Pasztet z soczewicy
Składniki:
· 1 szklanka czerwonej soczewicy
· 3 średniej wielkości marchewki
· 1 średnia cebula
· 2 ząbki czosnku
· 1 łyżeczka zmielonego kminku
· 1 łyżka koncentratu pomidorowego
· sól, pieprz
· kawałek startego imbiru, może być również mielony
· pieprz cayenne, curry, słodka papryka,
· sos sojowy
· olej
· 2-3 jajka
Soczewicę opłukać i ugotować w 2 szklankach wody, następnie wymieszać z koncentratem.
Marchewkę zetrzeć, cebulę i czosnek drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej wrzucić rozdrobnione warzywa i przyprawy i smażyć na małym ogniu. Nie należy żałować przypraw, ich smak częściowo się zgubi po wymieszaniu z soczewicą i jajkami. Gdy warzywa zmiękną połączyć je z soczewicą i dodawać po jednym jajku dokładnie mieszając.
Masę przelać do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec 30-40 minut w 180 stopniach. Przed pokrojeniem pasztet ostudzić.
Do przygotowania tego pasztetu można również użyć zielonej soczewicy, którą należy ugotować w 2 szklankach wody, a następnie zmielić.
ula_nefryt