Domowy serek topiony.doc

(156 KB) Pobierz
Domowy serek topiony

Domowy serek topiony

 

Składniki:

500g twarogu (nie może być kozi!!!)

2 łyżki masła

2 żółtka

sól

dodatki (do wyboru)

kminek (ok. 1 łyżeczki)

słodka i ew. szczypta ostrej papryki

szczypiorek lub ulubione zioła

drobniutko posiekana szynka (lub szynka i szczypiorek albo szynka i czosnek)

czosnek przeciśnięty przez praskę)

posiekane orzechy, np. włoskie

 

Pokruszony twaróg przełożyć na talerz, przykryć ściereczką pozostawić w ciepłym, ale przewiewnym miejscu na 2 - 3 dni, do momentu, aż zacznie niezbyt ładnie pachnieć (tak naprawdę, to ma niesamowicie cuchnąć :D).

Na patelni roztopić masło, dodać zgliwiały twaróg. Podgrzewać, często mieszając drewniana łyżką aż ser stanie się płynny. Wtedy zdjąć patelnię z ognia, dodać sól do smaku, roztrzepane  żółtko i dowolne dodatki. Wymieszać szybko i dokładnie. Gorącą masę serową przelać do miseczki lub nałożyć do naoliwionych silikonowych foremek na lód.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin