MIGDAŁOWY DZIADEK.txt

(1 KB) Pobierz

MIGDAŁOWY DZIADEK
Składniki:
30 dag mški pszennej
25 dag margaryny
1 szklanka cukru pudru
5 żółtek
1 cukier waniliowy
1 1/2 łyżeczki proszku
do pieczenia
Składniki:
4 białka
30 dag cukru pudru
25 dag pokrojonych orzechów

Ciasto rozłożyć do dwóch blaszek, posmarować
powidłami i równomiernie rozłożyć
pianę z białek. Upiec.
CIASTO KOKOSOWE
Wykonanie:
Białka ubić na sztywnš pianę, stopniowo
dodajšc cukier. Na końcu delikatnie wmieszać
wiórki kokosowe, mškę i proszek do
pieczenia. Piec ok. 20 min w temp. 180°C.
MASA KAWOWO-ORZECHOWA
Wykonanie:
Kawę rozpucić w niewielkiej iloci goršcej
przegotowanej wody. Masło utrzeć z cukrem
na pulchnš masę, dodać przestudzonš
kawę i orzechy (do smaku można dodać
spirytus).
CIASTO
Wykonanie:
Z podanych składników zarobić ciasto kruche
i podzielić na dwie częci.
PIANA DO CIASTA
Wykonanie:
Białka ubić z cukrem pudrem i dodać pokrojone
orzechy.
Dodatek:
1 mały słoik powideł liwkowych
Składniki:
6 białek
1 szklanka cukru kryształu
20 dag wiórek kokosowych
1 łyżka mški ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku
do pieczenia
Składniki:
1 1/2 kostki masła
5 łyżek cukru pudru
2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
4-5 łyżek zmielonych orzechów

PRZEŁOŻENIE CIASTA:
Ciasto kruche  połowa masy  ciasto kokosowe
 druga częć masy  ciasto orzechowe
(orzechy do rodka)  polewa. Wierzch posypać
migdałami.

Przepis z ksišżki siostry Anastazji 
100 Nowych ciast Ciasta,ciastka,ciasteczka
Zgłoś jeśli naruszono regulamin