Dieta Błonnikowa.docx

(58 KB) Pobierz

Zalety diety błonnikowej

Dzięki połączeniu błonnika z produktami niskotłuszczowymi, możemy zmienić swoją dietę na zdrowszą.

Taki tryb odżywiania pozwala jednocześnie na schudnięcie. Dzięki wchłanialności wody, błonnik pęcznieje i wypełnia żołądek, hamując łaknienie.

Dieta bogata w błonnik jest zalecana także osobom, które cierpią na dolegliwości takie jak nadciśnienie oraz wysoki poziom cholesterolu i cukru we krwi.

http://mamzdrowie.pl/img/artykul/2600/dieta-blonnikowa_15478_300x500.jpg

Nie ulega wątpliwości, że dieta błonnikowa jest korzystna dla zdrowia. Zważywszy na to, że program codziennego żywienia większości ludzi zawiera wysokie ilości soli, tłuszczy, cukrów, czyli składników robiących organizmowi więcej szkody niż pożytku, dieta błonnikowa już na pierwszy rzut oka wydaje się o wiele lepszym rozwiązaniem.

Źródłem błonnika są głównie owoce i warzywa, a także pełne ziarna i niektóre rośliny. Dodatkowo, składnik ten zawiera części roślin, które nie są absorbowane przez organizm podczas procesu trawienia. Upraszczając, nie jest on trawiony i jest wydalany z organizmu, a przy tym korzystnie wpływa na przejście odpadów trawienia przez jelita.

Błonnik, który pochodzi z owoców może być rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Bez względu na typ, zawsze ogrywa on bardzo ważną rolę w procesach trawiennych. Zapobiega między innymi przewlekłym, kłopotliwym zaparciom, wpływa na obniżenie poziomu cukru i cholesterolu we krwi. Ponadto, zmniejsza ryzyko otyłości i wspomaga procesy odchudzania. Warto przy tym zaznaczyć, że jeśli chcemy uzyskać szybkie rezultaty odchudzania, to dieta błonnikowa powinna być wspierana regularnymi ćwiczeniami fizycznymi.

Sposób stosowania

W diecie powinny być wykorzystywane wyłącznie produkty bogate w błonnik, które jednocześnie mają niski poziom tłuszczu. Sprawia to, że ich spożywanie idealnie wpisuje się w plan odchudzania. Zalecane jest spożywanie przynajmniej 25 g błonnika dziennie.

Źródłem błonnika są przede wszystkim owoce i warzywa, ale znajdziemy go również w pełnych ziarnach i orzechach. Do owoców mających wysoką zawartość błonnika zalicza się:

·         jabłka,

·         grejpfruty,

·         banany,

·         suszone owoce,

·         gruszki,

·         morele,

·         truskawki,

·         awokado,

·         jagody.

Warzywa bogate w błonnik to:

·         fasola,

·         kapusta,

·         marchew,

·         kukurydza,

·         groszek,

·         szpinak,

·         ziemniaki,

·         szparagi,

·         brokuły,

·         pomidory,

·         kalafior,

·         ogórki,

·         cebula,

·         papryka,

·         sałata.

Inne produkty bogate w błonnik to:

·         otręby,

·         owsianka,

·         brązowy ryż,

·         chleb pełnoziarnisty,

·         makaron pełnoziarnisty.

 

- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 duże zielone jabłka
- 300g otrębów owsianych
- 2 szklanki mąki z pełnego ziarna pszenicy
- 1 szklanka białej mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 300ml soku jabłkowego
- 1 szklanka wody
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przyrządzenia

Należy rozgrzać piekarnik do 160 stopni. Obiera się jabłka ze skórek, kroi i oddziela od siebie. W dużej misce zmieszaj mąki, cynamon, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową jak rownież otręby. Należy pomieszaj dokładnie. Dodaj soku z jabłek, wody i jabłka do całej mikstury. Mieszaj aż osiągniesz pewna forme ciasto. Formę do pieczenia należy posmarować oliwą z oliwek i wylej do niej ciasto. Trzeba piec przez około 30 minut, podawać ciepłe.

Tabela dotyczy zawartości w 100 gramach lub 100 mililitrach produktu


Produkt

Zawartość [g]

Kasze i ryż

Kasza jaglana

3,2

Kasza jęczmienna perłowa

6,2

Kasza jęczmienna pęczak

5,4

Kasza gryczana

5,9

Kasza manna

2,5

Ryż biały

2,4

Ryż brązowy

8,7

Makarony

Makaron bezjajeczny

2,7

Makaron dwujajeczny

2,6

Makaron czterojajeczny

2,8

Napoje

Sok ananasowy

0,1

Sok cytrynowy

0,1

Sok grejfrutowy

0,1

Sok marchwiowy

1,3

Sok marchwiowo-jabłkowy

2,2

Sok marchwiowo-jabłkowo-pomarańczowy

1,9

Sok marchwiowo-pomarańczowy

1,7

Sok pomarańczowy

0,1

Sok pomidorowy

0,4

Sok wielowarzywny

1,2

Sok z czarnej porzeczki

0,1

Owoce

Agrest

3

Ananas

1,2

Arbuz

0,3

Banany

1,7

Borówki

1,1

Brzoskwinia

1,9

Cytryna

2

Czarne jagody

3,2

Czereśnie

1,3

Daktyle

8,7

Figi

2,5

Grejfrut

1,9

Gruszka

2,1

Jabłko

2

Jeżyny

7,3

Kiwi

2,1

Maliny

6,7

Mandarynki

1,9

Mango

1,5

Marakuja

15,9

Morele

1,7

Morwy

1,7

Nektarynki

1,2

Papaja

1,8

Pomarańcza

1,9

Porzeczki białe

6,4

Porzeczki czarne

7,9

Porzeczki czerwone

7,7

Poziomki

2

Renklody

2,6

Śliwki

1,6

Truskawki

1,8

Winogrona

1.5

Wiśnie

3

Żurawiny

4,6

Owoce suszone

Suszone banany

6,4

Suszone brzoskwinie 

14,3

Suszone daktyle

8,7

Suszone figi

12,9

Suszone jabłka

10,3

Suszone morele

10,3

Suszone rodzynki korynckie

6,5

Suszone rodzynki sułtańskie

7

Suszone rodzynki zwykłe

6,8

Suszone śliwki bez pestki

16,1

Suszone śliwki z pestką

9,4

Orzechy i nasiona

Dynia

1,9

Kasztany jadalne (marony)

6,8

Mak

20,5

Migdały

12,9

Orzechy arachidowe

7,3

Orzechy kokosowe świeże (miąższ)

13,6

Orzechy kokosowe suszone (miąższ)

23,5

Orzechy laskowe

8,9

Orzechy nerkowca

1,5

Orzechy pekan

2,3

Orzechy pistacjowe

6,1

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin