Okonomiyaki:
Przepis z Onetu:
Przygotowanie: 10Smażenie: 5Trudność: srednio trudneSkładniki na 6 porcji
•
¼ kapusty
1 marchew
1 peczek nira (mozna uzyc pora)
szklanka maki
2 jaja
puszka tunczyka w oliwie, mozna uzyc tez krewetek, osmiornicy, kalmara
proszek dashi, sol
woda
katsuo (suszona makrela w platkach)
Etapy przygotowania
1.
Warzywa drobno pokroic, dodac tunczyka, jaja, make i wode, wymieszac. Doprawic dashi i sola.
2.
Smazyc na rozgrzanym oleju z obu stron na zloty kolor.
3.
Najlepiej smakuja gorace z gotowym sosem do okonomiyakow, posypane platkami suszonej makreli, ale mozna tez je jesc z majonezem lub ketchupem.
Przepis ze strony polonii japońskiej:
OKONOMIYAKI (dla 8 osób)
Składniki:
4 jajka około 400 g mąki 400 ml dashi pół białej kapusty kawałek pora (10 cm) 400 g mięsa wieprzowego cienko pokrojonego (może być chudy boczek) 200 g obranych krewetek 300 g świeżych grzybów (np. pieczarek lub shiitake) 500 g górskiego ziemniaka nagaimo (polska nazwa: pochrzyn) Przyprawy: majonez, sos sojowy, sos okonomiyaki, wodorosty nori pocięte w paseczki, wiórki z ryby bonito (katsuobushi) oraz trochę oleju do smażenia.
Sposób przyrządzenia: Z mąki, jajek i dashi w dużym naczyniu zrobić jednolite ciasto. Nagaimo opłukać, obrać, zetrzeć na tarce i wymieszać z ciastem. Masa ta powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Przed smażeniem placków dodać do ciasta drobno pokrojoną kapustę i bardzo drobno posiekanego pora.
Tak przygotowane ciasto stanowi podstawę smażenia placków okonomiyaki. A nazwa ta po japońsku oznacza placki, do których podczas smażenia dodaje się swoją ulubioną �wkładkę�, czyli mięso, grzyby, krewetki, kalmary czy jarzyny (np. marchew, paprykę).
Patelnię do smażenia należy przygotować tak jak na naleśniki, czyli dobrze rozgrzać, posmarować tłuszczem, zmniejszyć płomień i dopiero wtedy nakładać ciasto na grubość do 2 cm. Na smażący się placek położyć według upodobania mięso, grzyby, krewetki lub wszystko razem.
Smażyć należy powoli, przewracając na drugą stronę, wtedy jak ciasto zbieleje. Gotowy placek wyłożyć na talerz i doprawić do smaku: posmarować majonezem, polać sosem okonomiyaki, posypać nori i wiórkami katsuobushi. W Japonii często na taki placek kładzie się jeszcze jajko sadzone. Okonomiyaki smaczne są również przyprawione tylko solą i pieprzem lub majonezem wymieszanym z sosem sojowym.
Smacznego!
Uwagi: Podany tu przepis to podstawowa i tradycyjna wersja tej potrawy. Okonomiyaki można też zrobić bez ziemniaka nagaimo, a japoński bulion dashi zastąpić mlekiem lub wodą. Sposób robienia dashi podają książki z przepisami kuchni japońskiej, np. "Kuchnia japońska" autorstwa Igi Rodowicz (Wyd. Tenten, W-wa 1991). W Japonii korzysta się często ze sproszkowanego bulionu. Sprzedawany jest jako bulion katsuo dashi, konbu dashi lub bulion łączony, czyli katsuo-konbu dashi. Ułatwia to przygotowanie wielu potraw japońskich. Należy go rozpuścić w proporcji: jedna płaska łyżeczk (4 g) na 600 ml przegotowanej wody.
Przepis Halina Kumakura Zdjęcia Hanna GumulińskaOpracował Morishige Matsuba
Vila