ciasto coca cola.txt

(1 KB) Pobierz
CIASTO COCA-COLA

Składniki na biszkopt:

- 6 jaj

- 6 łyżek cukru

- 6 łyżek mški

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 2 łyżki Coca - Coli

- 2 łyżki oleju

- 3 łyżki kakao

- kilka łyżek Coca - Coli do nasšczenia biszkoptu

Białka ubić na sztywnš pianę, pod koniec dodajšc cukier, dodać żółtka, połšczyć. Następnie dodać mškę wymieszanš z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać. Na koniec wlać olej i Coca - Colę, połšczyć.

Wylać do blaszki ( 25x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 25 minut. Wystudzić. Można dodatkowo nasšczyć kilkoma łyżkami Coca - Coli.



Składniki na masę herbatnikowo - orzechowš:

- 150 g herbatników

- 150 g zmielonych orzechów ( włoskie )

- 150 g masła

- 150 g cukru pudru ( można nieco zmniejszyć )

- 200 ml Coca - Coli

- kilka kropel aromatu rumowego

Herbatniki pokruszyć na drobno, wymieszać ze zmielonymi orzechami, zalać Coca - Colš, dodać aromat rumowy, wymieszać , odstawić.

Masło zmiksować z cukrem pudrem, dodawać po łyżce masę herbatnikowo - orzechowš, miksujšc na jednolitš masę.

Masę wyłożyć na biszkopt.



Składniki n masę mietanowš:

- 1/2 l mietany kremówki

- 2 łyżki cukru pudru

- 3 łyżeczki żelatyny

mietanę ubić na sztywno, pod koniec dodajšc cukier puder.

Żelatynę rozpucić w niewielkiej iloci goršcej wody, przestudzić, połšczyć z ubitš mietanš. Wyłożyć na masę herbatnikowo - orzechowš.

Wierzch można posypać startš czekoladš. Schłodzić. :)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin