Przepisy na zupy, od których nie utyjesz.odt

(47 KB) Pobierz

Przepisy na zupy, od których nie utyjesz


 



Jeśli szukasz sposobu na zdrowszy tryb życia, pozbycie się boczków czy zrzuceniu kilku kilogramów - jedź zupę. Niekoniecznie gęstą, tłustą i zabielaną śmietaną, która znasz z dzieciństwa, ale lekką, zdrową i pełną warzyw. Ten prosty posiłek to idealny sposób na lunch lub lekką kolację.


 


 


Zupa jest źródłem wszystkich niezbędnych składników, które są naszymi sprzymierzeńcami w odchudzaniu. Dzięki zawartości warzyw ma błonnik, brązowy ryż, makaron czy ziemniaki gwarantują zdrowe węglowodany, a białko to chude mięso - kurczak, indyk czy wołowina, a także jogurt czy chude mleko. Takie składniki powinny się w zupie znaleźć. Nie wymieniłam gęstej śmietany, grzanek czy sera, bo one niepotrzebnie podnoszą kaloryczność zupy i sprawiają, że z lekkiego posiłku staje się bombą kaloryczną.

Zupę nie bez przyczyny serwuje się przed obiadem - zjedzona wtedy sprawia, że jesteśmy częściowo najedzeni (zdrowo i niskokalorycznie) i najprawdobodnie na drugie danie zjemy mniej.

Bez zupy nie wyobrażają sobie dnia takie gwiazdy jak Blake Lively, Miranda Kerr czy Tylor Swift. Zupy-kremy zachwala dietetyk McKeith jako propozycję na śniadanie. Powstał także pomysł diety opartej tylko na zupie, którą jemy w nieograniczonych ilościach przez tydzień. To niezbyt mądry pomysł (w takiej diecie brakuje białka i kalorii), wystarczy, że będziemy o niej pamiętać raz dziennie.

Poniżej znajdziesz 5 przepisów na zupy light.

Minestrone

 

zupa minestrone

 

Składniki:

2 pomidory, czerwona papryka, kawałek selera, mała pietruszka, średnia cebula, kawałek pora, 2 marchewki, mała cukinia, 2 duże ziemniaki, pół główki kapusty, 2 liście laurowe, 2 ząbki czosnku, puszka białej fasoli (200 g po odsączeniu), 150 g zielonej fasolki (np. mrożonej), 1,75 litra bulionu jarzynowego, 2 łyżki listków natki pietruszki, oliwa z oliwek, sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Warzywa umyj i oczyść. Pokrój je w kostkę i posmaruj delikatnie oliwą z oliwek. Pomidory, paprykę, seler i pietruszkę włóż na 25 minut do rozgrzanego piekarnika. Pora, cebulę, marchewkę, cukinię i ziemniaki na 10 minut. Pokrojoną w kostkę kapustę, czosnek i liście laurowe podsmaż w garnku z grubym dnem. Przełóż je do dużego garnka. Dodaj fasolki i pieczone warzywa. Zalej całość bulionem, dopraw solą i pieprzem i gotuj przez około 30 minut na wolnym ogniu.

Pomidorowa

 

Fot. Shutterstock

 

Składniki:

6 pomidorów, 2 średnie czerwone papryki, średnia cebula, oliwa z oliwek, 2-3 gałązki świeżego tymianku, łyżka koncentratu pomidorowego, ząbek czosnku, litr bulionu warzywnego

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Na blasze do pieczenia ułóż: przekrojone na pół pomidory (bez gniazd nasiennych), przekrojoną cebulę, pokrojoną na duże kawałki paprykę i tymianek. Skrop oliwą i piecz około pół godziny. Do dużego garnka wrzuć koncentrat, rozgnieciony ząbek czosnku i warzywa z tymiankiem. Zalej całość bulionem. Gotuj 30 minut, po tym czasie zmiksuj zupę na gładką masę.

Zupa z indykiem

 

Fot. MARCIN URBAN

 

Składniki:

200 g ugotowanego indyka, łodyga selera naciowego, cebula, litr bulionu warzywnego lub drobiowego, ulubiona mieszanka warzyw mrożonych, woreczek ugotowanego ryżu brązowego, sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Na oleju podsmaż selera pokrojonego na plasterki, posiekaną cebulę i warzywa. Po chwili dodajbulion, ryż i indyka. Gotuj 20 minut, dopraw solą i pieprzem.

Pikantna zupa z soczewicą

 

Fot. Shutterstock

Składniki:

średnia cebula, ząbek czosnku, litr bulionu warzywnego, duży ziemniak, szklanka soczewicy, 2 łyżeczki chilli w proszku, papryczka chilli, oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę i zmiażdżony ząbek czosnku. Dodaj resztę składników, zalej je bulionem i gotuj około pół godziny, aż soczewica i ziemniak zmięknął. Zupę podawaj z łyżką jogurtu i paseczkami papryczki chilli.

Pieczarkowa

 

Fot. Shutterstock

 

Składniki:

średnia cebula, 3 marchewki pokrojone w kostkę, 150 g pieczarek (lub innych grzybów), litr bulionu warzywnego lub drobiowego, woreczek ugotowanej kaszy jęczmiennej, oliwa z oliwek, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Na patelni z grubym dnem rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek i smaż cebulę i marchewkę, aż będą miękkie. Następnie dodaj pieczarki i smaż przez około 5 minut. Dodaj bulion i kaszę. Gotuj przez 10 minut. Dodaj sól i pieprz. Zupę możesz zmiksować, przed dodaniem kaszy.


 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin