Wstążki z pomidorami i orzechami włoskimi.txt

(1 KB) Pobierz
Wstšżki z pomidorami i orzechami włoskimi

Proponuję danie z dodatkiem orzechów, dobrze na przedwištecznš zakšskę dla zaproszonych

45 minut  trudnoć: redni

Składniki:Iloć porcji: 4

    makaron Lubella wstšżki 500 g
    pomidor 4 szt.
    marchew 1 szt.
    oliwa 2 łyżka
    cebula 1 szt.
    nać pietruszki 2 łyżka
    wino czerwone 1 łyżeczka
    wino białe wytrawne 0.25 szklanka
    orzechy włoskie 0.75 szklanka
    parmezan 35 g

Sposób przygotowania:
Nacinamy wierzch każdego pomidora na krzyż. Wkładamy do miski z wrzštkiem na 1-2 minuty, potem wkładamy do zimnej wody. Obieramy pomidory ze skórki, grubo siekamy mišższ. Obieramy i ucieramy marchewkę. Rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy w dużym garnku z grubym dnem i smażymy cebulę i selera 5 minut na małym ogniu, stale mieszajšc. Dodajemy pomidory, marchewkę, pietruszkę i wino, zmniejszamy ogień i gotujemy 25 minut. Przyprawiamy solš i pieprzem. 15 minut przed końcem gotowania sosu gotujemy makaron al dente. Odcedzamy i dajemy z powrotem do garnka. Następnie wlewamy sos i mieszamy z makaronem. Rozgrzewamy resztę oliwy na patelni zanim sos się ugotuje i dodajemy posiekane orzechy włoskie. Smażymy mieszajšc na małym ogniu 5 minut. Podajemy makaron polany sosem, posypany orzechami i parmezanem.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin