Krolik w sosie watrobkowymPorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 40 min.1 kg tuszek kroliczych,100 g boczku,250 ml bialego wytrawnego wina,30 g nasion pinni (piniole),2 watrobki drobiowe,4 pomidory,1 duza papryka czerwona,1 cebula,4 lyzki oleju,1/2 peczka zielonej pietruszki,bazylia, sol.1. Tuszki krolicze umyc i podzielic na porcje. Boczek umyc i pokroic w kostke(2 cm). Watrobki oczyscic, oplukac i osaczyc z wody.2. Cebule obrac, umyc i drobno posiekac. Pomidory sparzyc wrzatkiem, obrac zeskorki, pokroic. Z papryki usunac gniazda nasienne. Upiec w piekarniku, a poostudzeniu obrac ze skorki. Pokroic na pasemka. Zielona pietruszke umyc idrobno pokroic.3. Na duzej patelni rozgrzac olej, podsmazyc boczek i cebule na zloty kolor.Dodac watrobki i obsmazyc. Po obsmazeniu wyjac z patelni watrobki, boczek icebule.4. Na tym samym oleju usmazyc mieso krolicze. Po usmazeniu dodac pokrojone pomidory, sol, bazylie i 20 g nasion pinii. Zalac winem i gotowac pod przykryciem 50 min.5. Watrobke posiekac. Dodac 10 g nasion pinii i utrzec na jednolita mase. Wymieszac z pokrojona papryka i dodac do miesa.6. Na 10 min przed koncem duszenia dodac zielona pietruszke. Podawac z ryzemna polmisku lub na patelni.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 14 "Kuchnia hiszpańska", strona 66.
dj.mysta