Ciasto rodzynkowo-czekoladowe.docx

(132 KB) Pobierz

Ciasto rodzynkowo-czekoladowe

Składniki:

Biszkopt:

·         8 jaj

·         3/4 szklanki cukru

·         2 szklanki mąki tortowej

·         łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

·         2 budynie czekoladowe

·         1/2 l + 1/4 szklanki mleka

·         1 kostka margaryny

·         1 dżem z czarnej porzeczki

Masa rodzynkowa:

·         1/2 kostki masła

·         40 dag rodzynek

·         alkohol (rum lub wódka)

·         1 czekolada gorzka

·         1 czekolada mleczna

 

Sposób przygotowania:

Rodzynki zalać alkoholem na 24 godziny (muszą być przykryte ).

Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Dodać mąkę z proszkiem i lekko zamieszać. Blaszkę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto i piec w piekarniku w 180 stopni.

Ugotować dwa budynie, wystudzić. Utrzeć kostkę margaryny i powoli po 1 łyżce wkręcać zimny budyń. Roztopić 1/2 kostki masła z czekoladami, dodać odsączone rodzynki. Biszkopt przeciąć na połowę, posmarować dżemem, następnie wyłożyć masę budyniową, przykryć drugą połową biszkoptu i wyłożyć masę rodzynkową. Wielkość blaszki 28 x 40 cm.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin