zywienie.doc

(37 KB) Pobierz

Pytania z poprzednich lat J
 

- jezeli spozycie weglowodanow jest ponizej 300 to co sie dzieje
- badanie czestotliwosci spozycia to jaka metoda np. aktualna, zwyczajowa, przeszla
- cholesterol z tkanek do watroby o wysokiej zawartosci bialka np chylomikrony, HDL i cos jeszcze
- w diecie makrobiotycznej jaqkie sa skutki np anemi, niedobor wszystkich skladnikow, niedobor potasu
- w diecie wegetarianskiej czego brakuje np bialek roslin, zelaza, i cos jeszcze
- de novo to jaka dieta np wysokotluszczowa, wysokotluszczowa i wysokobialkowa, czy jakas tam
- ile wody powstaje w ciagu doby w wyniku przemian metabolicznych, 100cm3, 300cm3 czy 500cm3
- nalezna masa ciala u dziecka to taka ktora: miesci sie w przedziale BMI 19-24,9; wylicza sie w wyniki sredniej arytmetycznej danej populacji, czy jakas tam
- wzbogacanie, wit. D do margaryny, C do sokow i jeszcze cos
- w ciagu ostatnich 100lat spozycie w Polsce: zmalalo bialka, wzroslo trans-nienasyconych, wzroslo WKT
- co mozna ocenic na podstawie masy ciala i wzrostu dziecka: przekarmienie, niedowage, szanse rozwoju
- co mozna ocenic u doroslego na podstawie masy (czy jakos tak): nadwage, niedowage, i cos jeszcze
- facet 65lat (chyba) o wadze 60kg i BMI=19 ile bialka (czy tam czegos innego bo nie pamietam) powinien spozywac
- podobne jak wyzej tylko o tluszcze pytanie z podanym PAL i czyms jeszcze
- normy zywienia: nie mozna odsatpic od niech w zadnym wypadku, poza energia mozna wiecej spozywac, przewidywane spozycie okreslonych skladnikow
- cos o laktoneogenezie
- nie pamietam pytania ale w odpowiedziach bylo: gorny tolerowany poziom spozycia, zalecane spozycie, wystarczajace spozycie
- ktore z wymienionych pelnia ta sama funkcje: glikogen i cos tam, wit.C i bialko, czy cos tam

-jeżeli chcemy monitorować spożycie(w ciagu kilku lat) to patrzymy na poziom glikogenu, tkanke tłusczową, bialka strukturalne
-czego brakuje dzieciom przy diecie wegetarinkiej : potasu bialek zwierzęcych cyjnokobalaniny
-cos o diecie makrobiotycznej

 

 

te które ja zapamiętałam:(kartka żółta czy tam zielona)
-w wyniku duzego wysiłku fizycznego mięśnie w wyniku glikolizy beztlenowej produkują duże ilości: kw mlekowego,kw pirogronowego, cytrynianów
-zalety diety wegetariańskiej
-wady diety makrobiotycznej: ogólny niedobór wszystkiego, anemia, niedobór P
-Spożycie białka, kobieta 60kg, 45 lat, BMI=19 na poziomie wystarczającym: 54, 48, 42,8g/dzień
-funkcje fosforu w organizmie:transport energii,rola budulcowa, coś z inf.genetyczną
-wskaż które składniki pełnią podobne funkcje w organizmie: białko i wit C, B12 i foliany, biotyna i węglowodany
- pomiary wzrostu u dzieci i młodzieży mogą wykryć: niedożywienie, nadwage, szanse rozwojowe
-masa ciała u dorosłych można wykryć: niedożywienie, nadwage, określenie nieprawidłowego bilansu energetycznego
-Woda na ilość spożytą: 1cm3/1kcal; 0,5 ; 1,5
- woda metaboliczna która sie wytwarza w organizmie w ciągu doby : 300cm3
-ograniczenia norm żywienia: ścisłe codzienne przestrzeganie, i nie pamietam reszty odp
-Ludzie strasi powinni znaleść przyjemność w spożywaniu: żywności o większej gęstości, o mniejszej gęstości, większej ilości wody
-z trójglicerydów ile kwasów tłuszczowych idzie na tkankę tłuszczową: 96%, 80%, 66%
-spożycie węglowodanów dzienne 300g: wzrost utl. tłuszczy, wzrost zapasów glikogenu i coś jeszcze
-jak się bada spożycie długookresowe czy jakoś tak: poziom tk. tł, poziom glikogenu w wątrobie, czy coś z białkami
- jakie aniony w osoczu spełniają rolę regulatora równowagi kw-zas: HPO4^2-, HCO2^- czy HPO3^-

-optymalne zapotrzebowanie na wodę : 1cm3/1kcal , 0,5cm3/1kcal i ...
- skladnik blony zeby byla dobra przepuszczanosc: wit C, glukoza + białko, ...
-dieta wegeterianska powoduje brak: potasu i czegos jeszcze ale nie pamietam
- o tluszczu ile idzie w tkanke tluszczowa: 80%, 50%
-elektrolity przy zachowaniu rownowagi kwasowo - zasadowej: HPo4 1- , HPo3 1-, HCo3

ze wzgledu na sklad chemiczny fosfor pelni role:a)budulcowa, b) transportujaca energie; c)cos tam z dziedziczeniem cech.. (nie pamietam dokladnie)

- spozycie alkoholu powoduje spadek:a)synntezy tłuszczów, b)sapdek syntezy weglowodanów, c)spadek syntezy aminokwasów(moim zdaniem wszystkie odp. sa poprawne)
- liponeogeneza zachodzi w warunkach diety? odp. wysokoweglanowej i niskotłuszczowej

 

 

1.      jezeli spozycie weglowodanow jest ponizej 300 to co sie dzieje odp są wykorzystywane na cele energetyczne
3. cholesterol z tkanek do watroby o wysokiej zawartosci bialka sa przenoszone przez? Odp HDL
4. w diecie makrobiotycznej jaqkie sa skutki odp anemi, niedobor wszystkich skladnikow, niedobor potasu
5. w diecie wegetarianskiej czego brakuje odp zelaza,i B12
7. ile wody powstaje w ciagu doby w wyniku przemian metabolicznych- odp 300cm3
8. nalezna masa ciala u dziecka to taka ktora: miesci sie w przedziale BMI 19-24,9; wylicza sie w wyniki odp powyżej 50 centyla
9. Przykład fortyfikacji polepszającej: wzbogacanie odp , wit. D do margaryny
10. w ciagu ostatnich 100lat spozycie w Polsce: odp wzroslo trans
11. co mozna ocenic na podstawie masy ciala i wzrostu dziecka: odp przekarmienie, niedowage, szanse rozwoju
12. co mozna ocenic u doroslego na podstawie masy (czy jakos tak):odp nadwage, niedowage, i cos jeszcze
13. facet 65lat (chyba) o wadze 60kg i BMI=19 ile bialka (czy tam czegos innego bo nie pamietam) powinien spozywac ja zaznaczyłam 90 g
14 podobne jak wyzej tylko o tluszcze pytanie z podanym PAL=1,4; i czyms jeszcze. Ile wynosi spozycie tłuszczu odp : 90%?
15. normy zywienia:odp poza energia mozna wiecej spozywac, przewidywane spozycie okreslonych skladnikow
16. Liponeogeneza powstaje w warunkach diety: odp niskotłuszczowej i wysokoweglowodanowej?
17. Co zaliczamy do norm żywienia odp: zalecane spozycie, wystarczajace spozycie
19. jeżeli chcemy monitorować spożycie(w ciagu kilku lat) to patrzymy na odp poziom glikogenu, tkanke tłusczową, bialka strukturalne
20. czego brakuje dzieciom przy diecie wegetarinkiej odp: potasu bialek zwierzęcych cyjnokobalaniny
21. w wyniku duzego wysiłku fizycznego mięśnie w wyniku glikolizy beztlenowej produkują duże ilości odp: kw mlekowego
23. wady diety makrobiotycznej:odp ogólny niedobór wszystkiego, anemia, niedobór P
24. Spożycie białka, kobieta 60kg, 45 lat, BMI=19 na poziomie wystarczającym:odp 48g/dzień
25. funkcje fosforu w organizmie:odp rola budulcowa

26. wskaż które składniki pełnią podobne funkcje w organizmie:odp B12 i foliany
27. pomiary wzrostu u dzieci i młodzieży mogą wykryć:odp niedożywienie, nadwage, szanse rozwojowe
28. masa ciała u dorosłych można wykryć:odp niedożywienie, nadwage, określenie nieprawidłowego bilansu energetycznego
29. Woda na ilość spożytą: odp 1cm3/1kcal
30. woda metaboliczna która sie wytwarza w organizmie w ciągu doby : 300cm3
31. ograniczenia norm żywienia: ścisłe codzienne przestrzeganie, i nie pamietam reszty odp
32. Ludzie strasi powinni znaleść przyjemność w spożywaniu:odp żywności o większej gęstości, większej ilości wody
33. z trójglicerydów ile kwasów tłuszczowych idzie na tkankę tłuszczową:odp 96%,
34. spożycie węglowodanów dzienne 300g: wzrost utl. tłuszczy, wzrost zapasów glikogenu i coś jeszcze
36. jakie aniony w osoczu spełniają rolę regulatora równowagi kw-zas: HPO4^2-, HCO2^- czy HPO3^- nie wiem
38. skladnik blony zeby byla dobra przepuszczanosc: odp ..lipoproteiny
39. dieta wegeterianska powoduje brak: potasu i czegos jeszcze ale nie pamiętam

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin