Z notatnika piwoznawcy cz. 5 - kriek (lambik owocowy).pdf

(309 KB) Pobierz
październik 2011    R YNKI A LKOHOLOWE
32
PIWO
Z notatnika piwoznawcy 
–  kriek (lambik owocowy) 
część 5
Maciej Chołdrych , www.piwoznawcy.pl
Lambik  to  zdecydowanie  kwaśne  piwo 
o aromacie sherry, skóry  i octu. Bardzo wy-
trawne bez nut słodkich. Oryginalnie lambic 
produkowany jest z 70% słodu jęczmienne-
go  i 30% surowej pszenicy metodą fermen-
tacji spontaniczej, a więc przy wykorzystaniu 
naturalnych szczepów dzikich drożdży i bak-
terii  występujących  w  dolinie  rzeki  Zenne 
niedaleko Brukseli. Lambic  jako  taki bardzo 
rzadko występuje w sprzedaży. Z reguły uży-
wany  jest  do  produkcji  piwa  innego  stylu  – 
gueze. Lambiki owocowe powstają z dodat-
ku  moszczu  owocowego  oraz  zapraw 
i soków do piwa w procesie produkcji. Naj-
bardziej  znanymi  odmianami  owocowego 
lambika  są malinowa,  czyli  framboise,  oraz 
wiśniowa o nazwie kriek.
Zapach:  Specjalne odmiany wiśni używa-
ne do warzenia  tego piwa dają mu głęboki, 
pestkowy  aromat  z  wyraźnymi  nutami mig-
dałów, a nawet marcepana. W tle wyczuwal-
ny maślany,  jogurtowy zapach. Dzikie droż-
dże  i  bakterie  fermentujące  tego  lambika 
dają mu zapach octowy, zbliżony do węgier-
skiego tokaju.
Smak:   Piwo  zdecydowanie  cierpkie 
i kwaskowe. Pozostawia długi finisz na języ-
ku i podniebieniu. Posmak słodki jest tu bar-
dziej  sugestią wiśniowego  aromatu  niż  fak-
tycznym odczuciem sensorycznym.
Ocena ogólna:  Bardzo dobry lambik. Za-
wiera wszelkie cechy przypisane gatunkowi. 
Doskonale orzeźwia i pobudza zmysły. Jego 
wygląd nadaje mu charakter piwa toastowe-
go.
CHAPEAU KRIEK
Miejsce pochodzenia:   Prowincja  Bra-
bant, Belgia.
Zawartość alkoholu:  3,5%.
Idealna temperatura serwowania:  8°C.
Wygląd:  Rubinowy , brudnoczerwony.
Zapach:  Brak w  nim  cech  typowych  dla 
stylu. Posiada  płaski,  jednowymiarowy  aro-
mat fermentowanych owoców przechodzący 
w octowy  i ziemisty. W tle wyczuwalne nuty 
maślane. Bukiet nie do końca uformowany.
Smak:   Cierpki  ze  słodkim,  syropowym 
posmakiem.  Smak  cukrowy  dość  nachalny, 
psuje owocową  lekkość  i wytrawność przy-
należną wiśni. Słodycz buduje ciężkawą peł-
nię  smaku,  przez  co  piwo  pije  się  niezbyt 
przyjemnie.
Ocena ogólna:   Kriek  drugo-,  jeżeli  nie 
trzecioligowy. Brakuje mu polotu  i rześkości 
przynależnej  temu  stylowi.  Zdecydowanie 
odstaje  od  pozostałych  lambików  zarówno 
smakiem, jak i aromatem.
KRIEK MORT SUBITE
Miejsce pochodzenia:   Prowincja  Bra-
bant, Belgia.
Zawartość alkoholu:  4,3%.
Idealna temperatura serwowania:  6 - 8°C.
Wygląd:  Barwa czerwona, wiśniowa z ak-
centami  miedzi.  Piana  musująca  w  kolorze 
różowym.
BELLE-VUE KRIEK
Miejsce pochodzenia:   Prowincja  Bra-
bant, Belgia.
Zawartość alkoholu:  5,2%.
Idealna temperatura serwowania:  8 - 9°C.
Wygląd:   Barwa  ciemnoczerwona,  piana 
w odcieniu wiśniowym.
Zapach:  Bogaty  i złożony. Mamy tu nuty 
czarnej porzeczki i bzu (do wielu krieków do-
daje  się  soku  z  czarnego  bzu). W  bukiecie 
wyczuwalne wytrawne nuty beczki  i delikat-
ny posmak metaliczny. Po ogrzaniu uwalnia 
się zapach pestki wiśniowej i jogurtu wiśnio-
wego. Zapach wiśniowy  jest  tu nutą wiodą-
cą, jednak współgra z pozostałymi zapacha-
mi.
TIMMERMANS KRIEK
Miejsce pochodzenia:   Prowincja  Bra-
bant, Belgia.
Zawartość alkoholu:  4,5%.
Idealna temperatura serwowania:  8°C.
Wygląd:  Barwa  jasnowiśniowa,  z  poma-
rańczową  iskrą. Piana drobna  i zwarta. Na-
gazowanie musujące.
Zapach:   Wytrawny.  Timmermans  jest 
zdecydowanie szorstki, wręcz ostry w sma-
ku.  Aromat  doskonale  ewoluuje  od  delikat-
nych, słodkawych nut czereśni do kwaśnej, 
cierpkiej wiśni z migdałową nutą w tle.
Smak:   Zdecydowanie  kwaśny,  cierpki, 
a nawet octowy. Bardzo wysoka wytrawność 
tego piwa doskonale współgra z czystym za-
pachem wiśni.
Ocena ogólna:  Klasyka gatunku. Dosko-
nały  kriek,  którego  polecić można  zarówno 
do tonowania letnich upałów, jak i do wzno-
szenia noworocznych toastów. Piwo uniwer-
salne i wielowymiarowe. 
Smak:  Dość łatwy. Pojawiają się nuty sło-
dyczy, wytrawność nie  jest  tu bardzo cierp-
ka, raczej kwaskowa. Wiśniowy aromat prze-
nika  się  tu  ze  smakiem,  budując  relatywnie 
wysoką (jak na ten styl) pełnię smaku.
Ocena ogólna:  Dobry lambik dla począt-
kujących.  Łagodny,  zaokrąglony  bukiet  do-
brze maskuje wytrawne, cierpkie cechy. Na-
daje  się  do  akompaniowania  potrawom 
złożonym z owoców morza.
903962222.001.png 903962222.002.png 903962222.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin