Calzone 2.doc

(27 KB) Pobierz

Calzone - pieróg rozmaitości

Składniki

- 25 dag mąki
- 2 dag drożdży
- 3 łyżki oliwy
- ok. 125 ml wody
- 3 łyżki śmietany
- oregano
- majeranek
- 1 cebula
- po pół strąka papryki czerwonej i zielonej
- 5 dag mozzarelli
- pieprz
- sól

calzone

Calzone

Sposób przygotowania

1. Do przesianej mąki dodaj sól, łyżkę oliwy i drożdże rozmieszane w ciepłej wodzie. Wyrób ciasto, przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Posmaruj go śmietaną wymieszaną z ziołami, solą i pieprzem.

3. Na jednej połowie placka połóż kawałki papryki, cebuli, porwanej mozzarelli. Przykryj drugą połową ciasta, dokładnie sklej brzegi (możesz je wcześniej posmarować białkiem).

4. Pieróg ułóż na blasze, posmaruj go oliwą. Piecz ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin