RYBY.doc

(31 KB) Pobierz
ŁOSOŚ MARYNOWANY

ŁOSOŚ MARYNOWANY

 

Składniki:

 

300 g filetu z łososia

 

oliwa z oliwek

 

sok z cytryny

 

ocet balsamiczny

 

pieprz różowy

 

koperek

 

chleb, grzanki, pumpernikiel - do podania

 

 

 

Przygotowanie:

 

Rybę pokrój w jak najcieńsze plastry. Przygotuj głębokie naczynie, na jego dno nalej odrobinę: oliwy, octu, soku z cytryny, wyłóż na to 2 plastry łososia, posyp koperkiem, pieprzem, polej octem, oliwa, sokiem, i tak aż skończy ci się łosoś. Zostaw do zamarynowania na 10 minut, podawaj z chlebem lub np. z zieloną sałatą.

 

 

 

 

 

KOLOROWE SZASZŁYKI

 

Składniki:

 

200 g filetu z łososia

 

1 czerwona papryka

 

1 czerwona cebula

 

150 g ananasa (najlepiej świeżego)

 

sól, pieprz

 

pietruszka, oregano

 

 

 

Przygotowanie:

 

Łososia pokrój w kostkę. Cebulę pokrój na ćwiartki, paprykę pokrój w kostkę, tak samo potraktuj ananasa. Wszystkie składniki wrzuć do miski, dodaj przyprawy, sól, pieprz, kawałki nabijaj naprzemiennie na patyczki do szaszłyków, smaż na patelni grillowej około 2 minut z każdej strony.

 

 

 

 

 

ŁOSOŚ W PAPILOTACH

 

Składniki:

 

400 g łososia

 

1 por

 

1 cebula

 

2 marchewki

 

cytryna

 

szczypiorek

 

2 łyżki masła

 

2 kawałki folii aluminiowej lub papieru do pieczenia

 

 

 

Przygotowanie:

 

Pora, cebule i marchewkę pokrój w plasterki, na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebule, potem pora, a na końcu marchewkę, duś przez 7 minut. Łososia pokrój, a porcje skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem. Na środku folii ułóż porcje warzyw, połóż na nich łososia, posyp go szczypiorkiem, polej odrobina oliwy, końce folii szczelnie zamknij. Piecz w piekarniku o temperaturze 190 stopni przez 15 minut.

 

 

 

 

 

TATAR Z ŁOSOSIA

 

Składniki:

 

300 g łososia

 

pęczek szczypiorku

 

2 łyżki kaparów

 

ogórek kiszony

 

cebula

 

pieprz

 

sól morska

 

1 łyżka musztardy

 

oliwa  z oliwek

 

 

 

Przygotowanie:

 

Łososia pokrój nożem, bardzo drobno. Dodaj posiekaną cebulę, szczypiorek, kaparki, ogórka. Wymieszaj z jedną łyżką musztardy, oliwą z oliwek. Dopraw do smaku.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin