· ok. 800 g moreli
· 120 g zmielonego maku
· 100 g herbatników
· 60 g masła
· 50 g zmielonych migdałów
· 500 g śmietany
· 4 jajka
· 6 płatków żelatyny
· 50 g cukru
· 2 łyżki dżemu morelowego
· 1 opakowanie cukru waniliowego
· Herbatniki rozkruszyć. Roztopić 60 g masła, wyrobić ciasto razem z kawałkami herbatników i migdałami. Wyłożyć nim tortownicę (24 cm) i odstawić na min. 20 minut do schłodzenia.
· Umyć morele, blanszować przez ok. 1 minutę w gotującej się wodzie, ostudzić, podzielić na pół, wydrylować i pokroić w cienkie paski (paski moreli dobrze odsączyć). Rozgrzać 200 ml śmietany i 100 g maku, ostudzić. Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Resztę ubić na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym.
· Oddzielić jajka i wymieszać masło z żółtkami. Wymieszać letnią śmietanę z mieszanką masła i jaj. Odcedzić żelatynę i wymieszać. Białka i resztę śmietany ubić na sztywno. 6 łyżek śmietany odstawić. Jak tylko krem zacznie tężeć, dodać ubitą śmietanę i białko.
· Spód tortu posmarować dżemem morelowym i wyłożyć morelami (zostawić kilka plasterków do dekoracji). Na to położyć warstwę kremu i odstawić tort do schłodzenia na co najmniej 3 godziny. Posypać tort makiem i udekorować kawałkami moreli i śmietaną.
inka40