Tort cukiniowo – migdałowy
Ciasto:
· 300g cukinii
· 4 jajka
· 100 g mielonych migdałów
· 2 łyżki miodu
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 2 łyżeczki cynamonu
· szczypta kardamonu
· skórka z 1 cytryny
· szczypta gałki muszkatołowej
· szczypta soli
Krem:
· 100 g suszonych fig
· 50 g suszonych daktyli
· 50 g suszonych śliwek
· 50 g płatków migdałowych
· 1 łyżeczka miodu
· 3 utarte ziarna kardamonu
· 200 ml wody
· 200 g gęstego jogurtu light (bałkańskiego lub greckiego)
Ja dałam więcej składników do kremu niż jest podane w przepisie.
Cukinie zetrzyj na drobnych oczkach, odrobinę posól. Zostaw na ok. 20 min, żeby puściła sok. Po tym czasie bardzo dobrze odciśnij z nadmiaru wody. Żółtka utrzyj z miodem. Dodaj cynamon, gałkę muszkatołową, utarte w moździerzu ziarna kardamonu bez łupinek, startą skórkę z cytryny, mielone migdały i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj bardzo dobrze odciśniętą cukinię, wymieszaj. Na koniec dodaj powoli ubite białka. Przelej do okrągłej formy do pieczenia (średnica 21 cm). Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35 min. Upieczone i wystudzone cisto przekrój w poprzek tak by powstały dwa krążki. Krem. Wszystkie składniki oprócz jogurtu wrzuć do garnka i duś przez 25 min na wolnym ogniu aż owoce się rozgotują. Wystudź. Wymieszaj z jogurtem. Gotowym kremem przełóż ciasto, zostawiając część kremu do posmarowania na wierzchu i bo bokach. Na wierzchu posyp skórką z połowy cytryny i pokrojoną w kostkę jedną figą, daktylem i płatkami migdałowymi. Wstaw do lodówki na min. 2 h. Podawaj schłodzone.
inka40