Tort cukiniowo-migdałowy.doc

(29 KB) Pobierz
Tort cukiniowo – migdałowy

Tort cukiniowo migdałowy

Ciasto:

·         300g cukinii

·         4 jajka

·         100 g mielonych migdałów

·         2 łyżki miodu

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         2 łyżeczki cynamonu

·         szczypta kardamonu

·         skórka z 1 cytryny

·         szczypta gałki muszkatołowej

·         szczypta soli

Krem:

·         100 g suszonych fig

·         50 g suszonych daktyli

·         50 g suszonych śliwek

·         50 g płatków migdałowych

·         1 łyżeczka miodu

·         skórka z 1 cytryny

·         3 utarte ziarna kardamonu

·         200 ml wody

·         200 g gęstego jogurtu light (bałkańskiego lub greckiego)

Ja dałam więcej składników do kremu niż jest podane w przepisie.

Cukinie zetrzyj na drobnych oczkach, odrobinę posól. Zostaw na ok. 20 min, żeby puściła sok. Po tym czasie bardzo dobrze odciśnij z nadmiaru wody. Żółtka utrzyj z miodem. Dodaj cynamon, gałkę muszkatołową, utarte w moździerzu ziarna kardamonu bez łupinek, startą skórkę z cytryny, mielone migdały i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj bardzo dobrze odciśniętą cukinię, wymieszaj. Na koniec dodaj powoli ubite białka. Przelej do okrągłej formy do pieczenia (średnica 21 cm). Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35 min. Upieczone i wystudzone cisto przekrój w poprzek tak by powstały dwa krążki.

Krem. Wszystkie składniki oprócz jogurtu wrzuć do garnka i duś przez 25 min na wolnym ogniu aż owoce się rozgotują. Wystudź. Wymieszaj z jogurtem. Gotowym kremem przełóż ciasto, zostawiając część kremu do posmarowania na wierzchu i bo bokach.  Na wierzchu posyp skórką z połowy cytryny i pokrojoną w kostkę jedną figą, daktylem i płatkami migdałowymi. Wstaw do lodówki na min. 2 h. Podawaj schłodzone.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin