CIASTO COCA-COLA Składniki na biszkopt: - 6 jaj - 6 łyżek cukru - 6 łyżek mški - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki Coca - Coli - 2 łyżki oleju - 3 łyżki kakao - kilka łyżek Coca - Coli do nasšczenia biszkoptu Białka ubić na sztywnš pianę, pod koniec dodajšc cukier, dodać żółtka, połšczyć. Następnie dodać mškę wymieszanš z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać. Na koniec wlać olej i Coca - Colę, połšczyć. Wylać do blaszki ( 25x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 25 minut. Wystudzić. Można dodatkowo nasšczyć kilkoma łyżkami Coca - Coli. Składniki na masę herbatnikowo - orzechowš: - 150 g herbatników - 150 g zmielonych orzechów ( włoskie ) - 150 g masła - 150 g cukru pudru ( można nieco zmniejszyć ) - 200 ml Coca - Coli - kilka kropel aromatu rumowego Herbatniki pokruszyć na drobno, wymieszać ze zmielonymi orzechami, zalać Coca - Colš, dodać aromat rumowy, wymieszać , odstawić. Masło zmiksować z cukrem pudrem, dodawać po łyżce masę herbatnikowo - orzechowš, miksujšc na jednolitš masę. Masę wyłożyć na biszkopt. Składniki n masę mietanowš: - 1/2 l mietany kremówki - 2 łyżki cukru pudru - 3 łyżeczki żelatyny mietanę ubić na sztywno, pod koniec dodajšc cukier puder. Żelatynę rozpucić w niewielkiej iloci goršcej wody, przestudzić, połšczyć z ubitš mietanš. Wyłożyć na masę herbatnikowo - orzechowš. Wierzch można posypać startš czekoladš. Schłodzić. :)
petardka11