Bliny z sałatką z wędzonego pstrąga i sosem z sera twarogowego.pdf

(197 KB) Pobierz
Bliny z sałatką z wędzonego pstrąga i sosem z sera twarogowego - Telewizja Polska ...
Strona 1 z 2
Abonament
O TVP
Centrum prasowe
Dostępność
Zaloguj się
INFORMACJE KULTURA SPORT ROZRYWKA NASZE ANTENY TELEWIZJE REGIONALNE
strona główna » styl życia » kuchnia » książka kucharska » przepisy » przepisy smaki czasu z karolem okrasą
Książka kucharska start porady przepisy
Bliny z sałatką z wędzonego pstrąga i sosem z sera
twarogowego
Więcej
Ocena widzów
Twoja ocena
prześlij link znajomym
+ dodaj do ulubionych
Wymagania techniczne
System operacyjny:
Legalna wersja Windows XP/SP2, 2003, Vista oraz
odtwarzacz Windows Media Player v10 (wraz z zalecanymi
aktualizacjami) lub v11
Internet Explorer 7 lub nowszy, Firefox 3 lub nowszy
W przypadku oglądania filmu online (streaming) łącze o
minimalnej rzeczywistej przepustowości 512 kb/s.
Przeglądarka:
Łącze internetowe:
Przetestuj szybkość łącza Przetestuj swój komputer
Kategorie: kuchnia polska , Dania z ryb i owoców morza , Przepisy Karola
Okrasy
Składniki:
• 20g świeżych drożdży
• ½ szklanki ciepłego mleka
• 4 łyżki mąki gryczanej
• 2 łyżki mąki pszennej
• 1 jajo
• 1 cytryna
• 1 łyżeczka tartego chrzanu
• 200 g sera twarogowego
• 100 ml słodkiej śmietanki 30%
• 2 cebule dymki
• 1 pstrąg wędzony
• 5 - 6 gałązek świeżego koperku
• ½ ostrej papryczki
• sól, pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1. Bliny: drożdże kruszymy do miski i zalewamy ciepłym mlekiem. Mieszamy i dodajemy 4 łyżki mąki gryczanej i 2 łyżki mąki pszennej. Ciasto powinno mieć konsystencję
gęstej śmietany – gdy jest za rzadkie, dodajemy maki, jeśli za gęste – wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 – 20 minut.
2. Do wyrośniętego ciasta dodajemy jajo, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, po czym smażymy niewielki bliny na niewielkiej ilości oliwy na małym ogniu – bliny muszą
powoli wyrosnąć. Smażymy je na złoty kolor z obu stron.
3. Sos z sera twarogowego: ser twarogowy nie mielony kruszymy do miski, doprawiamy sokiem z cytryny, dodajemy podbitą trzepaczką słodką śmietankę, posiekaną dymkę i
szczypior, łyżeczkę tartego chrzanu, sól, pieprz, oliwę do smaku. Mieszamy i odstawiamy do lodówki, aby składniki się przegryzły.
4. Sałatka z wędzonego pstrąga: pstrąga obieramy ze skóry, oddzielamy mięso od ości w dużych kawałkach, kropimy pstrąga sokiem z cytryny, oliwą, doprawiamy pieprzem,
posiekana ostrą papryczką i świeżym koperkiem. Delikatnie mieszamy.
5. Na talerze wykładamy sos, sałatkę z pstrąga i ciepłego blina, czynność powtarzamy uzyskując kształtny „torcik”.
Dobra rada: takie bliny będą doskonałe ze śledziem, z wędzonym łososiem, a wersji luksusowej - z kawiorem.
serwisy
Książka kucharska - Pasztet z
dziczyzny i chleb z ziarnami
Książka kucharska - Pieczony comber
z sarny
Makłowicz w podróży
Program kulinarno-podróżniczy.
Robert Makłowicz zwabiony
egzotycznymi potrawami
odwiedza »
Książka kucharska - Sandacz po
polsku z wody oraz pierogi z kapustą i
grzybami
Książka kucharska - Zupa rybna z
karpia z pulpetami
Euro według Gesslera
Jaki jest stan gastronomicznych
przygotowań naszego kraju do »
Książka kucharska - Grillowany
comber jagnięcy z plackami z
ziemniaków i kaszy gryczanej podany z
konfiturą z czerwonej cebuli
Książka kucharska - Steki z polędwicy
wołowej z pesto z suszonych
pomidorów
Książka kucharska - Sandacz
zapiekany z grzybami z sałatką z
kiszonej kapusty i dyni
Książka kucharska - Zapiekanka z
ziemniaków i grzybów
Rączka gotuje
Cotygodniowy program kulinarny,
w którym znany i lubiany »
Smaki czasu z Karolem
Okrasą
http://www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/ksiazka-kucharska/przepisy/przepisy-smaki-czas...
2012-11-14
1004156407.063.png 1004156407.074.png 1004156407.085.png 1004156407.096.png 1004156407.001.png 1004156407.012.png 1004156407.015.png 1004156407.016.png 1004156407.017.png 1004156407.018.png 1004156407.019.png 1004156407.020.png 1004156407.021.png 1004156407.022.png 1004156407.023.png 1004156407.024.png 1004156407.025.png 1004156407.026.png 1004156407.027.png 1004156407.028.png 1004156407.029.png 1004156407.030.png 1004156407.031.png 1004156407.032.png 1004156407.033.png 1004156407.034.png 1004156407.035.png 1004156407.036.png 1004156407.037.png 1004156407.038.png 1004156407.039.png 1004156407.040.png 1004156407.041.png 1004156407.042.png 1004156407.043.png 1004156407.044.png 1004156407.045.png 1004156407.046.png 1004156407.047.png 1004156407.048.png 1004156407.049.png 1004156407.050.png 1004156407.051.png 1004156407.052.png 1004156407.053.png 1004156407.054.png 1004156407.055.png 1004156407.056.png 1004156407.057.png 1004156407.058.png 1004156407.059.png 1004156407.060.png 1004156407.061.png 1004156407.062.png 1004156407.064.png 1004156407.065.png 1004156407.066.png 1004156407.067.png
Bliny z sałatką z wędzonego pstrąga i sosem z sera twarogowego - Telewizja Polska ...
Strona 2 z 2
Zapraszamy w kulinarną podróż do
świata wspomnień. Przywołujemy »
zobacz także
tvp regionalne
Abonament TVP
Rada Programowa
Zgłoś program (ROPAT)
Zamówienia publiczne
Zgłoś nadużycie w sieci
Centrum prasowe
Program dla prasy
Serwis fotograficzny
Sklep TVP
Emisja w TVP
Odbiór programów TVP
Reklama w tvp.pl
Oferta handlowa
Telegazeta ogłoszenia
Biuro Reklamy
Naziemna Telewizja Cyfrowa
Merchandising (znaki)
Białystok
Bydgoszcz
Gdańsk
Gorzów Wlkp.
Katowice
Kielce
Kraków
Lublin
Łódź
Olsztyn
Opole
Poznań
Rzeszów
Szczecin
Warszawa
Wrocław
regulamin tvp.pl | pomoc | polityka prywatności | redakcja | newsletter | kontakt | Kariera w TVP
© 2012 Telewizja Polska S.A.
http://www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/ksiazka-kucharska/przepisy/przepisy-smaki-czas...
2012-11-14
1004156407.068.png 1004156407.069.png 1004156407.070.png 1004156407.071.png 1004156407.072.png 1004156407.073.png 1004156407.075.png 1004156407.076.png 1004156407.077.png 1004156407.078.png 1004156407.079.png 1004156407.080.png 1004156407.081.png 1004156407.082.png 1004156407.083.png 1004156407.084.png 1004156407.086.png 1004156407.087.png 1004156407.088.png 1004156407.089.png 1004156407.090.png 1004156407.091.png 1004156407.092.png 1004156407.093.png 1004156407.094.png 1004156407.095.png 1004156407.097.png 1004156407.098.png 1004156407.099.png 1004156407.100.png 1004156407.101.png 1004156407.102.png 1004156407.103.png 1004156407.104.png 1004156407.105.png 1004156407.106.png 1004156407.002.png 1004156407.003.png 1004156407.004.png 1004156407.005.png 1004156407.006.png 1004156407.007.png 1004156407.008.png 1004156407.009.png 1004156407.010.png 1004156407.011.png 1004156407.013.png 1004156407.014.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin