Truskawki kandyzowane 1 kg truskawek, 1 i 1/4 kg cukru, 1/4 cukru do otaczania owoców. Truskawki zebrane w słoneczny dzień oczyścić z szypułek, lekko obetrzeć z piasku, układać na półmiski pojedynczą warstwą zasypując 1kg cukru i odstawić na kilkanaście godzin. Następnego dnia odlać sok, który wydzieliły owoce, wsypać pozostały cukier i zagotować. Do gorącego syropu włożyć ostrożnie owoce, aby się nie pogniotły i gotować do momentu, gdy będą szkliste. Zostawić do ostudzenia. Z zimnego syropu wyjąć owoce i odsączyć układając na sitach, a następnie przełożyć na płaskie naczynia i wstawić na kilka minut do ciepłego piekarnika aby obeschły. Gdy już przestaną wydzielać sok, otaczać w cukrze i przekładać na inne naczynia parę razy, aż przestaną wilgotnieć. Używać do dekoracji tortów, mazurków i innych ciast.
AM2308