Zalety diety błonnikowej
Dzięki połączeniu błonnika z produktami niskotłuszczowymi, możemy zmienić swoją dietę na zdrowszą.
Taki tryb odżywiania pozwala jednocześnie na schudnięcie. Dzięki wchłanialności wody, błonnik pęcznieje i wypełnia żołądek, hamując łaknienie.
Dieta bogata w błonnik jest zalecana także osobom, które cierpią na dolegliwości takie jak nadciśnienie oraz wysoki poziom cholesterolu i cukru we krwi.
Nie ulega wątpliwości, że dieta błonnikowa jest korzystna dla zdrowia. Zważywszy na to, że program codziennego żywienia większości ludzi zawiera wysokie ilości soli, tłuszczy, cukrów, czyli składników robiących organizmowi więcej szkody niż pożytku, dieta błonnikowa już na pierwszy rzut oka wydaje się o wiele lepszym rozwiązaniem.
Źródłem błonnika są głównie owoce i warzywa, a także pełne ziarna i niektóre rośliny. Dodatkowo, składnik ten zawiera części roślin, które nie są absorbowane przez organizm podczas procesu trawienia. Upraszczając, nie jest on trawiony i jest wydalany z organizmu, a przy tym korzystnie wpływa na przejście odpadów trawienia przez jelita.
Błonnik, który pochodzi z owoców może być rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Bez względu na typ, zawsze ogrywa on bardzo ważną rolę w procesach trawiennych. Zapobiega między innymi przewlekłym, kłopotliwym zaparciom, wpływa na obniżenie poziomu cukru i cholesterolu we krwi. Ponadto, zmniejsza ryzyko otyłości i wspomaga procesy odchudzania. Warto przy tym zaznaczyć, że jeśli chcemy uzyskać szybkie rezultaty odchudzania, to dieta błonnikowa powinna być wspierana regularnymi ćwiczeniami fizycznymi.
Sposób stosowania
W diecie powinny być wykorzystywane wyłącznie produkty bogate w błonnik, które jednocześnie mają niski poziom tłuszczu. Sprawia to, że ich spożywanie idealnie wpisuje się w plan odchudzania. Zalecane jest spożywanie przynajmniej 25 g błonnika dziennie.
Źródłem błonnika są przede wszystkim owoce i warzywa, ale znajdziemy go również w pełnych ziarnach i orzechach. Do owoców mających wysoką zawartość błonnika zalicza się:
· jabłka,
· grejpfruty,
· banany,
· suszone owoce,
· gruszki,
· morele,
· truskawki,
· awokado,
· jagody.
Warzywa bogate w błonnik to:
· fasola,
· kapusta,
· marchew,
· kukurydza,
· groszek,
· szpinak,
· ziemniaki,
· szparagi,
· brokuły,
· pomidory,
· kalafior,
· ogórki,
· cebula,
· papryka,
· sałata.
Inne produkty bogate w błonnik to:
· otręby,
· owsianka,
· brązowy ryż,
· chleb pełnoziarnisty,
· makaron pełnoziarnisty.
- 1 łyżka oliwy z oliwek- 2 duże zielone jabłka- 300g otrębów owsianych- 2 szklanki mąki z pełnego ziarna pszenicy- 1 szklanka białej mąki- 1 łyżeczka cynamonu- 300ml soku jabłkowego- 1 szklanka wody- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaSposób przyrządzeniaNależy rozgrzać piekarnik do 160 stopni. Obiera się jabłka ze skórek, kroi i oddziela od siebie. W dużej misce zmieszaj mąki, cynamon, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową jak rownież otręby. Należy pomieszaj dokładnie. Dodaj soku z jabłek, wody i jabłka do całej mikstury. Mieszaj aż osiągniesz pewna forme ciasto. Formę do pieczenia należy posmarować oliwą z oliwek i wylej do niej ciasto. Trzeba piec przez około 30 minut, podawać ciepłe.
Tabela dotyczy zawartości w 100 gramach lub 100 mililitrach produktu
Produkt
Zawartość [g]
Kasze i ryż
Kasza jaglana
3,2
Kasza jęczmienna perłowa
6,2
Kasza jęczmienna pęczak
5,4
Kasza gryczana
5,9
Kasza manna
2,5
Ryż biały
2,4
Ryż brązowy
8,7
Makarony
Makaron bezjajeczny
2,7
Makaron dwujajeczny
2,6
Makaron czterojajeczny
2,8
Napoje
Sok ananasowy
0,1
Sok cytrynowy
Sok grejfrutowy
Sok marchwiowy
1,3
Sok marchwiowo-jabłkowy
2,2
Sok marchwiowo-jabłkowo-pomarańczowy
1,9
Sok marchwiowo-pomarańczowy
1,7
Sok pomarańczowy
Sok pomidorowy
0,4
Sok wielowarzywny
1,2
Sok z czarnej porzeczki
Owoce
Agrest
3
Ananas
Arbuz
0,3
Banany
Borówki
1,1
Brzoskwinia
Cytryna
2
Czarne jagody
Czereśnie
Daktyle
Figi
Grejfrut
Gruszka
2,1
Jabłko
Jeżyny
7,3
Kiwi
Maliny
6,7
Mandarynki
Mango
1,5
Marakuja
15,9
Morele
Morwy
Nektarynki
Papaja
1,8
Pomarańcza
Porzeczki białe
6,4
Porzeczki czarne
7,9
Porzeczki czerwone
7,7
Poziomki
Renklody
Śliwki
1,6
Truskawki
Winogrona
1.5
Wiśnie
Żurawiny
4,6
Owoce suszone
Suszone banany
Suszone brzoskwinie
14,3
Suszone daktyle
Suszone figi
12,9
Suszone jabłka
10,3
Suszone morele
Suszone rodzynki korynckie
6,5
Suszone rodzynki sułtańskie
7
Suszone rodzynki zwykłe
6,8
Suszone śliwki bez pestki
16,1
Suszone śliwki z pestką
9,4
Orzechy i nasiona
Dynia
Kasztany jadalne (marony)
Mak
20,5
Migdały
Orzechy arachidowe
Orzechy kokosowe świeże (miąższ)
13,6
Orzechy kokosowe suszone (miąższ)
23,5
Orzechy laskowe
8,9
Orzechy nerkowca
Orzechy pekan
2,3
Orzechy pistacjowe
6,1
MonikaBk