Seminarium 2. Układ pokarmowy.rtf

(16 KB) Pobierz

Seminarium 2. Układ pokarmowy.

 

1.              Co kontroluje przyjmowanie pokarmów ?

              Ośrodek głodu i sytości w podwzgórzu.

2.              Substancje działające na te ośrodki i ich działanie.

              Glukoza- pobudza ośrodek sytości

              neuropeptyd Y- pobudza ośrodek głodu

              leptyna – pobudza ośrodek sytości

              CKK – pobudza ośrodek sytości

              insulina – pobudza ośrodek głodu

3.              Jak jest u ludzi otyłych z leptyną ?

              Ośrodek sytości nie jest wrażliwy na leptynę, której stężenie we krwi ludzi otyłych utrzymuje się na wysokim poziomie.

4.              Jak jest zbudowany układ trawienny pod względem mięśniówki ?

              Z mięśni gładkich, z wyjątkiem 1/3 górnej przełyku i końcowego odcinka przewodu pokarmowego, które są zbudowane  z mięśni poprzecznie prążkowanych

5.              Co to daje, że jest mięśniówka gładka ?

              Może być kontrolowana przez układ autonomiczny i czynniki humoralne.

6.              Co musi być, aby zaszedł skurcz mięśni gładkich ?

              Komórki rozrusznikowe, w których powstaje podstawowy rytm elektryczny BER.

7.              Co to jest BER i jak powstaje ?

              Podstawowy rytm elektryczny. Powstaje w wyniku napływu jonów Ca2+ do wnętrza tych komórek w wyniku czego generowana jest powolna depolaryzacja spoczynkowa.

8.              Kiedy następuje skurcz ?

              Na szczycie depolaryzacji komórek rozrusznikowych, gdy zostanie osiągnięty potencjał progowy.

9.              Opisać przyjmowanie pokarmu.

              Pokarm stały dostaje się do jamy ustnej → obróbka mechaniczna → żucie → mieszanie pokarmu ze śliną i wstępne trawienie → połykanie → w  II fazie połykania zaczyna się fala perystaltyczna

10.              Gdzie znajduje się ośrodek żucia i ośrodek połykania  ?

              w tworze siatkowatym rdzenia przedłużonego

11.              Fazy połykania.

              - ustna – dowolna

              - gardłowa - odruchowa

              - przełykowa – odruchowa

12.              Opisz fazy połykania.

              USTNA

              - skurcz mięśnia poprzecznego języka i m. bródkowo- językowego –> z języka powstaje „łyżeczka” , na którym ułożony jest kęs pokarmowy

              - wciśnięcie kęsa do cieśni gardła

              - oddzielenie gardła od : jamy nosowej 1, dróg oddechowych 2, jamy ustnej 3

              1- podniesienie i napięcia podniebienia miękkiego

              2 - uniesienie krtani i przykrycie jej przez nagłośnię

              3 – zbliżenie łuków podniebiennych

             

              GARDŁOWA

              - skurcze mięśni okrężnych gardła : zwieraczy gardła: górnego, środkowego i dolnego

              - rozluźnienie zwieracza gardłowo- przełykowego

              - przesunięcie pokarmu przez gardło

              - skurcz zwieracza gardłowo- przełykowego

              - przesuniecie krtani ku dołowi

              - rozszerzenie szpary głośni

              - obniżenie i zwiotczenie podniebienia miękkiego

              - oddalenie łuków podniebiennych od siebie

              W TEJ FAZIE ZACZYNA SIĘ FALA PERYSTALTYCZNA

              FAZA PRZEŁYKOWA

              - podrażnienie receptorów błony śluzowej → impulsy aferentne z receptorów przez nn. V. IX, X → ośrodek połykania w tworze siatkowatym → impulsy eferentne przez nn. : V, VII, IX, X, XII → mięśnie gardła i przełyku

13.              Jakie są rodzaje śliny ?

              - surowicza – najwięcej w śliniance przyusznej

              - śluzowa – w śliniance podjęzykowej

              - mieszana śluzowo- surowicza – w śliniance podżuchwowowej

14.              Co wpływa na wydzielanie śliny ?

              - odruchy warunkowe i bezwarunkowe

              - myślenie o pokarmie

              - zapach

              - kontakt mechaniczny pokarmu z błoną śluzową jamy ustnej

              - tyroksyna, hormon wzrostu, kortyzol

15.              Na czym polegają odruchy bezwarunkowe ?

              Wydzielanie śliny na skutek bodźców kojarzonych z przyjmowaniem pokarmów, pozornie z nim niezwiązanych, np. błysk swiatła i jednoczesne podawanie pokarmu psu powoduje, że na sam błysk światła u psa dojdzie do wydzielania śliny

16.              Funkcje śliny.

              - ochronna : rozpuszczanie i wypłukiwanie resztek pokarmowych, buforowanie drażniących substancji, zabijanie bakterii, nawilżenie jamy ustnej, protekcja i regeneracja błony śluzowej,

              - trawienna – zlepianie cząsteczek pokarmowych w kęs, trawienie skrobi pod wpływem ptialiny (amylazy ślinowej), wypłukiwanie cząsteczek pokarmowych z powierzchni języka, co ułatwia kontakt pokarmów z receptorami smakowymi,

17.              Jaka jest objętość śliny wydzielana w ciągu 1 minuty ?

              Podstawowa – 0,33-0,5 mL/min

              pobudzenie pokarmem – 1,5- 2,3 mL/ min

18.              Skład śliny.

              - woda – 99%

              - składniki nieorganiczne : Na+, K+, Ca2+, Cl-, HCO3-

              - składniki organiczne : białko i mucyny (enzymy, białka osocza, mucyny, substancje grupowe krwi, lizozym, EGF- czynnik wzrostu naskórka)

19.              Jaki jest mechanizm wydzielania śliny ?

              Ukł. Przywspółczulny : Ach (substancja P, VIP) → receptory M → cyklaza guanylowa → cGMP → wydzielanie śliny wodnistej, wzmożenie metabolizmu ślinianek, rozszerzenie naczyń krwionośnych, skurcz komórek mioepitelialnych

              ukł. Współczulny : aminy katecholowe (adrenalina, nonadrenalina, dopamina) → receptory beta → cyklaza adenylanowa → cAMP → zwiększenie metabolizmu ślinianek, zmiany w przepływie krwi, skurcz komórek mioepitelialnych, skurcz naczyń krwionośnych; mało śliny, gęsta

20.              Jaka jest funkcja żołądka ?

              - gromadzenie pokarmów

              - wyjaławianie pokarmów

              - trawienie pokarmów- głównie białek

21.              Jaką czynność skurczową wykazuje żołądek ?

              - zmiany napięcia mięśniówki

              - fala perystaltyczna – w części odźwiernikowej jest najsilniejsza

22.              Co to skurcze głodowe ?

              - gdy jest pusty żołądek

              - związane z aktywnością nerwów błędnych,

23.              Co wpływa na pobudzenie skurczów żołądka ?

              - n. X – nasila skurcze

              - hormony : gastryna

              - Ach

              - jony Ca2+

              - alkohol i kawa

24.              Co wpływa na hamowanie wydzielania soku żołądkowego ?

              - somatostatyna

              - sekretyna

              - cholecystokinina

25.              Wymień hormony jelitowo- żołądkowe.

              Gastryna, cholecystokinina, sekretyna, motylina, VIP, GIP, somatostatyna, grelina, glukagon, PP, enteroglukagon

26.              Które hormony mają najsilniejsze działanie kurczące żołądek ?

              - motylina i gastryna

27.              Jakie komórki występują  w błonie śluzowej  żołądka i co produkują ?

              - komórki okładzinowe – HCl, woda, czynnik wewnętrzny IF (wiąże witaminę B12)

              - komórki główne - pepsynogen

              - komórki śluzowe – śluz

28.              Jak wyglądają komórki okładzinowe ?

              Mają pofałdowaną powierzchnię.

29.              Jaka ilość soku żołądkowego jest wydzielana w ciągu doby ?

              3 L

30.              Jakie jest pH soku żołądkowego ?

              ok. 1,5

31.              Jaki jest skład soku żołądkowego ?

              HCl, pepsyna, woda,

32.              Fazy wydzielania żołądkowego :

              - głowowa – 20%

              - żołądkowa – 70%

              - jelitowa – 10%, treść pokarmowa przechodzi do 12-cy

33.              Czym są komórki G ?

              - komórki należące do rozsianych pojedynczych komórek endokrynnych (APUD)

              - wydzielają gastrynę

              - w odźwierniku

34.              Jaką czynność skurczową wykazuje jelito cienkie ?

              - skurcze odcinkowe (wahadłowe) – umożliwiają mieszanie pokarmu z sokiem jelitowym

              - skurcze perystaltyczne – umożliwiają przesuwanie się pokarmu

35.              Jaką czynność skurczową wykazuje jelito grube ?

              Prócz skurczów odcinkowych i perystaltycznych również skurcze masowe- nagły zanik haustracji w poprzecznicy i zstępnicy

36.              Co wyzwala skurcze żołądka ?

              - Ach, subst. P, VIP

              - sploty Auerbacha i Meissnera

37.              Wymień transmitery działające w splotach ?

              - pobudzające- serotonina, ACh

              - hamujące- GABA

38.              Zestawienie substancji działających w przewodzie pokarmowym

 

Enzym

Hormony żoł-jelitowe

Związki uwalniane ze splotów nerwowych

transmitery

Substancje mózgowe

opioidy

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin