Prowadzenie i opracowanie: mgr Beata Siwicka
Grupa: 4, 5-latki
Cele ogólne:
· Rozróżnianie i nazywanie popularnych warzyw i owoców.
· Uświadamianie dzieciom znaczenia spożywania owoców i warzyw,
· Zachęcanie do ich częstego konsumowania.
· Wyrabianie zmysłu węchu, smaku i dotyku.
· Nauka bezpiecznego posługiwania się małym lub zaokrąglonym nożykiem.
· Kształtowanie wrażliwości estetycznej (dekoracja sałatki według własnego pomysłu).
· Wyrabianie umiejętności pracy w grupie.
· Kształtowanie postawy prozdrowotnej.
· Zaangażowanie rodziców na rzecz przedszkola: odzew ze strony rodziców na propozycje przyniesienia przez dzieci owoców i warzyw potrzebnych do sporządzenia sałatki oraz pomoc przy zapewnieniu dzieciom bezpieczeństwa w czasie krojenia produktów.
Cele operacyjne:
Dziecko:
-wie co i dlaczego należy jeść aby być zdrowym
-rozpoznaje i nazywa warzywa i owoce krajowe i egzotyczne:
ziemniak, papryka, pomidor, marchewka, sałata, groszek zielony, kukurydza ,jabłko, śliwka, ananas, pomarańcza, mandarynka, banan,
-wie, jak wygląda zapis słowa :sałatka, warzywa, owoce,
-zna właściwości dotykowe, zapachowe, smakowe i kolorystyczne wybranych warzyw i owoców,
-pamięta o czynnościach higienicznych (mycie rąk i nałożenie chusteczki na włosy) przed przystąpieniem do pracy,
-uczy się bezpiecznego posługiwania nożem - kroi warzywa i owoce,
-nabywa umiejętności współpracy w grupie,
-rozwija pomysłowość w czasie dekorowania sałatki według własnego pomysłu,
-wie, że należy uporządkować swoje miejsce pracy po zakończeniu przygotowywania sałatki,
-potrafi zaprezentować rodzicom efekty własnej pracy,
-reaguje na przerwę w muzyce,
-okazuje emocje,
Metody:
· słowna: rozmowa
· oglądowa: obserwacji i pokazu
· czynna: zadań stawianych dziecku i samodzielnych doświadczeń,
Pomoce:
· owoce i warzywa
· nożyki z zaokrąglonymi końcami
· widelczyki (do degustacji)
· łyżki do mieszania i nakładania sałatki
· miseczki, talerzyki, deseczki, podkładki
· naczynia jednorazowe
· serwetki, ściereczki, chusteczki na głowę, fartuszki
· emblematy na szyje z napisami (5latki) lub obrazkami (4latki)
· napisy rozmieszczone w sali
· płyta CD z piosenkami o warzywach i owocach
Przebieg zajęć:
1.Przywitanie dzieci wierszykiem Joanny Papuzińskiej „Sałatka”; nalepienie każdemu dziecku owocu lub warzywa wyciętego z papieru samoprzylepnego - z napisem: sałatka, owoce lub warzywa.
Już się jesień rozminęła z latem.
Przyszła pora na kolacje pstrokate.
Synowie i córki!
Siekajcie ogórki,
selery i pory, marchew, pomidory
w drobniusieńką kratkę.
Zrobimy sałatkę!
2.”Zaczarowany woreczek Pani Jesieni”- zagadki, dziecko po dotyku, zapachu lub smaku,z zawiązanymi oczami stara się odgadnąć nazwę warzywa lub owocu, które wyciągnęło z woreczka.
3.Zabawa ruchowa orientacyjno-porządkowa z elementem tańca ”Urodziny marchewki”.
Dzieci tańczą w sposób dowolny solo lub w parach do piosenki „Urodziny marchewki” i na wcześniej ustalony sygnał - przerwę w muzyce, mają za zadanie stanąć przy rozmieszczonym gdzieś w sali takim samym napisie lub obrazku owocu lub warzywa, które mają nalepione na ubranie.
4.Nałożenie chusteczek, fartuszków, umycie rąk.
5.Zademonstrowanie przez nauczycielkę sposobu posługiwania się nożykiem i sposobu krojenia warzyw i owoców.
6.Krojenie warzyw i owoców przez dzieci ,wrzucanie do miseczek, komponowanie składników w grupach według własnego uznania.
7.Dekorowanie sałatek według pomysłów własnych dzieci.
8.Uporządkowanie swoich miejsc pracy i mycie rąk.
7.Nakładanie sałatek na talerzyki. Konsumpcja.
8.”Jesienna dyskoteka” - tańce swobodne przy muzyce i piosenkach o tematyce jesiennej.
9.Przygotowanie porcji sałatek dla rodziców, udekorowanie stolika.
10.Częstowanie rodziców przychodzących po dzieci do przedszkola.
kordistoska