27. Aminokwasy i peptydy.doc

(689 KB) Pobierz
A M I N O K W A S Y

26. A M I N O K W A S Y  i  P E P T Y D Y

                                                                             Aleksander Kołodziejczyk, Krystyna Dzierzbicka                                                   Gdańsk 2012.09.

 
AMINOKWASY

 

26.1 Wprowadzenie

Jak wynika z nazwy, aminokwasyzwiązkami organicznymi zawierającymi przynajmniej jedną funkcję aminową i jedną karboksylową. Należą do najważniejszych związków organicznych z uwagi na rolę, jaka pełnią w funkcjonowaniu organizmów żywych.

 

Ze względu na ułożenie grupy aminowej w stosunku do grupy karboksylowej rozróżniamy a-, b-, g- i kolejne aminokwasy.

 

W zależności od liczby podstawników na atomie azotu aminokwasy dzielą się na takie, które zawierają grupę aminową 1o, 2o, 3o i czwartorzędową amoniową; te ostatnie noszą nazwę betain.

 

26.2 Występowanie

Aminokwasy należą do najpopularniejszych związków naturalnych, są bowiem składnikami białek – substancji stanowiących podstawowy budulec drobnoustrojów i organizmów zwierzęcych. Wchodzą w skład peptydów, czyli kopolimerów aminokwasów o mniejszej masie cząsteczkowej niż białka, pełnią również ważną rolę, jako wolne związki. Są substratami wielu innych związków biologicznie czynnych, w tym neuroprzekaźników i alkaloidów.

 

26.2.1 Aminokwasy białkowe

Organizm wykorzystuje jedynie określone aminokwasy do syntezy białek; są to tzw. aminokwasy kodowane, czyli aminokwasy rozpoznawalne przez kod genetyczny; najczęściej w białku występuje 20 z nich. W białkach, obok aminokwasów kodowanych stwierdzono obecność jeszcze kilkudziesięciu innych aminokwasów; razem nazwano je aminokwasami białkowymi. Aminokwasy białkowe, inne niż aminokwasy kodowane powstają w wyniku procesów biochemicznych, w tzw. postrybosomalnej modyfikacji reszt aminokwasów kodowanych wbudowanych w łańcuch białkowy. Pojawiają się one dopiero po utworzeniu białek na rybosomach w wyniku takich modyfikacji, jak N-alkilowanie, C-hydroksylowanie, halogenowanie, redukcja, tworzenie wiązań disulfidowych, wiązań amidowych i innych reakcji.

 

Dla ułatwienia zapisu długich wzorów peptydów i białek wprowadzono międzynarodowe kody aminokwasów: kody trójliterowe i jednoliterowe (te drugie tylko dla aminokwasów kodowanych).

 

Najpopularniejsze aminokwasy białkowe                                                                                                  Tabela 26. 1

 

Wzór

Nazwa

Kod

Punkt izoelek-tryczny (pHi)

trójliterowy

jednoliterowy

aminokwasy alifatyczne

              

 

glicyna

 

Gly

 

G

 

5,97

         

 

alanina

 

Ala

 

A

 

6,02

 

walina

 

Val

 

V

 

5,97

 

leucyna

 

Leu

 

L

 

5,98

     

 

izoleucyna

 

Ile

 

I

 

6,02

              

 

prolina

 

Pro

 

P

 

6,10

hydroksyaminokwasy

         

 

seryna

 

  Ser

 

S

 

5,68

        

 

treonina

 

Thr

 

T

 

6,53

       

 

4-hydroksyprolina

 

Hyp

 

-

 

5,71

aminokwasy siarkowe

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin