SERNIK wg ERICA LANLARDA.doc

(33 KB) Pobierz
SERNIK wg ERICA LANLARDA

SERNIK wg ERICA LANLARDA

 

Składniki:

·         1 kg dobrego kremowego twarogu

·         250 g cukru pudru

·         3 równe łyżeczki mąki

·         1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

·         1 Lemon drobno starta skórka i sok

·         3 duże jaja

·         300 ml śmietany kremówki

Spód do sernika:

·         300 g rozgniecionych biszkoptów

·         75 g masła + dodatkowo do smarowania formy

Do uzupełnienia:

·         150 ml kwaśnej śmietany

·         1 łyżka cukru pudru

·         1 łyżka cukru pudru do posypania

1.      rozgrzej piekarnik do 180 st.C (a z termoobiegiem do 160 st.). Spód tortownicy wyłóż pergaminem i posmaruj boki tortownicy.

2.      Spód sernika, stopić masło na średniej patelni, następnie wymieszać go z okruchami biszkoptów. Mieszaninę tę włóż do tortownicy dokładnie dociskając do jej  do dna i piec w rozgrzanym piecu przez 10 minut. Ostudzić na kratce, przygotowując nadzienie.

3.      Robotem przez 2 minuty ucierać twaróg, stopniowo dodawaj cukier i mąkę. Kontynuuj przez dodanie wanilii i skórkę z cytryny i soku, a następnie po jednym jaju. Wymieszać ze śmietaną, aż dobrze się połączą. Ciasto powinno być gładkie i lekkie.

4.      Masę serową wlać na podpieczone ciasto do tortownicy. Wyrównać szpatułką.

5.      Ciasto piec w nagrzanym piekarniku, a po 10 minutach zredukować temperaturę w piekarniku do 140 st. (termoobieg  120 st.C) i dalej piec przez 25 minut.

6.      Wyłącz piekarnik. Zostaw sernik do ostygnięcia w piekarniku na 2 godziny, przy zamkniętych drzwiczkach. Sernik może mieć nieznacznie pęknięcia na wierzchu, jak ostygnie.

7.      Do uzupełniania, połączyć kwaśną śmietanę i cukier puder. Polać na sernik gdy będzie zimny, a następnie przechowywać w lodówce przez noc.

8.      Sernik przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin