Z notatnika piwoznawcy cz. 6 - piwa na specjalne okazje.pdf

(445 KB) Pobierz
listopad 2011    R YNKI A LKOHOLOWE
30
PIWO
Z notatnika piwoznawcy 
–  piwa na specjalne okazje 
część 6
Maciej Chołdrych , www.piwoznawcy.pl
Specjalne sytuacje wymagają wyjątkowej 
oprawy. Dla miłośników wina i whisky oczy-
wisty  jest  fakt posiadania specjalnych bute-
lek,  niedostępnych  dla  gości,  znajomych, 
a  nawet  przyjaciół.  To  perły  alkoholowych 
kolekcji, najlepsze  z najlepszych, otwierane 
tylko w niezwykle wzniosłych chwilach, wy-
magających jedynego w swoim rodzaju toa-
stu.  Prawdziwi  miłośnicy  piwa  także  mają 
swoje piwniczki, w których skrzętnie chowa-
ją  arcydzieła  piwowarskiej  sztuki.  Pojedyn-
cze butelki w zawrotnych cenach, o dosko-
nałym bukiecie, smaku i – co najważniejsze 
– historii. Największą zaś troską posiadaczy 
owych  skarbów  jest  podjęcie  decyzji 
o uszczupleniu swojej kolekcji w zamian za 
sensoryczne uniesienia. Kiedy jednak ją po-
dejmą,  możemy  być  pewni,  że  jesteśmy 
świadkami wydarzeń ważnych, a łyk dosko-
nałego  piwa  ma  tu  znaczenie  niemal  mi-
styczne.  Jego  smak  na  długo  pozostanie 
nam w  pamięci  i  kojarzyć  się  będzie  z  tym 
właśnie  dniem.  Jeśli  więc  wielkimi  krokami 
zbliża się do nas  jakiś  jubileusz, święto,  tu-
dzież  inne wymagające podkreślenia wyda-
rzenie, postarajmy się zdobyć  jedno z poni-
żej opisanych piw. Efekt gwarantowany!
Trwałość  piwa  to  25  lat  –  po  tym  okresie 
może wydawać  się  trochę  puste  i  orzecho-
we,  ciągle  jednak  posiada  gorące,  złożone 
nuty koniaku i dębu.
Smak:  Bardzo  pełny,  złożony  i wielowy-
miarowy. W zasadzie ciężko mówić tu o po-
szczególnych  smakach.  Słodowa,  ekstrak-
tywna słodycz przeplata się tu z garbnikową 
goryczką. Finisz to przede wszystkim oleista 
lepkość, alkohol i słodowe posmaki whisky.
Ocena ogólna:  Powyższy opis mówi sam 
za  siebie  –  to  piwo  z  pogranicza  różnych 
światów alkoholi. Do picia wieczorem w ma-
łych  porcjach.  Temperatura  serwowania 
około 13°C pozwala odkrywać je przez cały 
czas degustacji.
WESTVLETEREN 8
Miejsce pochodzenia:   zachodnia  Flan-
dria, Belgia.
Zawartość alkoholu: 8,0%.
Idealna temp. serwowania:  16 - 18°C.
Gatunek:  Trapist.
Wygląd:  Brudnorubinowy.
Zapach:   Owoce  i  jeszcze  raz  owoce. 
Gruszka,  banan,  maliny,  śliwki.  Tuż  pod 
nimi  wyraźny  alkohol  i  drożdżowe  nuty. 
Piwo niezwykle aromatyczne. Ciemne słody 
dają mu zapachy karmelowe, toffi i czekola-
dowe.  Po  ogrzaniu  wyczuwalny  aromat 
brandy.
Smak:   Gęsty,  drożdżowy  i  alkoholowy. 
Na  języku  pozostawia  długi  i  lepki  finisz. 
Goryczka  bardzo  wytrawna,  chmielowa, 
dość długo pozostająca w ustach.
Ocena ogólna:  Kwintesencja belgijskie-
go  piwa.  Jedyną  wadą  jest  jego  dostęp-
ność. Kto nie wierzy, niech spróbuje  je ku-
pić…
SAMUEL ADAMS TRIPLE BOCK
Miejsce pochodzenia:  Boston, USA.
Zawartość alkoholu:  17,5%.
Idealna temp. serwowania:  10 - 12°C.
Gatunek:   Triple  bock  (technologicznie 
barley wine).
Wygląd:  Barwa ciemnobrązowa z wiśnio-
wymi  akcentami.  Pienistość  nietrwała,  po 
chwili nieobecna.
Zapach:  Przede wszystkim winny. Piwo to 
fermentowane  jest przez kalifornijskie szcze-
py drożdży „szampańskich”, dzięki czemu po-
siada  przebogaty  aromat  czerwonych  owo-
ców,  tanin,  madery  i  mięty.  W  tle  wyraźna 
wanilia i marcepan. Dojrzewanie w beczkach 
po whisky daje mu nuty orzechowe, dębowe 
i ostre wędzone posmaki.
Smak: Trudny. Bardzo pełny i sycący. To 
jedno z najbardziej treściwych piw o specy-
ficznym  drzewnym  i  smolistym  posmaku. 
Wysoki  poziom  alkoholu  jest  tu  doskonale 
związany  przez  owoce  i  wyraźną  goryczkę 
częściowo pochodzącą z palonych słodów.
Ocena ogólna:   Piwo  dla  koneserów. 
Przed degustacją warto o nim poczytać, by 
prawidłowo  ocenić  efekt  pracy  piwowarów. 
Poszczególne  partie  mogą  się  od  siebie 
mocno różnić w zależności od warunków fer-
mentacji i dojrzewania.
SCALDIS PRESTIGE
Miejsce pochodzenia:  Belgia.
Zawartość alkoholu:  13%.
Idealna temp. serwowania:  5°C.
Gatunek:  Strong belgian ale.
Wygląd:   Barwa  ciemnocytrynowa  do 
złotej. Pienistość szampanowa, „dziurawa”.
Zapach:  Elegancki, lekki i wyrafinowany. 
Obecna  skórka  pomarańczowa,  grejpfrut 
oraz nuty  surowego,  świeżego drewna. Po 
ogrzaniu wyczuwalna wanilia  i morele oraz 
czyste, rześkie nuty alkoholowe.
Smak:   Pomimo  sporej  zawartości  alko-
holu  –  dość  lekki.  Pełnia  raczej  w  stylu 
szampana, obecne musujące nagazowanie. 
Posmak  słodowy  bogaty,  goryczka  raczej 
stonowana, cytrusowa.
Ocena ogólna:   Idealne  piwo  toastowe.
Serwowanie w kieliszkach z cienkiego szkła 
doskonale  podkreśli  jego  walory  wizualne 
i  ekskluzywny  charakter  trunku.  Uwaga  – 
wysoki poziom alkoholu i musujące nagazo-
wanie szybko wywołuje szum w głowie.    
ELDRIDGE POPE
THOMAS HARDY’S ALE
Miejsce pochodzenia:  zachodnia Anglia.
Zawartość alkoholu:  12%.
Idealna temp. serwowania:  13 - 14°C.
Gatunek:  Barley wine.
Wygląd:   Barwa  miedziana  z  pomarań-
czowymi  refleksami. Kolor głęboko nasyco-
ny,  oleisty.  Pienistość  kremowa  z  jasnobrą-
zową obwódką.
Zapach:   Zapach  ewoluuje  z  wiekiem 
piwa od surowych, ostrych nut drewna, tyto-
niu, a nawet  rosołu, poprzez maderę, porto 
i zioła aż do rozgrzewającego posmaku do-
brej  whisky  z  akcentami  orzechów,  miodu 
i  korzeni. Po ogrzaniu pokala wyraźne nuty 
suszonych moreli, melona  i  żywicy.  Aromat 
zmienia się pięciokrotnie w cyklach 5-letnich. 
903962223.001.png 903962223.002.png 903962223.003.png 903962223.004.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin