Ciasto na pizzę 7.doc

(12 KB) Pobierz

Ciasto na pizzę

Składniki

500 g mąki pszennej 40g drożdży 250 ml ciepłej wody (z mlekiem też jest spoko) płaska łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania

Po wielu, testach i kiepskich pizzach.Pizza wychodzi pulchniutka i delikatna. Palce lizać :) Drożdże rozprowadzić z cukrem i ciepłą wodą, wymieszać z ok. 4 łyżkami mąki, przykryć i odstawić na 15 minut aż wyrosną. Do mąki z solą wlać rozczyn drożdżowy i wymieszać i zagnieść dość miękkie ciasto (jeśli będzie za twarde, wlać jeszcze trochę wody), dolać oliwę, wszystko razem ponownie zagnieść. Ciasto powinno sprawiać wrażenie, jakby chciało już zacząć rosnąć. I to wszystko, można się zająć nadzieniem. Ciasto nie musi rosnąć nie wiadomo ile, można je w pięć minut po zagnieceniu rozwałkować i przełożyć na blachę. Wystarczy mu te 10 minut, w czasie których będziemy przygotowywać składniki na farsz. Rada: Najlepiej rozwałkować ciasto na trochę większy placek niż forma, a potem w brzegi zawinąć paseczki sera żółtego. Ser stopi się podczas pieczenia, a ciasto zrobi się bardziej apetyczne, pamiętajcie żeby na trochę wyższy brzeg z serem żółtym nie nakładać już nadzienia. Powstanie pulchny rancik jak w pizzerii, można go ewentualnie odrobinę posmarować sosem pomidorowym dla koloru. Ja piekę od 15 do 40 minut w temp. 200 stopni C. Ciasto rozkładam na blasze z piekarnika. Starcza dla 3-4 wygłodniałych osób.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin