Okonomiyaki.doc

(193 KB) Pobierz

Okonomiyaki:

 

Przepis z Onetu:

Przygotowanie: 10

Smażenie: 5

Trudność: srednio trudne


Składniki na 6 porcji
 

¼ kapusty

 

 

1 marchew

 

 

1 peczek nira (mozna uzyc pora)

 

 

szklanka maki

 

 

2 jaja

 

 

puszka tunczyka w oliwie, mozna uzyc tez krewetek, osmiornicy, kalmara

 

 

proszek dashi, sol

 

 

woda

 

 

katsuo (suszona makrela w platkach)

 

 


Etapy przygotowania
 

1.

Warzywa drobno pokroic, dodac tunczyka, jaja, make i wode, wymieszac. Doprawic dashi i sola.

 

 

 

 

2.

Smazyc na rozgrzanym oleju z obu stron na zloty kolor.

 

 

 

 

3.

Najlepiej smakuja gorace z gotowym sosem do okonomiyakow, posypane platkami suszonej makreli, ale mozna tez je jesc z majonezem lub ketchupem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przepis ze strony polonii japońskiej:

OKONOMIYAKI
(dla 8 osób)

 

 

Składniki:

4 jajka
około 400 g mąki
400 ml dashi
pół białej kapusty
kawałek pora (10 cm)
400 g mięsa wieprzowego cienko pokrojonego (może być chudy boczek)
200 g obranych krewetek
300 g świeżych grzybów (np. pieczarek lub shiitake)
500 g górskiego ziemniaka nagaimo (polska nazwa: pochrzyn)
Przyprawy: majonez, sos sojowy, sos okonomiyaki, wodorosty nori pocięte w paseczki, wiórki z ryby bonito (katsuobushi) oraz trochę oleju do smażenia.

Sposób przyrządzenia:
Z mąki, jajek i dashi w dużym naczyniu zrobić jednolite ciasto. Nagaimo opłukać, obrać, zetrzeć na tarce i wymieszać z ciastem. Masa ta powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Przed smażeniem placków dodać do ciasta drobno pokrojoną kapustę i bardzo drobno posiekanego pora.


Tak przygotowane ciasto stanowi podstawę smażenia placków okonomiyaki. A nazwa ta po japońsku oznacza placki, do których podczas smażenia dodaje się swoją ulubioną �wkładkę�, czyli mięso, grzyby, krewetki, kalmary czy jarzyny (np. marchew, paprykę).


Patelnię do smażenia należy przygotować tak jak na naleśniki, czyli dobrze rozgrzać, posmarować tłuszczem, zmniejszyć płomień i dopiero wtedy nakładać ciasto na grubość do 2 cm. Na smażący się placek położyć według upodobania mięso, grzyby, krewetki lub wszystko razem.


Smażyć należy powoli, przewracając na drugą stronę, wtedy jak ciasto zbieleje.
Gotowy placek wyłożyć na talerz i doprawić do smaku: posmarować majonezem, polać sosem okonomiyaki, posypać nori i wiórkami katsuobushi.  W Japonii często na taki placek kładzie się jeszcze jajko sadzone. Okonomiyaki smaczne są również przyprawione tylko solą i pieprzem lub majonezem wymieszanym z sosem sojowym. 

 

Smacznego!


Uwagi:
Podany tu przepis to podstawowa i tradycyjna wersja tej potrawy. Okonomiyaki można też zrobić bez ziemniaka nagaimo, a japoński bulion dashi zastąpić mlekiem lub wodą.

Sposób robienia dashi podają książki z przepisami kuchni japońskiej, np. "Kuchnia japońska" autorstwa Igi Rodowicz (Wyd. Tenten, W-wa 1991).
W Japonii korzysta się często ze sproszkowanego bulionu. Sprzedawany jest jako bulion katsuo dashi, konbu dashi lub bulion łączony, czyli katsuo-konbu dashi. Ułatwia to przygotowanie wielu potraw japońskich. Należy go rozpuścić w proporcji: jedna płaska łyżeczk (4 g) na 600 ml przegotowanej wody.   
 

 

Przepis Halina Kumakura  
Zdjęcia Hanna Gumulińska
Opracował Morishige Matsuba

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin