KIEŁKI.docx

(29 KB) Pobierz


KIEŁKI = BĄDŹ ZDRÓW BEZ LEKARSTW


Kiełki do jedzenia i picia

Kiełki są produktem ,już znanym, ale nadal niedocenianym. 
To doskonałe źródło witaminy C, witamin z grupy B. Mają dużo błonnika, białek, enzymów, które poprawiają trawienie. 

Najbardziej znane 

to kiełki rzodkiewki, lucerny i pszenicy. Inne to kiełki: słonecznika, sezamu, dyni, maku, koniczyny, gorczycy, fasoli adzuki, mung, ciecierzycy, soczewicy, grochu, żyta, soi, brokułów, gorczycy, lnu, kapusty białej i czerwonej. 

Kiełki najlepsze są 

na surowo. Możesz je dodać do swoich ulubionych dań, np. do sałaty, zupy, kanapki z razowca. Zmiksowane kiełki zbóż z dodatkiem suszonych owoców, orzechów, miodu to superdanie na śniadanie.

Najlepiej przechowywać je w lodówce ok. trzech dni.


Kiełki są dla organizmu skarbnicą witamin. Rosnąc, pobierają z nasion to, co najcenniejsze: witaminy, białka, węglowodany, makro- i mikroelementy oraz enzymy. Można je kupić w sklepie albo wyhodować w domu. 

Ich zalety dostrzegamy zwłaszcza wczesną wiosną, gdy nie ma jeszcze wartościowych pod względem odżywczym warzyw, a wyczerpany zimą organizm domaga się witamin. Młode kiełki zawierają białka, cukry, naturalny błonnik i witaminy. Kiełki pszenicy są źródłem cynku, witamin C, E, B i karotenu. Kiełki soi swoje odmładzające i wzmacniające działanie zawdzięczają dużej zawartości białka oraz witamin A, B, C, i H. Lucerna, będąca źródłem żelaza, wapnia i fosforu, polecana jest kobietom w okresach ciąży 
i karmienia, ma także właściwości odtruwające. Słonecznik natomiast zawiera witaminy z grupy B i D, białko, żelazo, potas i kwasy tłuszczowe. Dlatego doskonale działa na cerę. Niewątpliwą zaletą kiełkujących nasion są uwalniające się enzymy, dzięki którym duże cząsteczki białek i tłuszczów zostają rozbite na łatwo przyswajalne substancje prostsze.

Kiełkować możemy nasiona gorczycy, czerwonej koniczyny, zielonego groszku, kukurydzy, kapusty, kozieradki, migdałów, fasolki mung, prosa, owsa, pszenicy, rzeżuchy, rzodkiewki, soczewicy i żyta. Nie należy natomiast spożywać kiełków z nasion pomidora i ziemniaka, ponieważ zawierają groźne alkaloidy.

Spożywamy je, gdy są wielkości nasiona. Aby były lepiej przyswajalne, przed podaniem warto kiełki na około minutę zanurzyć we wrzątku.


DYNIA

Kiełki nasion dyni

Są to świeżo wykiełkowane nasiona dyni. Charakteryzują się słodkim smakiem lekko chrupiące i sprężystą konsystencją. 

Są bogatym źródłem magnezu, cynku, żelaza oraz witamin A i B. Wzmacniają i regulują organizm, pozytywnie oddziaływują na górne drogi oddechowe, regulują metabolizm cukru. 

Wpływ na organizm

W swoim składzie zawierają dużo magnezu, cynku, żelaza oraz witamin z grupy B i witaminy A. Ponadto kiełki wzmacniają i regulują pracę organizmu. Wspomagają funkcjonowanie układu oddechowego i regulują metabolizm cukru. Zawierają 45%-owy kwas linolowy, który zapobiega chorobom pęcherza. Poprawiają wydolność fizyczną i psychiczną organizmu.

Domowa uprawa

Na początku nasiona należy moczyć od 8 do 14 godzin w letniej, przegotowanej wodzie. Następnie trzeba ułożyć je na talerzu pokrytym wilgotną gazą lub ligniną i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Co 3-4 godziny całość powinno się spryskać wodą. Po dobie kiełki są gotowe do jedzenia.
Zastosowanie
Idealnie sprawdzają się jako składnik sałatek i kanapek. Poza tym można nimi posypać ziemniaki lub zmieszać z twarogiem. 
Sposób przechowywania
Najlepiej przechowywać je w lodówce przez krótki czas. 

Kiełki dyni

Są bogatym źródłem magnezu, cynku, żelaza oraz witamin A i B. Wzmacniają i regulują organizm, pozytywnie oddziaływują na górne drogi oddechowe, regulują metabolizm cukru.

Kiełki są najbardziej życiodajnym pożywieniem na świecie, ponieważ spożywa się je wtedy, kiedy roślina jest tak żywotna jak nigdy później. Spożywając je regularnie możemy doświadczyć owej żywotności i przepływu energii. Od tysięcy lat stanowią element zdrowej diety. Kiełki zawierają skoncentrowane ilości witamin, związków mineralnych, białka, enzymów oraz wielu innych cennych substancji. Wszystkie składniki są łatwo przyswajalne przez organizm. Bezsprzecznie kiełki są doskonałym elementem 
zdrowej diety.


Kiełki pestek dyni kapsułki 60 szt. 

Cena: 38,75 PLN 

Rewelacyjne dla mężczyzn na problemy z prostatą

Pestki dyni spadły z kieszeni Boga na ziemię i nie ma na świecie zdrowszej od nich rzeczy! - uważano tak w medycynie ludowej i juz wtedy stosowaną je w problemach z prostatą. Dzięki 45% zawartości kwasu linolowego uważa się je za jedną z głównych substancji leczniczych w chorobach pęcherza moczowego i prostaty. 

Kto może, niech znajdzie ukojenie bólu w pestkach dyni.
Kapsułki zawierają uzyskane indywidualną technologią kiełkowania, odżywiane 84 substancjami mineralnymi i mikroelementami, liofilizowane kiełki słonecznika oraz flawonoidy.
Kiełki są kompleksem najważniejszych ?żywych? czynników działających, enzymów i roślinnych flawonoidów, których działanie jest synergiczne, wzajemnie wzmacniające się i uzupełniające.
Preparat zawiera:
- kwas linolowy
- nienasycone kwasy tłuszczowe co pobudza wchłanianie witamin A, D, E, K
- naturalne witaminy B12 i E.
- substancje mineralne Li, Mg, Se (lit, magnez, selen).
Działanie preparatu:
Dzięki zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych
- polecany do wzmacniania wydolności fizycznej i psychicznej organizmu
- oczyszcza krew
- mają działanie detoksykujące
- zapobiega tyciu
- powstrzymuje w organizmie namnażanie się szkodliwych wirusów i bakterii w jelitach 

Skład: liofilizowane, suszone, sproszkowane kiełki dyni, koncentrat zawierający 84 substancje mineralne i mikroelementy, sproszkowane nasiona i skórka sorgo.
Przechowywanie: w suchym, chłodnym miejscu, chronić przed dziećmi.
Propozycja dawkowania: dziennie 3 razy po 1-2 kapsułki.


RZODKIEW CZARNA

Kiełki rzodkwi czarnej są cennym źródłem witamin C, B1 i składników mineralnych takich jak potas, wapń, siarka i magnez. Posiadają również substancje o działaniu bakteriobójczym. Olejki eteryczne zawarte w kiełkach niszczą wiele szkodliwych baterii w przewodzie pokarmowym. Są pomocne przy walce z wirusami, ułatwiają trawienie, poprawiają pamięć i posiadają właściwości pobudzające. 

Dzięki dużej zawartości siarki bardzo korzystnie wpływają na porost włosów, stan skóry i paznokci. 

Kiełki rzodkwi kiełkuje się szybko i łatwo. Są ostre w smaku.


GROCH CUKROWY

Kiełki grochu cukrowego zawierają dużo witamin C, B1, A, białka i składników mineralnych takich jak potas, wapń, fosfor i magnez. Regularne spożywanie kiełków wzmacnia odporność organizmu i ułatwia trawienie. Ponadto może również poprawiać pamięć. 

Kiełki grochu cukrowego są słodkie w smaku.

GROCH SIEWNY

Groch siewny jest może mniej słodki od grochu cukrowego, jednak kiełki grochu siewnego są zdecydowanie o wiele bardziej wartościowe dla człowieka i niemniej smaczne.

Wysoka zawartość lizyny poprawia koncentrację i doskonale wpływa na umysł a dodatkowo wspomaga organizm w walce z przeziębieniami.

Wysoka zawartość kwasu foliowego potęguje korzystny wpływ na umysł zaś witaminy C jeszcze silniej wspomaga odporność organizmu.

Dodatkowo kiełki grochu siewnego są doskonałym źródłem żelaza, a jako smaczny dodatek mogą doskonale uzupełnić braki tego pierwiastka w smakowity sposób.


CZARNUSZKA SIEWNA 

Wspaniałe kiełki o bardzo aromatycznym, korzennym smaku. 

Czarnuszka wykazuje silne działania lecznicze. W wielu źródłach spotkaliśmy się wręcz ze stwierdzeniem, że roślina ta leczy wszystko. Oczywiście to gruba przesada, jednak możliwości czarnuszki są imponujące. Dzięki właściwościom antybiotycznym, antywirusowym, antygrzybiczym i antybakteryjnym czarnuszka polecana jest przy przeziębieniach i problemach z odpornością. W trakcie jedzenia odkaża naszą jamę ustną i cały układ trawienny. Nigellon zawarty w czarnuszce działa przeciwskurczowo.

Czarnuszka zawiera saponiny o właściwościach przeciwbólowych, działaniu nasercowym i uspokajającym.
Saponiny jednak przyjmowane w bardzo dużych i regularnych ilościach są trujące dla ludzi. Z tego też powodu nie powinno się jeść więcej jak 500 gram kiełków czarnuszki na dobę przez dłuższy czas. Przy domowej uprawie spożycie takiej ilości jest niemożliwe.

Kiełki grochu cukrowego są słodkie w smaku.


KOZIERADKA

Kiełki o wyjątkowym smaku i aromacie. Już sam zapach mówi nam z czym przyjdzie się spotkać. Doskonałe jako przyprawa ale również jako dodatek czy same w sobie.

Ich korzystny wpływ na wątrobę , szczególnie w jej oczyszczaniu, powodują, że są wyjątkowo cenną rośliną i wartą uwagi w diecie każdego dorosłego.

Dodatkowo surowe kiełki kozieradki działają osłonowo i chronią przewód pokarmowy zatem są nieocenione przy chorobach układu pokarmowego łącznie z chorobami wrzodowymi.

Działanie krwiotwórcze to kolejny niebywały plus tej rośliny, podobnie jak również fakt, iż ułatwia ona wchłanianie składników odżywczych z pokarmu. 

Ze względu na silny aromat, przy spożywaniu większych ilości istnieje możliwość przyjęcia zapachu rośliny.


Nasiona kozieradki, wzmocnienie organizmu (30 kapsułek)

Przeznaczenie: Nasiona kozieradki wykazują działanie ogólnie wzmacniające organizm, stanowią uzupełnienie diety w łatwo wchłanialne białko i tłuszcze roślinne. Kozieradka ułatwia przyswajanie węglowodanów, wpływa korzystnie na poziom cholesterolu, pozytywnie wpływa na trawienie. Szczególnie polecana jako zioło wzmacniające dla rekonwalescentów i sportowców.

Sposób użycia: Osoby dorosłe: 2-4 kapsułki dziennie, popijając płynem. Nie przekraczać zalecanych dawek.

Skład: mielone nasiona kozieradki (ok. 400 mg/kaps.) oraz składniki kapsułki (żelatyna, barwniki: dwutlenek tytanu, tlenki żelaza).


KONICZYNA

Kiełki Koniczyny są rewelacyjne! Dajemy na to słowo.

Są smaczne, pochodzą z naszej strefy klimatycznej dzięki czemu ich uprawa nie sprawia problemu, zawierają ogromną ilość fitohormonów, co powoduje, że możemy je polecić dla Pań w okresie menopauzy, a do tego...

Regularne spożywanie korzystnie wpływa na kondycje skóry. Dzięki właściwościom wykrztuśnym i odtruwającym są niezbędne w diecie alergików. Łagodzą też objawy chorób dróg oddechowych, między innymi przy astmie czy zapaleniu oskrzeli.

Zawarta w nich genisteina według wielu badań hamuje rozwój komórek nowotworowych zaś inne izoflawony niezbędne są w profilaktyce miażdżycy, menopauzy czy osteoporozy.

Regularne spożywanie kiełków koniczyny doskonale też wpływa na poprawę funkcjonowania układu nerwowego.


RZEŻUCHA

Chyba najbardziej znane w Polsce kiełki. Na wiosnę rzeżucha pojawia się w wielu domach oczekując wraz z domownikami świąt Wielkiej Nocy.

Smaczna, wyrazista jest cenionym dodatkiem do potraw. Doskonała na kanapki, dodatek do surówek czy każdego innego dania gdzie szczypta pieprzu wskazana.

Poza smakiem za który jest znana i ceniona rzeżucha też ma działanie bardzo korzystne dla zdrowia. Obniżając poziom cukru staje się cennym towarzyszem w diecie cukrzycowej. 

Ponadto wpływa ogólnie korzystnie na nasz wygląd, kondycję skóry, włosów czy paznokci.

Dodatkowo ma działanie krwiotwórcze, poprawia pracę enzymów trawiennych i ma działanie moczopędne.

Warto zatem by rzeżucha na naszych stołach była zdecydowanie częściej niż w okresie Wielkanocnym, szczególnie, że jest rośliną łatwa w uprawie.


MARCHEW

Kiełki marchwi wspomagają trawienie i oczyszczają jelita, pobudzają pracę nadnerczy i trzustki. Oczyszczają organizm z toksyn, wspomagają pracę wątroby. Pomagają w walce z problemami wzroku oraz kurzą ślepotą. Świetnie sprawdzają się w utrzymaniu skóry w dobrej kondycji, poprzez systematyczne spożywanie kiełków marchwi skóra uzyskuje jednolity koloryt, do czego przyczyniają się zawarte w marchwi witaminy.

Kiełki marchwi są bogate w witaminy (A, kompleks B, C, E, G, K) i substancje mineralne. Marchew i kiełki zawierają bardzo duże ilości prowitaminy A, beta karotenu dzięki czemu doskonale chronią skórę przed wolnymi rodnikami.


KAPUSTA BIAŁA

Jedno z najlepszych źródeł witaminy C, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. 

Wyraziste w smaku, doskonałe do przygotowywania sałatek czy będące po prostu dodatkiem do innych dań.

Zawierają spore ilości białka, błonnika, witamin z grupy B

Mają działanie antynowotworowe i antymiażdżycowe.

Doskonale wzmacniają układ nerwowy oraz odpornościowy, zatem nieocenione w okresach przesileń.


KAPUSTA CZERWONA

Jedno z najlepszych źródeł witaminy C, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Zawierają większe ilości tej witaminy niż kiełki kapusty białej.

Wyraziste w smaku, doskonałe jako podstawa sałatek. Z racji pięknego koloru są również cenne jako ozdoba dania czy talerza, a sama barwa inspiruje do tworzenia pięknych dań. 

Zawierają spore ilości białka, błonnika, witamin z grupy B. Kiełki kapusty czerwonej zawierają również więcej selenu niż ich kiełki kapusty białej.

Mają działanie antynowotworowe i antymiażdżycowe.

Doskonale wzmacniają układ nerwowy oraz odpornościowy, zatem nieocenione w okresach przesileń.


Kapusta czerwona głowiasta nasiona na kiełki

Jak szybko dostarczyć organizmowi ogromnej dawki witaminy C?
Wystarczy zjeść kiełki kapusty czerwonej, które zawierają jej ogromne ilości. 
Dzięki temu kiełki kapusty wzmacniają odporność i poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego.


SZPINAK

O dorosłym szpinaku powstała ogromna ilość publikacji i artykułów. Niestety na temat kiełków nie ma zbyt wiele danych. Mimo, że zdarza się spotkać je w przepisach to zdają się być mało popularnymi choć niezwykle smacznymi kiełkami.

Istotnym jest, że nasiona szpinaku potrzebują długiego namaczania. Warto je zostawić w wodzie na dobę tak by mogły ładnie wzrastać. Równie istotne jest to, że szpinak potrzebuje bardzo dobrej wentylacji czego nie zapewniają popularne trzypoziomowe kiełkownice. Polecamy zatem hodowlę na tacce, na sitku, w słoiku.

Wyjątkowo smaczne jako siewka, zdecydowanie zaskoczą zarówno miłośników jak i przeciwników szpinaku. Łagodne w smaku, genialne jako podstawa do wszelkich sałatek.

Zawierają, podobnie jak szpinak, wiele cennych minerałów: potas, magnez, wapń, żelazo. Podobnie jak kiełki brokuła mają działanie przeciwnowotworowe (szczególnie rak płuc więc zalecane są palaczom), a ponadto są pomocne w leczeniu zaparć oraz w walce z nadciśnieniem. Kiełki szpinaku są również świetnym źródłem kwasu foliowego i witaminy C co w połączeniu z żelazem powoduje, iż są niezastąpione w walce z anemią


BURAK

Kiełki buraka oprócz dużej ilości witamin A, C, B1, zawierają wiele cennych składników mineralnych, takich jak potas, wapń, żelazo, magnez, miedź, mangan, oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez.

Ze względu na zawartość kobaltu (niezbędny w procesie tworzenia czerwonych krwinek) są niezwykle cenne przy leczeniu anemii.

Kiełki buraka wpływają na budowę oraz odbudowę komórek i tkanek. Mogą obniżać poziom cholesterolu we krwi, oczyszczają krew, pobudzają pracę jelit.

Ponadto zwiększają odporność organizmu oraz wpływają pozytywnie na: serce, nerwy, skórę, krew i mózg. W swoim składzie zawierają dużo białka i błonnika.

Pomagają przezwyciężyć wzmożony apetyt na słodycze.

Zawierają kwas foliowy, który wpływa na polepszenie samopoczucia, uspokojenie i zdecydowanie sprzyja staraniom o potomstwo.

Kiełki buraka (Beta vulgaris) oprócz dużej ilości witamin A, C, B1, zawierają wiele cennych składników mineralnych, takich jak potas, wapń, żelazo, magnez, miedź, mangan, oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez. Ze względu na zawartość niezbędnego w procesie tworzenia czerwonych ciałek krwi kobaltu są niezwykle cenne przy leczeniu anemii.

Kiełki buraka obniżają ciśnienie i odkwaszają organizm. Ponieważ zawierają sporo błonnika i ułatwiają trawienie są szczególnie zalecane przy schorzeniach gastrologicznych. Zawierają kwas foliowy, którego niedobór może powodować złe samopoczucie, rozdrażnienie i niespokojny sen. Działają dobroczynnie na włosy i paznokcie. Betacyjanina, substancja odpowiedzialna za czerwony kolor buraków ma działanie przeciwnowotworowe.

Nasiona buraka mają bardzo twarde, niestrawialne skorupki, które należy usunąć przed spożyciem kiełków.

Czas namaczania nasion:8-10 h
Czas kiełkowania:6-8 dni
Zalecana metoda hodowli:kiełkownica
Jak jeść:surowe


Burak forte (60 tabletek)

Zastosowanie: Koncentrat buraka korzystnie wpływa na odporność organizmu, wspomaga powstawanie czerwonych ciałek krwi, oczyszcza krew, pobudza procę jelit.
Burak pozwala przezwyciężyć wzmożony apetyt na słodycze. Działa ogólnie wzmacniająco na cały organizm.

Sposób użycia - Osoby dorosłe: zaleca się przyjmowanie 1-2 tablete dziennie, popijając płynem. Nie przekraczać zalecanej do pożycia dziennej porcji produktu.

Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróznicowanej diety.

Skład: Koncentrat buraka ćwikłowego (ok. 520mg/tab.) - 80%, skrobia ziemniaczana (substancja wypełniająca), stearynian magnezu i dwutlenek krzemu (substancje przeciwzbrylające).
Zawartość koncentratu buraka ćwikłowego w przeliczeniu na zalecaną do spożycia dzienną porcję produktu wynosi 0,52 - 1,04 g.


POR


Kiełki pora są zdecydowanie łagodniejsze w smaku od kiełków cebuli, jednak wciąż grupują się pośród ostrych. Nieco słodsze, wyraźnie szczypiorkowate, stanowią świetny dodatek do sałatek, kanapek czy twarożków i past.

Charakteryzują się wysoką zawartością białka, zaś ilość witaminy C jest wielokrotnie większa niż w dojrzałym warzywie.

Właściwości przeciwzapalne, stymulujące układ odpornościowy czynią nie tylko smaczny ale i zdrowy dodatek. Wskazane przy skłonnościach do reumatyzmu oraz przy chorobach górnych dróg oddechowych.


BROKUŁ


Jedne z najcenniejszych kiełków w diecie współczesnego człowieka. 

Doskonałe jako przekąska, dodatek do kanapek czy przyprawa do sałatki. Lekko pikantne w smaku, wyraziste i smaczne. Co najwazniejsze - wyjątkowo zdrowe i skuteczne we wspomaganiu naszego umęczonego przez zanieczyszczenia cywilizacyjne organizmu.

Dzięki wyjątkowo wysokiej zawartości sulforafanu (co udowodniono naukowo) silnie zwalczają bakterię Helicobacter Pylori, która jest bezpośrednio odpowiedzialna za wywoływanie wrzodów żołądka.

Dodatkowo według wielu badań naukowych mają działanie antynowotworowe.

Należy jednak pamiętać, że największe stężenie sulforafanu jest w świeżo wykiełkowanych roślinach. Przechowywanie w lodówce powoduje szybkie 'wietrzenie' tej substancji.

Silnie działania antyoksydacyjne substancji zawartych w kiełkach brokuła mają znaczący wpływ dla wzmocnienia układu nerwowego i odpornościowego, a bogactwo składników odżywczych pomaga zapobiegać chorobom układu krążenia i udarom mózgu.

Warto jednak przypomnieć:
organizm najwięcej skorzysta na spożywaniu świeżych kiełków, te z lodówki naprawdę wiele tracą.


LUCERNA (Alfalfa)

Bomba zdrowia pośród kiełków.

Wysoka zawartość składników odżywczych czyni z nich doskonały suplement diety. Żelazo, wapń, magnez, witaminy A, zdecydowaną większość z grupy B, C, to wszystko dylemat niejednego dorosłego, który martwi się o zdrowie swego dziecka. 

Dodatkowo zawartość fitohormonów łagodzi objawy menopauzy i powoduje, że są fantastyczną alternatywą dla syntetycznych rozwiązań. 

Wapń, magnez, witamina C pomagają zachować zdrowe zęby, kości i mięśnie co owocuje też ochroną organizmu przez reumatyzmem, osteoporozą i artretyzmem. Jednak aby odczuć efekty trzeba wprowadzić kiełki lucerny do stałego jadłospisu. 

Zapobiegają, dzięki kanwaninie, nowotworom, ze szczególnym wskazaniem na raka trzustki i okrężnicy.

Z powodu swych wysokich wartości odżywczych i łatwego przyswajania zdecydowanie polecane kobietom ciężarnym i matkom karmiącym. Mogą być stosowane profilaktycznie jako suplement diety. 

Smaczne są zarówno na ciepło, jak i na surowo, jednak decydując się na podgrzanie należy to zrobić pod koniec przygotowywania potrawy i na możliwie najkrótszy czas by nie stracić tego co najwartościowsze.


Lucerna, pomaga w utrzymaniu dobrej kondycji (30 kapsułek)

Przeznaczenie: Lucerna korzystnie wpływa na witalność organizmu. Zwiększa wydolność fizyczną oraz zapewnia spokojny, błogi sen. Działa lekko moczopędnie, jest pomocna przy wzdęciach. Lucerna korzystnie wpływa na poziom cholesterolu. Wspomaga utrzymanie dobrej kondycji organizmu, oraz spowalnia procesy starzenia.

Sposób użycia: Zaleca się przyjmowanie po 1 kapsułce 3 razy dziennie, popijając płynem.
Nie przekraczać zalecanej do spożycia dziennej porcji produktu.
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety.

Skład: Sproszkowane nasiona lucerny (340 mg/kaps.) - 100% oraz składniki kapsułki (żelatyna, barwniki: dwutlenek tytanu, tlenki żelaza)
Zawartość nasion lucerny w przeliczeniu na zalecaną do spożycia dzienną porcję produktu wynosi 1020 mg.


SŁONECZNIK

Kiełki słonecznika dostarczają organizmowi fosforu i wapnia a więc substancji mineralnych, wzmacniających kości i zęby oraz niezbędnego w procesie krwiotwórczym żelaza (żadna roślina nie może konkurować ze słonecznikiem, jeśli chodzi o zawartość żelaza). Dodatkowo zawierają magnez, potas oraz miedź i cynk. Powinni je włączyć do diety narażeni na niedobór tych pierwiastków wegetarianie. Kiełki słonecznika są źródłem bardzo rzadko występującej w roślinach witaminy D, a także dużych ilości białka 
i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wpływają pozytywnie na przemianę materii a szczególnie tłuszczów i węglowodanów. Nasiona słonecznika zawierają około 39 procent tłuszczu - cenny olej słonecznikowy pozyskuje się z nich w procesie tłoczenia na zimno.

Z ziaren słonecznika można uzyskać dwa rodzaje kiełków.

Z łuskanych ziaren otrzymujemy krótkie, białe kiełki o lekko różowych pędach i orzechowym smaku. Potrzebują one do wzrostu zaledwie 2-3 dni. Możemy je wyhodować w kiełkownicy lub w słoiku.

Nasiona w czarnych łupinach umieszczamy w pojemniku z ziemią. W ciągu kilku dni wyrosną z nich długie, zielone pędy.

Należy uważać, ponieważ nasiona słonecznika są dość podatne na gnicie. Przyczyną są przezroczyste błonki pokrywające nasiona. Warto się ich pozbyć przed kiełkowaniem.

Po odmoczeniu ziarna intensywnie mieszamy w wodzie. Przezroczyste błonki wybieramy z wody i czynność powtarzamy kilka razy.

Kiełki słonecznika zawierają:

Witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B11, D, C, E, K

Składniki mineralne: Wapń, żelazo, fosfor, cynk, miedź, magnez, potas, kobalt, fluor, jod, mangan, selen, sód, krzem

Inne: Koenzym Q10, nienasycone kwasy tłuszczowe, saponiny, albuminy, lecytyna, betainy, taniny, pektyna, inozytol, lignany, kwas pangamowy, białko

Kaloryczność: 100 g kiełków słonecznika to 115 kcal

Jak uprawiać: ziarna namaczamy 8-10 godzin, czas kiełkowania 2-3 dni, najlepiej kielkować w słoiku lub kiełkownicy.


SOCZEWICA 

O soczewicy szczególnie powinny pamiętać osoby osłabione, cierpiące na anemię oraz kobiety w ciąży. 

Kiełki tej rośliny dostarczają organizmowi dużo kwasu foliowego. Wykazują działanie krwiotwórcze. Ich konsumpcja ma korzystny wpływ na zęby i cerę, a ponadto pomaga przy chorobach, takich jak: cukrzyca czy miażdżyca.

SOCZEWICA BRĄZOWA

Soczewica brązowa to wyjątkowo cenne źródło białka i wielu składników odżywczych. Jest sycąca, smaczna i zdrowa a ponieważ należy do strączkowych, jej kiełki zdecydowanie dobrze znoszą wyższe temperatury przygotowania.

Po zblanszowaniu kiełki można zjadać na surowo, ale można przygotowywać je tez na ciepło. Pasztety z kiełków soczewicy są proste w wykonaniu ale potrafią niejedną osobę zaskoczyć swym smakiem.


SOCZEWICA ZIELONA

Soczewica zielona to wyjątkowo cenne źródło białka i wielu składników odżywczych. Jest sycąca, smaczna i zdrowa a ponieważ należy do strączkowych, jej kiełki zdecydowanie dobrze znoszą wyższe temperatury przygotowania. 

Po zblanszowaniu kiełki można zjadać na surowo, ale można przygotowywać je tez na ciepło. Pasztety z kiełków soczewicy są proste w wykonaniu ale potrafią niejedną osobę zaskoczyć swym smakiem.

SOCZEWICA ZIELONA pomaga chorym na cukrzycę, kamicę żółciową oraz miażdżycę. Poprawia wzrok, przeciwdziała nowotworom i wirusom.
Zawiera witaminę C , B1 , B2 , E a także wapń, fosfor, żelazo, miedź i cynk.


SOJA 

Kiełki soi są dobrym rozwiązaniem w przypadku zmęczenia, braku apetytu oraz wysokiego poziomu cholesterolu. 

Dzięki witaminom oraz mikroelementom, dodadzą energii, obniżą poziom cholesterolu i uregulują ciśnienie krwi.

Kiełki soi polecamy do dań gorących. UWAGA ; Spożywanie surowych kiełków soi może zakończyć się problemami trawiennymi.

Wspaniałe źródło fitohormonów. Są niezastąpione w przypadku menopauzy czy przy zespole napięcia przedmiesiączkowego. Ich regularne spożywanie często niweluje potrzebę innego regulowania wahań hormonalnych u kobiet.

Kiełki soi zawierają sporo białka, zatem jak wszelkie strączkowe polecamy je osobom pracującym nad rozwojem masy mięśniowej.

W uprawie o tyle kłopotliwe, że wydzielają spore ilości śluzu, zatem płukać je trzeba 3-4 razy dziennie.

Zawierają wapń, żelazo i magnez zatem doskonale wpływają na humor i zmniejszają wahania nastrojów.

Regulują poziom "złego" cholesterolu oraz ciśnienie krwi.

Jako, że jak na kiełki soi są stosunkowo ciężkostrawne, przed spożyciem należy je przynajmniej sparzyć, a nawet podusić. Powoduje to, że są świetnym dodatkiem do posiłków na ciepło.

Można z nich robić pyszne pasty, dodawać do farszów czy dodawać do kotletów.


FASOLKA MUNG

Kiełki fasoli Mung są dla organizmu źródłem cennych składników odżywczych, enzymów, soli mineralnych, witamin A, B, D, E oraz K, wpływających na wzmocnienie odporności organizmu. Zawierają one duże ilości przeciwutleniaczy, które zapobiegają chorobom serca i nowotworom. Oprócz wartości zdrowotnych oraz smaku, ich niewątpliwą zaletę stanowi również łatwość produkcji w domu.

Choć nie wszyscy to wiedzą - są to jedne z najczęściej spożywanych na świecie kiełków. Powszechnie stosowane w kuchni chińskiej i wietnamskiej często mylone w Polsce z kiełkami soi. Być może przez potoczną chińską nazwę - 'zielona soja'. Są jednak od niej zdecydowanie łatwiejsze w uprawie, oraz najzwyczajniej lepiej smakują.

Podstawową zaletą są wysokie zawartości łatwo przyswajalnego białka oraz fakt, że kiełki są zdecydowanie lżej strawne niż fasola. Powoduje to, że osoby potrzebujące białka, a muszące zrezygnować z jego ciężkostrawnych wersji (na przykład wegetariańskie karmiące mamy) mogą pozwalać sobie na podjadanie kiełków mung.

Ponadto kiełki mung zawierają niezbędne witaminy i sole mineralne, zatem są cennym dodatkiem w diecie dziecięcej, a łagodny smak powoduje, że smakują większości dzieci.

Spore ilości antyoksydantów zawartych w tych kiełkach pomagają naszemu organizmowi bronić się przed chorobami serca i chorobami nowotworowymi, tak więc warto zadbać by były w codziennej diecie, a jest to o tyle łatwe, ze równie smaczne są na surowo jak i na ciepło, zaś łagodny smak pozwala je przyprawić na wiele sposobów.


FASOLKA ADZUKI

Kiełki fasoli Adzuki polecamy smakoszom, którzy cenią niepowtarzalne smaki.

Świeże kiełki mają wyjątkowo wysoką wartość odżywczą. Są źródłem wielu witamin oraz składników mineralnych, m.in. wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, miedzi i selenu. Cieszą się one ogromną popularnością w krajach azjatyckich, ze względu na walory smakowe, a także działanie wspomagające organizm w walce z chorobami trzustki i nerek. Najlepiej spożywać je w postaci surówek, sałatek, jako dodatek do kanapek, oraz na ciepło jako składnik dań.

Są doskonałym źródłem białka i wszystkich aminokwasów, poza tryptofanem. Zawierają żelazo, wapń, kwas foliowy oraz witaminę B3.

Najlepsze na surowo, do kanapek, twarogów i sałatek.

Jak uprawiać: ziarna namaczamy 6-8 godzin, czas kiełkowania 3-5 dni, najlepiej kiełkować w słoiku lub kiełkownicy, zbierać, kiedy osiągną 3-5 cm długości.

Fasola Adzuki ma delikatną łupinkę i delikatny zwracający uwagę słodki smak jest prawdziwym i wspaniałym delikatesem nadającym sie jako dodatek do ryżu i innych potraw zbożowych. Poprzez takie połaczenie zyskuje wysoką wartość odżywczą (uzupełniają się brakujące aminokwasy). 

Można ją stosować do zup, sufletów i potraw jednogarnkowych. W połączeniu z rodzynkami można uzyskać znakomicie zharmonizowany deser.
W posiłkach makrobiotycznych ocenia się adzuki jako niezastąpione uzupełnienie nasion roślin strączkowych. Podobnie jak inne fasole korzystna przy cukrzycy. Obniża poziom cholesterolu. 

Sposób gotowania: umytą fasolę namoczyć na noc i można ją gotować w tej samej wodzie ok. 35-40 minut na małym ogniu

Jak wszystkie strączkowe zawiera bardzo dużo białka.

W smaku łagodne, często stosowane zamiennie z kiełkami fasoli mung. Powszechnie stosowane w kuchni chińskiej i wietnamskiej.

Bogate w żelazo, wapń, kwas foliowy, potas, są cennym dodatkiem żywieniowym dla dzieci, wegan, kobiet w ciąży czy mam karmiących.




CIECIERZYCA - CIECIORKA

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin