Truskawki kandyzowane.doc

(21 KB) Pobierz
Truskawki kandyzowane

Truskawki kandyzowane

1 kg truskawek, 1 i 1/4 kg cukru, 1/4 cukru do otaczania owoców.

Truskawki zebrane w słoneczny dzień oczyścić z szypułek, lekko obetrzeć z
piasku, układać na półmiski pojedynczą warstwą zasypując 1kg cukru i odstawić
na kilkanaście godzin. Następnego dnia odlać sok, który wydzieliły owoce,
wsypać pozostały cukier i zagotować. Do gorącego syropu włożyć ostrożnie owoce,
aby się nie pogniotły i gotować do momentu, gdy będą szkliste. Zostawić do
ostudzenia.

Z zimnego syropu wyjąć owoce i odsączyć układając na sitach, a następnie
przełożyć na płaskie naczynia i wstawić na kilka minut do ciepłego piekarnika
aby obeschły. Gdy już przestaną wydzielać sok, otaczać w cukrze i przekładać na
inne naczynia parę razy, aż przestaną wilgotnieć.

Używać do dekoracji tortów, mazurków i innych ciast.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin