Pasztet z soczewicy.docx

(16 KB) Pobierz

Pasztet z soczewicy 

Składniki:

·        1 szklanka czerwonej soczewicy

·        3 średniej wielkości marchewki

·        1 średnia cebula

·        2 ząbki czosnku

·        1 łyżeczka zmielonego kminku

·        1 łyżka koncentratu pomidorowego

·        sól, pieprz

·        kawałek startego imbiru, może być również mielony

·        pieprz cayenne, curry, słodka papryka,

·        sos sojowy

·        olej

·        2-3 jajka

 

Soczewicę opłukać i ugotować w 2 szklankach wody,  następnie wymieszać z koncentratem.

Marchewkę zetrzeć, cebulę i czosnek drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej wrzucić rozdrobnione warzywa i przyprawy i smażyć na małym ogniu. Nie należy żałować przypraw, ich smak częściowo się zgubi po wymieszaniu z soczewicą i jajkami. Gdy warzywa zmiękną połączyć je z soczewicą i dodawać po jednym jajku dokładnie mieszając.

Masę przelać do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec 30-40 minut w 180 stopniach. Przed pokrojeniem pasztet ostudzić. 

Do przygotowania tego pasztetu można również użyć  zielonej soczewicy, którą należy ugotować w 2 szklankach wody,  a następnie zmielić.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin