Zupa buraczana z kremem chrzanowym.odt

(50 KB) Pobierz

Zupa buraczana z kremem chrzanowym

Autor: thiessa @ 10:42pm, Poniedziałek 18 Kwiecień 2011.

 

Źródło: "Fairlady Food" wiosna 2010

Jestem wielką miłośniczką wszelkich zup z buraków. Tej daję drugie miejsce, zaraz po zupie, której tu jeszcze nie pokazywałam, ale obiecuję, że w tym roku to nastąpi. Zupy buraczane i barszcze lubi też moje dziecko, chociaż buraków w innej postaci nie toleruje, Małżonek natomiast zaczął je jeść dopiero jak mnie poznał, chociaż nie od razu. Na początku, jak coś nabroił to go straszyłam, że mu barszcz ugotuję, bo wiedziałam od przyszłej jeszcze wtedy teściowej, że go nie znosi. Pewnego dnia powiedział: to gotuj, gotuj, proszę bardzo. Ugotowałam barszcz ukraiński, postawiłam na stole i Małżonek zaczął jeść. Zawartość talerza dość szybko zniknęła a kiedy skończył stwierdził, że mogę barszcz gotować. Na co ja: Co głupio Ci się teraz przyznać, że smakowało i tyle czasu straciłeś nie jedząc barszczu? Teściowa była bardzo zadowolona z takiego obrotu sprawy i przy kolejnej okazji postawiła na stole barszcz, licząc na konsumpcję ze strony swojego Syna, na co On odpowiedziałam, że jada tylko barszcze "ze śmieciami" a takiej czerwonej wody nie jada. Tak zostało do dzisiaj. Czysty nie, wszystkie inne zupy z buraków i barszcz ukraiński tak.

Zupa:

4 duże buraki, obrane i pokrojone w półplastry,
2 jabłka, obrane, pozbawione gniazd nasiennych I pokrojone na kawałki,
1 łyżeczka oliwy,
1 łyżka masła,
1 czerwona cebula, posiekana,
1 łyżeczka kminku, nasiona posiekać (na pewno kminek, nie kumin),
2 liście laurowe,
1,5 l wywaru warzywnego,
sól i pieprz do smaku.

Krem:

3 łyżki kremowego serka (u mnie "Bieluch"),
1 łyżeczka chrzanu ze słoika,
10g szczypiorku, posiekanego (u mnie koperek).


W garnku rozgrzać oliwę z masłem i wrzucić cebulę i kminek. Smażyć aż się zeszkli. Następnie dodać jabłka i buraki. Smażyć jeszcze 2 minuty. Dodać liście laurowe, zalać wywarem, i gotować przez 30 minut. Usunąć liście laurowe i zmiksować. W sezonie letnim zaleca się zupę schłodzić i podawać zimną.
Aby sporządzić krem wymieszać wszystkie jego składniki. Zupę podawać z porcją kremu.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin