Pytania z poprzednich lat J
- jezeli spozycie weglowodanow jest ponizej 300 to co sie dzieje - badanie czestotliwosci spozycia to jaka metoda np. aktualna, zwyczajowa, przeszla - cholesterol z tkanek do watroby o wysokiej zawartosci bialka np chylomikrony, HDL i cos jeszcze - w diecie makrobiotycznej jaqkie sa skutki np anemi, niedobor wszystkich skladnikow, niedobor potasu - w diecie wegetarianskiej czego brakuje np bialek roslin, zelaza, i cos jeszcze - de novo to jaka dieta np wysokotluszczowa, wysokotluszczowa i wysokobialkowa, czy jakas tam - ile wody powstaje w ciagu doby w wyniku przemian metabolicznych, 100cm3, 300cm3 czy 500cm3 - nalezna masa ciala u dziecka to taka ktora: miesci sie w przedziale BMI 19-24,9; wylicza sie w wyniki sredniej arytmetycznej danej populacji, czy jakas tam - wzbogacanie, wit. D do margaryny, C do sokow i jeszcze cos - w ciagu ostatnich 100lat spozycie w Polsce: zmalalo bialka, wzroslo trans-nienasyconych, wzroslo WKT - co mozna ocenic na podstawie masy ciala i wzrostu dziecka: przekarmienie, niedowage, szanse rozwoju - co mozna ocenic u doroslego na podstawie masy (czy jakos tak): nadwage, niedowage, i cos jeszcze - facet 65lat (chyba) o wadze 60kg i BMI=19 ile bialka (czy tam czegos innego bo nie pamietam) powinien spozywac - podobne jak wyzej tylko o tluszcze pytanie z podanym PAL i czyms jeszcze - normy zywienia: nie mozna odsatpic od niech w zadnym wypadku, poza energia mozna wiecej spozywac, przewidywane spozycie okreslonych skladnikow - cos o laktoneogenezie - nie pamietam pytania ale w odpowiedziach bylo: gorny tolerowany poziom spozycia, zalecane spozycie, wystarczajace spozycie - ktore z wymienionych pelnia ta sama funkcje: glikogen i cos tam, wit.C i bialko, czy cos tam
-jeżeli chcemy monitorować spożycie(w ciagu kilku lat) to patrzymy na poziom glikogenu, tkanke tłusczową, bialka strukturalne -czego brakuje dzieciom przy diecie wegetarinkiej : potasu bialek zwierzęcych cyjnokobalaniny -cos o diecie makrobiotycznej
te które ja zapamiętałam:(kartka żółta czy tam zielona) -w wyniku duzego wysiłku fizycznego mięśnie w wyniku glikolizy beztlenowej produkują duże ilości: kw mlekowego,kw pirogronowego, cytrynianów -zalety diety wegetariańskiej -wady diety makrobiotycznej: ogólny niedobór wszystkiego, anemia, niedobór P -Spożycie białka, kobieta 60kg, 45 lat, BMI=19 na poziomie wystarczającym: 54, 48, 42,8g/dzień -funkcje fosforu w organizmie:transport energii,rola budulcowa, coś z inf.genetyczną -wskaż które składniki pełnią podobne funkcje w organizmie: białko i wit C, B12 i foliany, biotyna i węglowodany - pomiary wzrostu u dzieci i młodzieży mogą wykryć: niedożywienie, nadwage, szanse rozwojowe -masa ciała u dorosłych można wykryć: niedożywienie, nadwage, określenie nieprawidłowego bilansu energetycznego -Woda na ilość spożytą: 1cm3/1kcal; 0,5 ; 1,5 - woda metaboliczna która sie wytwarza w organizmie w ciągu doby : 300cm3 -ograniczenia norm żywienia: ścisłe codzienne przestrzeganie, i nie pamietam reszty odp -Ludzie strasi powinni znaleść przyjemność w spożywaniu: żywności o większej gęstości, o mniejszej gęstości, większej ilości wody -z trójglicerydów ile kwasów tłuszczowych idzie na tkankę tłuszczową: 96%, 80%, 66% -spożycie węglowodanów dzienne 300g: wzrost utl. tłuszczy, wzrost zapasów glikogenu i coś jeszcze -jak się bada spożycie długookresowe czy jakoś tak: poziom tk. tł, poziom glikogenu w wątrobie, czy coś z białkami - jakie aniony w osoczu spełniają rolę regulatora równowagi kw-zas: HPO4^2-, HCO2^- czy HPO3^-
-optymalne zapotrzebowanie na wodę : 1cm3/1kcal , 0,5cm3/1kcal i ... - skladnik blony zeby byla dobra przepuszczanosc: wit C, glukoza + białko, ... -dieta wegeterianska powoduje brak: potasu i czegos jeszcze ale nie pamietam - o tluszczu ile idzie w tkanke tluszczowa: 80%, 50% -elektrolity przy zachowaniu rownowagi kwasowo - zasadowej: HPo4 1- , HPo3 1-, HCo3
ze wzgledu na sklad chemiczny fosfor pelni role:a)budulcowa, b) transportujaca energie; c)cos tam z dziedziczeniem cech.. (nie pamietam dokladnie)
- spozycie alkoholu powoduje spadek:a)synntezy tłuszczów, b)sapdek syntezy weglowodanów, c)spadek syntezy aminokwasów(moim zdaniem wszystkie odp. sa poprawne) - liponeogeneza zachodzi w warunkach diety? odp. wysokoweglanowej i niskotłuszczowej
1. jezeli spozycie weglowodanow jest ponizej 300 to co sie dzieje odp są wykorzystywane na cele energetyczne 3. cholesterol z tkanek do watroby o wysokiej zawartosci bialka sa przenoszone przez? Odp HDL 4. w diecie makrobiotycznej jaqkie sa skutki odp anemi, niedobor wszystkich skladnikow, niedobor potasu 5. w diecie wegetarianskiej czego brakuje odp zelaza,i B12 7. ile wody powstaje w ciagu doby w wyniku przemian metabolicznych- odp 300cm3 8. nalezna masa ciala u dziecka to taka ktora: miesci sie w przedziale BMI 19-24,9; wylicza sie w wyniki odp powyżej 50 centyla 9. Przykład fortyfikacji polepszającej: wzbogacanie odp , wit. D do margaryny 10. w ciagu ostatnich 100lat spozycie w Polsce: odp wzroslo trans 11. co mozna ocenic na podstawie masy ciala i wzrostu dziecka: odp przekarmienie, niedowage, szanse rozwoju 12. co mozna ocenic u doroslego na podstawie masy (czy jakos tak):odp nadwage, niedowage, i cos jeszcze 13. facet 65lat (chyba) o wadze 60kg i BMI=19 ile bialka (czy tam czegos innego bo nie pamietam) powinien spozywac ja zaznaczyłam 90 g 14 podobne jak wyzej tylko o tluszcze pytanie z podanym PAL=1,4; i czyms jeszcze. Ile wynosi spozycie tłuszczu odp : 90%? 15. normy zywienia:odp poza energia mozna wiecej spozywac, przewidywane spozycie okreslonych skladnikow 16. Liponeogeneza powstaje w warunkach diety: odp niskotłuszczowej i wysokoweglowodanowej? 17. Co zaliczamy do norm żywienia odp: zalecane spozycie, wystarczajace spozycie 19. jeżeli chcemy monitorować spożycie(w ciagu kilku lat) to patrzymy na odp poziom glikogenu, tkanke tłusczową, bialka strukturalne 20. czego brakuje dzieciom przy diecie wegetarinkiej odp: potasu bialek zwierzęcych cyjnokobalaniny 21. w wyniku duzego wysiłku fizycznego mięśnie w wyniku glikolizy beztlenowej produkują duże ilości odp: kw mlekowego 23. wady diety makrobiotycznej:odp ogólny niedobór wszystkiego, anemia, niedobór P 24. Spożycie białka, kobieta 60kg, 45 lat, BMI=19 na poziomie wystarczającym:odp 48g/dzień 25. funkcje fosforu w organizmie:odp rola budulcowa 26. wskaż które składniki pełnią podobne funkcje w organizmie:odp B12 i foliany 27. pomiary wzrostu u dzieci i młodzieży mogą wykryć:odp niedożywienie, nadwage, szanse rozwojowe 28. masa ciała u dorosłych można wykryć:odp niedożywienie, nadwage, określenie nieprawidłowego bilansu energetycznego 29. Woda na ilość spożytą: odp 1cm3/1kcal 30. woda metaboliczna która sie wytwarza w organizmie w ciągu doby : 300cm3 31. ograniczenia norm żywienia: ścisłe codzienne przestrzeganie, i nie pamietam reszty odp 32. Ludzie strasi powinni znaleść przyjemność w spożywaniu:odp żywności o większej gęstości, większej ilości wody 33. z trójglicerydów ile kwasów tłuszczowych idzie na tkankę tłuszczową:odp 96%, 34. spożycie węglowodanów dzienne 300g: wzrost utl. tłuszczy, wzrost zapasów glikogenu i coś jeszcze 36. jakie aniony w osoczu spełniają rolę regulatora równowagi kw-zas: HPO4^2-, HCO2^- czy HPO3^- nie wiem 38. skladnik blony zeby byla dobra przepuszczanosc: odp ..lipoproteiny 39. dieta wegeterianska powoduje brak: potasu i czegos jeszcze ale nie pamiętam
beeola