Hotel. 3.03.2012 r.doc

(37 KB) Pobierz
3

3.03.2012 r.

 

STANDARYZACJA I KATEGORYZACJA OBIEKTÓW HTELARSKICH:

ð     Standardy to modele, wzorce i typy, które w hotelarstwie są ustalone przede wszystkim w zakresie usługi wyposażenia.

ð     Standardy hotelowe są opracowywane przez duże zespoły hotelowe, działające w ramach grup kapitałowych, systemów.

 

CELE STANDARDÓW:

ð     Określanie poziomu jakości usług.

ð     Określanie norm wyposażeniowych i obsługowych w hotelu.

ð     Bieżąca kontrola i ocena hotelu.

ð     Dokonywanie porównań między hotelami.

ð     Zdobywanie przewagi konkurencyjnej.

 

ŁAŃCUCH HOTEOWY – ZESPÓŁ OBIEKTÓW HOTELOWYCH:

ð     Kierowany przez centralny zarząd.

ð     Utrzymujący jednolity standard i zakres usług.

ð     Prowadzący określoną politykę ekonomiczną.

ð     Mający własny system rezerwacji miejsc.

ð     Takie samo logo (znak towarowy).

 

KORZYŚCI Z PRZYNALEŻNOŚCI DO SYSTEMU:

ð     Obniżanie kosztów.

ð     Większa siła przetargowa wobec dostawców i przewodników.

ð     Większy kapitał.

ð     Zmniejszenie ryzyka działalności.

ð     Większa możliwość zdobywania stałych klientów.

ð     Przewaga konkurencyjna.

 

NAJWIĘKSZE GRUPY HOTELOWE ŚWIATA:

ð     IHG

ð     Wyndham Worldwide

ð     Marriott International

ð     Hilton Hotels

ð     Accor

ð     Choice International

ð     Best Western

ð     Starwod Hotels&Resorts

ð     Carison Hospitality

ð     Global Hyatt

 

NAJWIĘKSZE GRUPY HOTELOWE EUROPY:

ð     Accor

ð     IHG

ð     Best Western

ð     Groupe De Louvre

ð     Sol Melia

ð     Tiu

ð     Hilton

ORGANIZACJA RECEPCJI:

 

Parametry oceny pracy:

ð     Frekwencja (liczba sprzedawanych pokojo-dni do zdolności usługowej * 100 %)

ð     Średnia ocena

ð     Yield (efektywność w zakresie sprzedawanych usług hotelarskich)

ð     Payroll (udział kosztów osobowych w przychodach operacyjnych)

 

RECEPCJA:

ð     Wyniki kontroli.

ð     Poziom kosztów operacyjnych.

ð     Wynik operacyjny brutto (GOP) dla działalności noclegowej.

 

FUNKCJE RECEPCJONISTÓW:

ð     Dysponent.

ð     Kasjer.

ð     Audytor nocny/rozliczeniowy.

ð     Concierge.

ð     Klucznik.

 

ZADANIA RECEPCJONISTWÓW:

ð     Check-in / check-out.

ð     Gwarancje płatności.

ð     Obsługa systemów recepcyjnych (generowanie raportów).

ð     Świadczenie usług dla gości hotelowych zgodnie ze standardami marek i systemów.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin