiłkach makrobiotycznych ocenia się adzuki jako niezastąpione uzupełnienie nasion roślin strączkowych. Podobnie jak inne fasole korzystna przy cukrzycy. Obniża poziom cholesterolu.Sposób gotowania: Umytą fasolę namoczyć na noc i jako jedyną z 2 fasol można ją gotować w tej samej wodzie ok. 35-40 minut na małym ogniu.Fasolka AdzukiMałe czerwone fasolki zwane SA czasami czerwoną soją. Zawierają 25% białka i wszystkie aminokwasy, poza tryptofanem. Są również bogate w żelazo, niacynę i wapń. Smak jest podobny do fasolki Mung i może ona być stosowana alternatywnie do fasoli Mung.Metoda kiełkowania: słoikMoczenie: 12 godzinPłukanie: 4 razy dziennieIlość: 1 miarka nasion daje 4 miarek kiełkówCzas kiełkowania: ok. 4 dni Idealna długość: 3-4 cm.
IVIXENA1