Tort z masą makową i morelami.doc

(50 KB) Pobierz
Tort z masą makową i morelami

Tort z masą makową i morelami

Tort z masą makową i morelami

Składniki

·         ok. 800 g moreli

·         120 g zmielonego maku

·         100 g herbatników

·         60 g masła

·         50 g zmielonych migdałów

·         500 g śmietany

·         4 jajka

·         6 płatków żelatyny

·         50 g cukru

·         2 łyżki dżemu morelowego

·         1 opakowanie cukru waniliowego

Etapy przygotowania

·         Herbatniki rozkruszyć. Roztopić 60 g masła, wyrobić ciasto razem z kawałkami herbatników i migdałami. Wyłożyć nim tortownicę (24 cm) i odstawić na min. 20 minut do schłodzenia.

·         Umyć morele, blanszować przez ok. 1 minutę w gotującej się wodzie, ostudzić, podzielić na pół, wydrylować i pokroić w cienkie paski (paski moreli dobrze odsączyć). Rozgrzać 200 ml śmietany i 100 g maku, ostudzić. Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Resztę ubić na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym.

·         Oddzielić jajka i wymieszać masło z żółtkami. Wymieszać letnią śmietanę z mieszanką masła i jaj. Odcedzić żelatynę i wymieszać. Białka i resztę śmietany ubić na sztywno. 6 łyżek śmietany odstawić. Jak tylko krem zacznie tężeć, dodać ubitą śmietanę i białko.

·         Spód tortu posmarować dżemem morelowym i wyłożyć morelami (zostawić kilka plasterków do dekoracji). Na to położyć warstwę kremu i odstawić tort do schłodzenia na co najmniej 3 godziny. Posypać tort makiem i udekorować kawałkami moreli i śmietaną.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin