Morska operetka.doc

(25 KB) Pobierz
Morska operetka

Morska operetka

Potrawka ze skorupiaków

 

Składniki na 6 porcji:

po 40 dag mrożonych kałamarnic i małży

20 dag mrożonych dużych krewetek

25 dag filetów z dorsza

2 cebule

3-4 ząbki czosnku

4-5 pomidorów

duży pęczek natki pietruszki

gałązka tymianku

2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Jarzynka WINIARY

biały pieprz

sok z cytryny

4-5 łyżek oliwy

szklanka białego wytrawnego wina

 

Kałamarnice wrzuć na 2-3 minuty na lekko osolony wrzątek i - a po osączeniu na sicie - pokrój na drobno. Mrożone krewetki potrzymaj 1-2 minut we wrzątku i odcedź. Filety z dorsza potnij w kostkę i skrop sokiem z cytryny.

 

Sparzone wrzątkiem pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę, a obrany czosnek drobno posiekaj. Jedną cebulę pokrój w maleńką kosteczkę, a drugą - w ósemki. Zagotuj dwie szklanki wody z czosnkiem, gałązkami zielonej pietruszki, tymiankiem, Jarzynką i pokrojoną w ósemki cebulą. Przez kilka minut gotuj pod przykryciem, po czym wrzuć mrożone małże, doprowadź do wrzenia i podgotuj jeszcze pod przykryciem przez 2-3 minuty. Na kolejne 15-20 minut pozostaw je w wywarze (wedle oryginalnego przepisu wrzuca się małże w muszlach i gotuje dłużej). Po tym czasie małże wyjmij, a wywar przecedź i z lekka odparuj.

 

Do zeszklonej w rondlu na oliwie posiekanej cebuli dodaj kałamarnice i dorsza, chwilę je podsmaż, delikatnie mieszając, po czym wrzuć pomidory i pieprz, zalej przecedzonym wywarem, i potrzymaj na małym ogniu przez 10-15 minut. Dołóż teraz małże i krewetki, dopraw do smaku Jarzynką, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny; dodaj orzechy, posiekaną natkę, wlej wino i całość delikatnie wymieszaj, a następnie jeszcze podgrzej. Podawaj z bułką lub ryżem.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin