Wstšżki z pomidorami i orzechami włoskimi Proponuję danie z dodatkiem orzechów, dobrze na przedwištecznš zakšskę dla zaproszonych 45 minut trudnoć: redni Składniki:Iloć porcji: 4 makaron Lubella wstšżki 500 g pomidor 4 szt. marchew 1 szt. oliwa 2 łyżka cebula 1 szt. nać pietruszki 2 łyżka wino czerwone 1 łyżeczka wino białe wytrawne 0.25 szklanka orzechy włoskie 0.75 szklanka parmezan 35 g Sposób przygotowania: Nacinamy wierzch każdego pomidora na krzyż. Wkładamy do miski z wrzštkiem na 1-2 minuty, potem wkładamy do zimnej wody. Obieramy pomidory ze skórki, grubo siekamy mišższ. Obieramy i ucieramy marchewkę. Rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy w dużym garnku z grubym dnem i smażymy cebulę i selera 5 minut na małym ogniu, stale mieszajšc. Dodajemy pomidory, marchewkę, pietruszkę i wino, zmniejszamy ogień i gotujemy 25 minut. Przyprawiamy solš i pieprzem. 15 minut przed końcem gotowania sosu gotujemy makaron al dente. Odcedzamy i dajemy z powrotem do garnka. Następnie wlewamy sos i mieszamy z makaronem. Rozgrzewamy resztę oliwy na patelni zanim sos się ugotuje i dodajemy posiekane orzechy włoskie. Smażymy mieszajšc na małym ogniu 5 minut. Podajemy makaron polany sosem, posypany orzechami i parmezanem.
SUPERBLUES